Тежката политическа криза у нас излъчва негативни сигнали

Икономист: България се позиционира добре, може да се окаже печеливша
20 яну 2023 21:45, Анисия Иванова
17
Тежката политическа криза у нас излъчва негативни сигнали
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобално погледнато фокусът днес е върху т.нар. деглобализация или фрактуриране на геополитическата система на блокове. Това носи своите много сериозни икономически последствия, които ще проличат особено ярко през тази и следващата година. България се позиционира много добре и може да се окаже печеливша. Това каза Евгений Кънев, икономист, съдружник в ИКК "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Той обаче предупреди, че тежката политическа и конституционна криза излъчва негативни сигнали за цялата бизнес и инвестиционна среда. На фона на пропагандата, политическите послания, които излъчваме и незрелостта на политическата класа да намери решения, скоро може да няма позитивна промяна.

Можем да сравним инвестициите, които отиват в съседни страни с тези в България, за да разберем колко сериозен е проблемът и защо всички ни заобикалят, добави Кънев. " Ако българите за пореден път изберат същото статукво март месец при априлските избори, не виждам изгледи за промяна преди края на тази година и евентуално при следващите парламентарни избори. Още една загубена за България година ще има, отново ще циклим със старите приказки, няма да има никаква реформа в нито един сектор".

"Слава Богу, че България беше чудесно позиционирана (щастие в нещастието) като производител и износител на три от най-важните стоки по време на войната - електроенергия, зърно и оръжия. Затова годината като цяло приключва добре. Освен това индустрията, въпреки че политически имаше огромен шум през лятото за това, че катастрофираме без руски газ, се справи прекрасно и отбеляза много добри ръстове", коментира икономистът..

"Благодарение на това тази година я закъприхме добре, а ако имаме и редовен кабинет, може дори и в еврозоната да влезем, което ще бъде невероятно постижение", подчерта събеседникът. Той обаче добави, че не е оптимист на фона на "пропагандата и политическите послания, които излъчваме и незрелостта на политическата класа да намери решения, които да тласнат България напред".

Според него не става дума за дефицит на лидерство - "политиката в България не е точно политика на една нормална държава. Ние имаме организирани групи на интереси, които обслужват елитите и кръговете зад тях, а не самите избиратели, които избират тези партии". 

Повечето послания от Давос не са новини, но това, което отличава това издание, е фокусът върху т.нар. деглобализация или фрактуриране на геополитическата система на блокове, които носят своите много сериозни икономически последствия, коментира гостът. Той каза, че наблюдателите очакват това да проличи особено тази и следващата година. "В момента това се наблюдава все още само на ниво технологии - блокове, които използват повече китайски и блокове, които използват повече европейски и американски технологии. Това е най-видно при 5G, където САЩ наложи нещо като вето да се използва тази технология, като това засегна включително и България. Това даде най-голям бизнес на големи играчи като Nokia и Ericsson, които са алтернатива на Huawei".

"Тази плоскост прави в икономически план нещата много различни, защото тепърва започва постепенно отдръпване от китайската икономика от офшоринг към френдшоринг. Всеки би предпочел надеждни доставки от приятели, на които може да разчита. Това е добре и за България, защото не е тайна, че ние се конкурираме като дестинация с азиатците".

Кънев поясни, че голяма част от капиталите от Европа и САЩ са били именно производствени капитали. "Азиатските държави предоставяха на база цена на труд, строителство и други условия, възможност за по-добри производствени разходи". Но в рамките на Европа България се позиционира много добре в това отношение и може да се окаже печеливша. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
ДПС, ГЕРБ и БСП са виновни. Ако се бях разпаднали тези партии и изчезнали всичко щеше да е наред. Сега ще чакаме 45 години потомците на тези партии да погинат от старост и тогава ще се оправим ,чак след 2 поколения. Комунистическото семе на Борисов се е сраснало много на дълбоко с това на ДС. Така, че няма спасение от олигарсите и децата на ДС. Ако бяхме ги разстреляли през 90 година, щях ме да си спестим тези 30 години мъка и следващите 45. Ама вече е много късно.
8
3
 
0
 
! Отговори
М. Колев преди 1 година
За тази тежка политическа криза е виновен Радев. Дано един ден си получи заслуженото.
7
1
 
4
 
! Отговори
Илон Мъск преди 1 година
Казах ли ви без човешки фактор в управлението нещастици
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минаваме на електроно управление без хора без корупция нет човек нет проблем
5
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Напротив! Позитивни, че системата се изчерпа и че ще има промяна (не тази на лъжците киро и асен)!
4
8
 
11
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Гумен Радев съсипа държавата с вдигане на юмрука си преди 2 години. От тогава започна колапсът на бг политическа система.
3
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Русата Златка е у Дубай изобщо не и пука :)))
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те негативните сигнали се излъчват от 30 години насам, но няма радиостанция която да ги лови
1
7
 
5
 
! Отговори
руК аз ОТАН преди 1 година
Демокрацията води овцестадото към последната война на човечеството. Оръжие за мир, касетъчни бомби за живот, насърчаване на педофилите за щастливо детство на децата, въглища за чист въздух, закриване на радио и телевизионни канали за свобода на словото, инфлация и война за по-добър живот, обезлюдяване на държави за просперитет, изкуствени торове и Е-добавки за здравословна храна, covid 19 за бизнес. Нещо се счупи на запад. Време е да го изхвърлим на бунището. За бъдещето на децата ни. Днес.