БСП настоява за засилване на дипломатическия натиск над Украйна

Притеснително е, че фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани
Обновена: 21 юли 2023 07:06 | 21 юли 2023 06:38, Йоана Цонева
93

Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров заяви, че шефовете на службите у нас са споделили на закрито заседание информацията, която имат по случая със списъка с "врагове" на Украйна, публикуван в украинския сайт "Миротворец".  

"На този етап няма никаква пряка заплаха за живота и здравето на българските граждани, които фигурират в този списък. Прави се допълнителна оценка на риска от заплаха. Ще бъдат взети мерки, ако бъде установена такава. Списъкът е доста голям, 77 български граждани са идентифицирани на този етап. Не бива да се подценява значимостта на този сайт, фигурира от доста години и е във фокуса на вниманието на ООН, ЕК, Г-7... Част от личните данни са събирани по хакерски начин", заяви депутатът от БСП.

По думите му е притеснително, че толкова дълго време фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани, че са в него.

"Ще настояваме за засилване на дипломатическия натиск и тези български граждани да бъдат премахнати от сайта. Позицията на украинското посолство е в някаква степен цинична, защото се казва, че украинската държава едва ли не няма общо с този сайт. Информация от този сайт е ползвана в съдебни дела в Украйна. Ясно е кои са фактическите лица зад сайта, но не е изяснено кой плаща", посочи още Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че това са списъци за отстраняване на хора. Според него обаче, до този момент действията на държавата ни са неадекватни.

"Службите са изпълнили своята задача, но държавата трябва да се намеси като държава. Политическото ръководство на държавата е на ход. Заплахата от радикални елементи, които се влияят от подобен тип писания винаги стои на дневен ред. ПГ на БСП категорично застава зад г-н Вигенин и зад всички български граждани, които фигурират в този сайт", подчерта Зафиров.

Гостът припомни, че от БСП искат Народното събрание да бъде органът, който да е наясно какво даряваме на Украйна като въоръжение.

"Нищо от това, което сме дарили тази година, няма да бъде компенсирано по линия на Европейския фонд за мир и солидарност. Нула. За миналата година евентуално ще получим компенсация в размер на 52-53%. Убеждаваха ни, че това не е политически ход, а част от процеса по превъоръжаване на Българската армия - били са абсолютно празни приказки", изтъкна Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боко, не се страхувай от Зеленски. Не му давай реакторите, ти си смел страхливец.
30
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Оттогава дългът само расте, а държавните активи само намаляват.
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сайтът "Умиротворец" спазва всички закони на Украйна. Зеленият Хитлер си има списък. "Световният лидер на свободния свят" ще става световен лидер и палач на свободния свят.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Евроатлантик 31. Вие елгебетерасите, тоест емилитротинетките, в коментарите както и да се въртите все до кафевата точка опирате. Само това ли ви е в умопомрачените главици ? Един ден не ви ли се е случвало да нямате мечти за кафевата точка ?
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спрете помощите докато не заличат сайта! Вие спонсорирате квазифашисти. Наглите украинци по морето веднага да вземат метлите и да започват работа. Няма да храним убийци. Търтеите украинци по морето са плъзнали. Що не отиват в други градове или на село?
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски направи предложение, на което Просто Киро, Боко и Пеевски не могат да откажат. Иначе - Миротворец. Има ли смелчаци, които не искат да дават оръжие на Украйна, не искат да дават двата ядрени реактора. Украйна обича руски ядрени реактори, обича руско оръжие. Смее ли някой да откаже на съвременния Хитлер?
25
4
 
14
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Българска Държава няма. Иван Костов отдавна изтъргува територията за 3 милиарда долара.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Евроатлантик. Всеки си плаща. И на теб няма да ти се размине. Така че леко с пожеланията.
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 27. Всеки създател на сайт може да си напише каквито си иска глупости в него.
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинският агент Тагаренко мълчи. Просто Киро, Боко и Пеевски се страхуват от Зеленски да не ги вкара в Списъка Миротворец. Зеленски ги изнудва за подаряване на двата реактора. Всички гербери бяха изпотени от ужас, че трябва да дават ядрени реактори, които бяха приготвили за строеж от нашия евроатлантически партньор Франция. Украинските фашисти ни заплашват, заплашват наши журналисти, учени, депутати, историци, евродепутати. Нагазихме във фашизма с двата крака на "Продажниците" от "Сглобката".
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като адреси в горния десен ъгъл на сайта са посочени Ленгли, Вирджиния (където се намира централата на ЦРУ) и Варшава, Полша. Има две полета за администраторски достъп чрез потребителско име, парола и код - за украински и за чуждестранни служби.Сайтът крие кой е собственикът и къде се хоства, показва проверка в световната база данни за домейни WHOIS. Може Зе"Лю да е собственик или питайте Шерлок Холмс. Шегата настрана. САЩ стоят зад сайта 100%.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Евроатлантик. Ога тва че неам тръпение ?
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма по-смотани от Зе и шайката му и неговата украйна. Заплахи, списъци, държавен тероризъм....Ми няма да спечелите войната. Ето цяла европа и америка налагат санкии, въоръжават и тия могат да се похвалят само с терористични актове. Головодници.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 22. Стига си фантазирахте бе.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 20. Няма адрес тоя сайт. Просто безмозъчните му създатели са праснали "Ленгли, Вирджиния,САЩ" наужким че имат нещо общо и да се внимава един вид понеже "информацията" иде откъдето трябва по идея и значи требе да мине за верна.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ситуацията е храни куче да те лае. Това е списък точно за отстраняване на неудобни личности. Някои събират информацията, а други изпълняват в удобен момент. Ако това не е списък за ликвидиране тогава самото съществуване на списъка се обезсмисля. За какво му е на някой да прави такъв списък ако няма да използва информацията после, няма логика. Другия вариант е за сплашване, но някои от личностите дори не знаят че са там така че няма как да бъдат сплашени без да знаят.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, този сайт щом е с адрес ЦРУ, пишете до посолството!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 15. Опулена пенцийо бавно щракаш плюсувити.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 15. Няма смисъл коментара ти. Абсолятно е лишен от смисъл бе пенцийо.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Maлoyмните ви въпроси и коментари(глупости) тук, русофили *** са вече твърде банални и никой няма да си губи времето да ви отговори, защото няма никакъв смисъл.