Петков обвини ГЕРБ в политическа импотентност, ПП пък били нагли и аматьори

След 4 часа дебати - Донев не е длъжен да внася нов бюджет
30 ное 2022 14:35, Александър Попов
149
Петков обвини ГЕРБ в политическа импотентност, ПП пък били нагли и аматьори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След над четири часа дебати и спорове народните представители не приеха декларацията на Продължаваме промяната за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. от Министерски съвет. Това стана с 86 гласа "за", 127 гласа "против" и 1 "въздържали се", предаде БГНЕС.

Преди това гласуване обаче депутатите си размениха множество аргументи "за" и "против" внасяне на нов бюджет от служебното правителство, както и редица нападки едни между други - коментираха се политиките на предишното правителство и отражението им върху държавата.

Кирил Ананиев от ГЕРБ обясни, че предложението на Продължаваме промяната за дефицит от 3% няма как да се осъществи, защото в ситуацията, в която се намираме няма как с вкарване на нови разходи за 2023 г. да се получи дефицит от 3%. "Нека да бъдем реалисти, а не популисти", каза той и призова да не се възлага на служебното правителство да внася бюджет, в който трябва да има рестриктивни действия, невъзможност да се изпълняват програмните програми на министерствата и да се създава хаос в държавата.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че предложението им за дефицит от 3% е породено от двата проекта на бюджет на служебното правителство, в който са записани съответно 3% и 6% дефицит. "Искаме най-отговорно да се внесе проекта с 3%", подчерта той и добави, че след това ще може експертно да се разгледат всички предложения за постигане на три процента дефицит.

Кирил Ананиев от ГЕРБ отговори, че няма детайлно разработен бюджет с 3% дефицит.

"Този бюджет не е разработен с класическия смисъл на разработване на бюджет", обясни той. Ананиев поясни, че категорично не приема да се прави бюджет на сгрешена макроикономическа прогноза.

Петър Чобанов от ДПС от своя стана направи предложение, което може да отговори възможност за консенсус. "Какво показват числата и дали служебният кабинет заблуждава, не не заблуждава", подчерта той. Чобанов уточни, че приетото като политики тази година има отражение върху дефицита. "Имаме основание да смятаме, че сме изпуснали дефицита и догодина може да достигне 11 млрд.лв. Това, което актуализацията на бюджета не представи е средносрочна рамка", категоричен е той. Депутатът от ДПС посочи, че задачата им не е да се състезават по популизъм. Той предложи в декларацията думата "незабавно", да бъде сменена с "в рамките на един месец". Това се отразява на това кога би следвало служебното правителство да внесе нов бюджет, ако декларацията на Продължаваме промяната бъде приета.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев зададе само един въпрос към ДПС, а именно: "Ако се приеме тази редакционна поправка бихте ли приели декларацията", попита той, но въпросът му остана без отговор.

Красимир Вълчев от ГЕРБ категорично заяви, че най-добрата социална политика е да не се счупи държавата.

Александър Иванов от ГЕРБ поясни, че хората довели държавата до това състояние и гражданите до обедняване сега четат тези и морал на тема финансова дисциплина и финансово управление на държавата. "Това го наричам много нагло поведение", категоричен е той.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев уточни, че това, което ГЕРБ са предлагали в последните години е "една стабилна бедност".

Димо Дренчев от Възраждане заяви, че не е работа на служебното правителство да прокарва политики, а бюджетът е именно това. "Приходите, които залага Асен Василев няма да бъдат изпълнени. Опасно е тук да отваряме бюджета, защото ще направим нещо, което никой няма да може да го изпълни. Няма да подкрепим така предложената декларация", каза той.

Цончо Ганев от Възраждане посочи: "Призоваваме да има постоянен бюджет, но от правителство с мнозинство, което да носи отговорност", каза той. Ганев дори нарече ПП копие на ГЕРБ и посочи, че в ПП има бивши кадри на ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ поиска Ганев да оттегли думите си, защото е обидно Продължаваме промяната да се сравнява с ГЕРБ.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев обясни, че на 28 юли тази година 11 души от Възраждане са гласували за актуализацията на бюджета и ако са имали нещо против са можели да го кажат. "Ние за разлика от ГЕРБ не сме политически импотентни", отбеляза той.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ се включи в дебата и подчерта, че декларацията на Продължаваме промяната е нелегитимен акт, особено когато удължаването на бюджета вече е прието на първо четене и тече и гледането му на второ. "Внасяте проект на декларация на 1 ноември и задължавате правителството да внесе проект до 31 октомври. Мисля, че въпросният документ, проект ще се изучава, както и всичките ви действия във всички правни факултети като злокобен пример за системен правен нихилизъм. Аматьори бяхте аматьори си оставате", каза тя.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков обясни, че за 60 дни ГЕРБ са показали абсолютна политическа импотентност и не могат да направят правителство. "Срам", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до Анонимния,който най-наивно е попитал:-"Що дири "българин" в турска партия?"...Ами КЕЛЕПИРЕЦА,бе уважаеми,КЕЛЕПИРЕЦА !..И не е единствен,нито е прецедент..Припомни си какво казва БъйтиГъньо :-"Подлец ли?..АРХИПОДЛЕЦ ти ставам байно,стига да има келепир!"../а доколко е българин,това вече е въпрос,който виси във въздуха../
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "ЕДИН СМЕЛ БЪЛГАРИН ДОЙДЕ ОТ КАНАДА И ПОБЕДИ БОЙКО ПРОСТОТО"-Майко мила!!!! Смел и нагъл в лъжите и заграбването обаче е този българин от Канада! Хора, още ли не сте разбрали кой и какъв и от къде идва този "българин" !? Задават се много страшни времена,жалко за народеца наивен!!!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХУМОРНай-големият комунист е Румен Радев, член на БКП от 1983г. Завършил две американски академии в САЩ.
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце ти искаше изобри и повтаряше, че ПП са некомпетентни. Оправяй се сега и прави правителство.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за кирчовата (им)потентност питайте ленчето.
48
3
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 1 година
И стана ясно че всички се плюят , а БСП начело с Нинова не участват в плюенето а си лягат с някой:)))
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде да трите тинела пид Стара планина и петте моста над Дунав, които Кирил Петков обеща?
46
4
 
18
 
! Отговори
Сорос преди 1 година
А защо ПП не бъде забранена при положение, 80% от депутатите им са стипендианти на Отворено общество и Америка за България?
45
7
 
12
 
! Отговори
ххх преди 1 година
До Анонимен: Бай ти Киро Ананиев разбираа поне 10 пъти повече от бюджет от оня *** хасковски... или откъдето е там!!
44
12
 
8
 
! Отговори
ХУМОР преди 1 година
ГЕРП иска лозунги против комунизма.Нима се отказват от своя вожд-член на БКП?!!
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП да ОПГ!
42
6
 
6
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Данчо ментата-свидетелство,че наглостта в политиката е най-голяма "ценност".
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"президента връчва мандат за съставяне на правителство" -- той е част от проблема, неговата задачка е да ви гъгне и да ви дондурка да заспите ако може за винаги.
40
4
 
8
 
! Отговори
Прякорът говори преди 1 година
Да ти казват Данчо Ментата едва ли е,защото ядеш ментови бонбони....
39
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб трябва да бъде забранена и разтурена, а водачът им в затвора. Какво правят в парламента ? Изпълняват инструкции от чужбина за разрушаване на българаската икономика, която и без това е слаба, и крадат безсрамно каквото могат.
38
8
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Оно язе не знаем за кво се разправят за бюджето, язе само си саакам кюлчетата у чекмеджето и мис Бикини у Барцелона, каза селянинът с джипката пред медиите
37
8
 
16
 
! Отговори
Щ vi + Щ преди 1 година
Кирил Петков-"За 60 дни ГЕРБ не направи правителство" Тоя никога не е бил в час и продължава. А бе аланкоолу, доста време вече си в парламента и не запомни , че в тази ситуация президента връчва мандат за съставяне на правителство, а такъв още не е връчен. Пази боже от такива управляващи.
36
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От ГЕРБ пари не чакайте. Знаят само как да взимат (крадат), но не и дават. Вчера и днес Ананиев и Кр. Влъчев казаха ясно - в следващите 5 години ако ГЕРБ е на власт българите повече пари няма да видят.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой никого не е победил, това са престъпни клики, които се борят кой да може да краде "законно". Вече са написани такива 'закони", които позволяват изчезване на милиони от бюджета и никой не е виновен.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът трябва да почне да ги шамаросва, а не да ги гледа учуден, възмутен и шашардисан, наред и без оглед, не са някаква аристокрация или елит.