Тагарев: На Украйна изпращаме стари неща, ресурсът им изтича след няколко години

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни министърът
Обновена: 27 юни 2023 09:00 | 27 юни 2023 08:55, Елка Василева
390
Тагарев: На Украйна изпращаме стари неща, ресурсът им изтича след няколко години
Снимка: архив, БГНЕС

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Нова тв.

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

Още по темата
Той потвърди, че изпращаме стари неща.

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурсът. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.  

Вчера Тагарев  е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.   

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

„Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ние ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал  заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

„От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда”, каза Тагарев.

Той заяви още, че няма логически доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във война.

„Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата й за територии”, коментира Тодор Тагарев.

Според Тагарев в момента върви „масирана кампания на манипулация, дезинформация и откровенни лъжи”.  

Едната фалшива новина, която върви в момента – че ще изпращаме войници в Украйна.

„За съжаление в тази пропаганда се включват и лидери на парламентарно представени партии”, каза Тагарев.

„Политиците са наясно какво е решението на НС, а то казва – обучение на украински военни медици у нас и инструктори, които да работят или на наша територия, или на територията на други страни на ЕС, за да участват в подготовката на украински военнослужещи. Това се интерпретира целенасочено от лидери на политически партии в парламента”, каза Тагарев.

На закрито заседание на комисията в парламента му е бил зададен въпрос с термина „жива сила”. Въпросът бил поставен от човек от БСП.

„Въпреки че уточних детайлно и ясно, същият термин беше използван от Корнелия Нинова в телевизионно интервю. Това е пряко в интересите на Кремъл”, каза Тагарев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
6
 
4
 
! Отговори
Костадин Митрофанов преди 10 месеца
До Анонимен "Всичко го предизвика САЩ." - не знаех че САЩ са главнокомандващ на руските въоръжени сили. Добре, щом казваш.... явно толкова ти е акъла...
227
2
 
4
 
! Отговори
До До? преди 10 месеца
А де юре и НАТО ни даде оръжия? Самолети и друга техника! Няма да се задълбавам! Инак Не знам дал знаеш, но украйна има договор със САЩ за това, че САЩ ще подкрепя Украйна ако и се наруши теротериалната цялост! знам, че тогава не си бил роден, но има такъв! Гато Украйна дате атомните си бомби на рашистан! А САЩ са с НАТО! та това е реалността деюре!
226
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Костадин Митрофанов Не се преструвай. Всичко го предизвика САЩ. Така че ако има протест той трябва да е пред американското посолство.
225
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото и да се оженят русофилите, помощта за Украйна ще продължи. Нищо не могат да направят по въпроса фенките на кремълския психопат. :)
224
10
 
4
 
! Отговори
321 преди 10 месеца
До Анонимен 232. Като питаш ква е Украйна да ти кажа: Украйна е жертва на агресия. Всеки нормален човек помага на съседа си когато го нопаднат бандити. Не е длъжен, но го прави първо защото е човек и второ защото ако не помогне той ще е следващата жертва на агресора.
223
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде всички обратно в Украйна и не ми занимавайте с чужда страна,никой не им е длъжен на украинците за,каквото и да било.
222
8
 
5
 
! Отговори
Костадин Митрофанов преди 10 месеца
Хайде всички на протест пред руското посолство, да спре войната в Украйна.
221
2
 
5
 
! Отговори
до 225 преди 10 месеца
Турция вече не снабдява.Снабдявала е.Сега на територият на Украйна се работи с други и различни типове дронове.Байрактарите бидоха изчерпани,обезвредени.Между другото,Унгария НЕ дава оръжие.А Израел, въпреки че е много близък съюзнкик на САЩ, отказва оръжия.В същия тои Израел 9-ти май като ден на Победата над хитлерофашизма е официален празник.А при нас го скатават. Абсолютно е сигурно,е обявяването точно на 9-ти май е целенасочено за затриване на паметта, на гузната съвест,за да започнат отново
220
12
 
6
 
! Отговори
Не го познавам преди 10 месеца
Не го познавам този Тагарев, но щом цялата руска свлo4 kви4и срещу него, значи е читав.
219
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е как пък решихте,че някой подкрепя войната на Путин,че не е ясно.А каква е Украйната,за да иска подкрепа от България и това не е ясно.
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В превод нека украинците да умират а пък ние е добре да печелим от това така ли излиза? Парите ли са най-важното в случая? Че ще ни компенсират за някакви стари неща. Ами ние може да ги нарежем и пак да ни компенсират. Същата работа ще е само че ще се запази живота на войниците.
217
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спирам да плащам данъци в тая колония ! Не искам парите ми да отиват при укрите !
216
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами айде като давате сравнения първо уточнете дали Украйната е член на НАТО и като не е член никой не може да изисква,каквото и да било за никакво оръжия.
215
7
 
7
 
! Отговори
ВОЕНОЛЮБЦИ! преди 10 месеца
ВОеноЛЮБЦИте от Възраждане и БСП, които подкрепят войната на Путин, се държат безотговорно. И типично по руски - НАГЛО
214
6
 
2
 
! Отговори
До хаха преди 10 месеца
Не знам кво те кефи Тагарев, той си е на служба ама не българска, който му плаща, той поръчва музиката, само за сведение, Тагарев е завършил в Русия, нали знаеш на неговите години кой можеше да учи там?
213
6
 
3
 
! Отговори
емо преди 10 месеца
предател!вън от България!
212
6
 
4
 
! Отговори
? преди 10 месеца
значи, ние сме съюзник в НАТО! Значи след като НАТО изисква от нас да пращаме оръжие някъде значи ще го пращаме! За путинофилията тука само ще кажа, че ние сме пращали войски и оръжия за потушаване на въстания и в Унгария и в Чехословакия! това гато бяхме член на Варшавския договор! Та такива ми ти неща от таз история и реалност! Ся ко ми ревете не знам!?
211
2
 
6
 
! Отговори
TAGAREV съм преди 10 месеца
Намествам руски чакри, тьотки, че ядете бубатa.
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стари или нови, оръжията са за убиване на хора. Кой нормален български гражданин иска масови убийства на млади хора? В Германия, по информация от вчера, намерените нелегални оръжия са с около 60 000 броя повече в сравнение с миналата година.
209
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Аз само да питам копейките, Турция като снабдява ВСУ с Байрактари във война ли е с Русия?