БСП настоява за засилване на дипломатическия натиск над Украйна

Притеснително е, че фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани
Обновена: 21 юли 2023 07:06 | 21 юли 2023 06:38, Йоана Цонева
93

Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров заяви, че шефовете на службите у нас са споделили на закрито заседание информацията, която имат по случая със списъка с "врагове" на Украйна, публикуван в украинския сайт "Миротворец".  

"На този етап няма никаква пряка заплаха за живота и здравето на българските граждани, които фигурират в този списък. Прави се допълнителна оценка на риска от заплаха. Ще бъдат взети мерки, ако бъде установена такава. Списъкът е доста голям, 77 български граждани са идентифицирани на този етап. Не бива да се подценява значимостта на този сайт, фигурира от доста години и е във фокуса на вниманието на ООН, ЕК, Г-7... Част от личните данни са събирани по хакерски начин", заяви депутатът от БСП.

По думите му е притеснително, че толкова дълго време фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани, че са в него.

"Ще настояваме за засилване на дипломатическия натиск и тези български граждани да бъдат премахнати от сайта. Позицията на украинското посолство е в някаква степен цинична, защото се казва, че украинската държава едва ли не няма общо с този сайт. Информация от този сайт е ползвана в съдебни дела в Украйна. Ясно е кои са фактическите лица зад сайта, но не е изяснено кой плаща", посочи още Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че това са списъци за отстраняване на хора. Според него обаче, до този момент действията на държавата ни са неадекватни.

"Службите са изпълнили своята задача, но държавата трябва да се намеси като държава. Политическото ръководство на държавата е на ход. Заплахата от радикални елементи, които се влияят от подобен тип писания винаги стои на дневен ред. ПГ на БСП категорично застава зад г-н Вигенин и зад всички български граждани, които фигурират в този сайт", подчерта Зафиров.

Гостът припомни, че от БСП искат Народното събрание да бъде органът, който да е наясно какво даряваме на Украйна като въоръжение.

"Нищо от това, което сме дарили тази година, няма да бъде компенсирано по линия на Европейския фонд за мир и солидарност. Нула. За миналата година евентуално ще получим компенсация в размер на 52-53%. Убеждаваха ни, че това не е политически ход, а част от процеса по превъоръжаване на Българската армия - били са абсолютно празни приказки", изтъкна Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
11
 
! Отговори
До 56 преди 9 месеца
ХА ХА. И РОДЖЪР УОТЪРС Е В СПИСЪКА ИМ. КАКТО И ХЕНРИ КИСИНДЖЪР. От Сащ са!
50
6
 
15
 
! Отговори
Питанката преди 9 месеца
А за враговете на Русия български граждани убивани и заплашвани мълчите като пукали? Бившите комунисти са новите фашисти.
49
5
 
8
 
! Отговори
А ха преди 9 месеца
Има много руснаци по света - в Сащ са повече от милион, във Франция - също. Запитахте ли се защо ТАМ руснаците НЕ направиха война, погром, въстание, революция или нещо подобно? Защо точно в Украйна? Отговорете си сами. Нищо не е толкова елементарно, колкото Ви го представят медиите.
48
11
 
8
 
! Отговори
Нема преди 9 месеца
Страшно , чичя Путин ще ги оправи , по лошия начин , сега и полските отворковци са се спекли , Пригожни е почнал да им приготвя обяд до границата
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чета "изказвания" или из.хождания на хейтъри, които са уж демократи. Господа, демокрацията не работи така. САЩ примерно винаги ще защитят техен гражданин. Презумпцията е невинен, не е виновен. Май вие сте фашистите. И как е възможно държава, на която помагаме да се меси във вътрешните ни работи. Да пробват такъв списък със щатите. Аман от предатели русофоби от едната и верните п.мияри ботове от другата, дето дори не са стъпвали в САЩ. България следва ангажиментите си, но и интересите си
46
9
 
10
 
! Отговори
Упс преди 9 месеца
ВСИЧКИ войни завършват с МИР. Въпросът е какъв !!! Кое е справедливо???? Когато УССР получи Крим като подарък от Хрушчов - не рева, нали? А сега като си го вземат обратно - орева света. Кое е справедливо???
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като се сгромоляса Рассия де ще се криете, бе копейкаджии.!?При Мадуро май...
44
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На този сайт укрофашистите слагат хората,които смятат да убиват.Редно е като държава да поставим ултиматум на фашистката хунта или да махне българите от там или край на всякаква помощ.Наглеци-ти му подаваш ръка,а те се опитват да ти отхапят пръстите
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти ли бе?
42
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не може са са само 77 руските агенти и на руска хранилка българи .Сигурно са сто пъти повече.Пълен списък на поддръжниците на Кремълската фашистка хунта в България и да пратим списъка на Украйна Те добре ги лекуват..
41
12
 
16
 
! Отговори
Досега???? преди 9 месеца
Заради солидарността, нашето селско стопанство загуби пазари и евтини суровини, т.е. фалираха го. Уж щяха да го компенсират от Ес, ГРЕДА братя. Същото с оръжия, реактори, изхранване на Укр..бежанци милионери, които вдигнаха наемите на квартирата и за нас ся невъзможни. Вкараха ни в капан.
40
8
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
И как ще стане това ,като нямаме самостоятелно и независимо правителство,то и правителството е направено от "посолството" и "караван-правителството" си върви по нарчетаният американски път ,а кучетата си лааят -народа ...и какво от това.. .Ако кажат от посолството ,че трябва и жълтите павета да се извадят и изпратят в Украйна ,то тези о правителството и това ще направят и окото им няма да мигне.. .България исторически винаги избира неправилната страна ,дори и когато паднахме под Османско 5 века
39
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фашизмът *** на вратата. Въпросът е - ще му отворим ли сами вратата? Ще станем ли зависими от фундаменталистка Украйна за ток? Толкова ли големи глуппаци са фундаменталистите и екстремистите във парламента и правителството? Те не виждат седмица напред, заслепени от боричканията си, самоспасяването и съдружието по неволя. Готови са да продадат майка си на украинците, със зестра от два реактора. Наглите украинци ще бъдат същите и когато влязат в НАТО и ЕС. Кой ще ги спира тогава?
38
7
 
7
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
То бурсук,какво ми го давате да му гледам угоената муцуна.....сигорно е от диети ??
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами, ще ги дадем на украинците хората, ще ги разменим за ток от нашите реактори. Къде ще ходим? Ще сме зависими като пълни глуппаци за ток от Зеленски и зеленчетата. Ще даваме, къде ще ходим? Без ток не се стои. Ще ги предадем на Зеленски да ги съди и вкара в затвора, защото са врагове на Украйна. За ток ще ги продадем, ще направим пак изгодна сделка. Просто Киро, Боко и Пеевски ще направят изгодна сделка.
36
22
 
16
 
! Отговори
Спеца преди 9 месеца
Безсмислено е да се занимава който и да е в Украйна!Това е доказано терористична държава, също като господаря им САЩ!Тази ситуация е планирана от САЩ далеч преди годината на кървавия преврат през 2014 година!Правилните ходове са в ръцете на Русия , Китай и страните от БРИКС !Накрая фашагите по света и у нас ще клекнат!
35
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Световният палач на свободния свят" си е направил списък. Зеленски е лудд, украинците са много простти фашисти. Те сами си докараха войната с мръсните си действия. Ние не ги познаваме толкова добре, колкото руснаците. Нека се бият сами, не даваме на тези проклети изнудвачи нищо, най-малко пък ядрена централа ще им строим, за да ни продават ток като на африканци. Нагли простаци.
34
10
 
16
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Вмиpиcaните русофили в списъка на Миротворец са напълнили пaмперсите... Партията се грижи за малкото си стaдо...
33
12
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Когато се разкри,че русия е направила два пъти опит на убие Гебрев и сина му и взриви военни складове--------Защо нашите служби мълчаха. Отговор: Защото е допустимо руснака - путинист да убие българин , но украйнец да публикува лични данни на българин е непростимо....
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лични данни и лична информация не е нормално да се публикуват от страна, която претендира за демократична. Истината е, че тези, които спонсорират сайта имат извратена представа за мир.