Тагарев: Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана

Министърът отбеляза, че трябва да бъде изградена силна защита в НАТО и ЕС
10 окт 2023 18:13, Нели Христова
104
Тагарев: Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана
Снимка: БГНЕС

"Конференцията има важна роля за оформяне на национално и европейско ниво на разбиране за важността на отбранителната индустрия. България има политическата амбиция и индустриалния капацитет да допринесе за укрепването на споделената ни сигурност."

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на първото българско участие в Европейската конференция за отбрана и сигурност, която се провежда в Брюксел.

Конференцията се утвърди като водещ форум на европейските институции по въпросите на Общата политика по сигурност и отбрана. Темата на третото издание на конференцията е: "Силен европейски стълб за сигурност и отбрана: Справяне с предизвикателствата и възприемане на възможности за сътрудничество".

„Рисковете и предизвикателствата за сигурността изискват бързо изграждане на силна защита в рамките на НАТО и ЕС и страната ни е готова да даде своя принос в съвместните действия“, отбеляза министър Тагарев. "България е насочена към ускорена модернизация на българските въоръжени сили. Решени сме да осигурим адекватно финансиране на нашата отбрана. През следващата година разходите за отбрана ще достигнат 2% от БВП – дял, който ще бъде надминат през следващите три години. Нашите основни приоритети за доставки включват бронирани превозни средства за механизирана бригада, многоцелеви изтребители и многофункционални модулни патрулни кораби за флота. Ние също така напредваме в придобиването на 3D радари, противовъздушна отбрана, системи за брегова отбрана и друго оборудване“, посочи той.

„Във време на кризи, когато рисковете и заплахите за сигурността нарастват, основната отговорност на страните-членки на ЕС е да осигурят и поддържат необходимите отбранителни способности, да осигурят бойната готовност на въоръжените сили и да повишат капацитета за изпълнение на военни мисии и операции“, заяви министър Тагарев. Той посочи, че укрепването на европейската отбранителна технологична база и използването на капацитета на отбранителните компании на всички държави-членки имат ключова роля в този процес и изтъкна, че българската отбранителна индустрия има капацитета и желанието да бъде активен участник за посрещане на критичните отбранителни нужди.

„Индустриалните мощности са важни не само за гарантиране на сигурността на Съюза, но също така играят важна роля в икономическото, технологичното и регионалното развитие на нашите икономики“, акцентира в изказването си министърът на отбраната. Той изрази увереност, че новите европейски инициативи ще стимулират устойчиви и силни инвестиции и ще допринесат за укрепването на европейската отбранителна технологична база, използвайки капацитета на отбранителните компании на всички държави-членки.

В рамките на форума министър Тодор Тагарев проведе срещи с изпълнителния директор на Европейската агенция по отбрана Иржи Шедиви и с директора на Сателитния център на ЕС Сорин Дукару.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 месеца
Тагарев ПРОДАВА Имоти на Българската Армия , в Центъра на София . Продават се за 11 милиона Лева , а оценката е за 1 Милиард Евро .Как става тази Кражба на Българската Армия . Тагарев е по-лош от Ислямски Терорист .
86
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 6 месеца
Тагарев обеща да изгради отново кавалерийски полк в България.
85
0
 
6
 
! Отговори
Патреоти са преди 6 месеца
Нашите вождове! Дето каза по-долу един:дават душа,ама не своята и на семействата си,А НА НАРОДА! Жалки карикатури! БОГ ГЛеДА!
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой има правомощията да уволни тагарев и защо не го уволнява? Мен ме е срам, че този предател ми е министър!
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква боеспособност ще възстановят с 10 самолета проектирани през 60-те на миналият век? А със 150 бтр-и на които пише че са модел от 80-те пак на миналият век?Тия които са ги мислили и проектирали са умряли от старост.Трябваше да вземат бойни колесници с каменохвъргачи.BAE проектират стелт амфибии,други фирми влагат дронове с изкуствен интелект които убиват по-ефективно от пехотинците натъпкани в тая желязна кутийка само ние откриваме топлата вода с техника от времето на Рейгън кога е бил млад.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МАКЕДОНЕЦЪТ ТАГАРЕВ,КОЙТО ЩЕ НИ ВКАРА ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ.
81
0
 
11
 
! Отговори
Весо преди 6 месеца
Този гологлав рептил,с изцъклен поглед към ***,днес мисли за...Израел,а колкото до армията ни - ние такава отдавна нямаме,но имаме некадърен министър,нямаме МНО,но съветници с дипломи на артисти ,имаме!Нямаме българска войска нито за отбрана,нито помощ на населението при атомна авария,но имаме голи обещания,чертежина хвърчила и равнис към Посолството!
80
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато български министър на Отбраната каже, че ще се възстановява боеспособността на българската армия, единствените, които скачат срещу това са путинофилите. Хммм, интересно защо?
79
0
 
13
 
! Отговори
Д-р Иванов преди 6 месеца
Тагарев е невменяем и трябва да бъде въдворен в клиника за лечение.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Е не"Реалността е, че руските фашисти..." Да, бе, да. А украинските нацисти, не се ли готвеха 8 години за война. Мути Меркел, нали затова топа топката толкова дълго.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 87 Я цитирай "формулировката".
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 84 Знам, че според руските фашисти не трябваше вече да ги има, камо ли да са "стигнали". И ще става все по-зле за руския режим, не се съмнявай. А за останалото, щом си опрял да се напъваш с хвалби за унищожен товарен самолет, МНОГО си я закъсал. Трябва хич да няма с какво друго да се похвалиш, че да се хванеш за това.
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 81. Каква формулировка ти трябва? Беше предложено на гласуване, че Русия е враг и всички гласуваха ЗА. Какво още ти е нужно? Провери в нета. Ти сам ми го препоръча.
74
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
То затова сега Байдън бърза към израел, че се осссрра в Украйна и се чуди как да го замете.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Адекватно от неадекватник!
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бай Дрън "Къде видя украинците да настъпват? .... но реално еоюват НАТОвски генерали.... " Не мога да ти помогна с живота в паралелната реалност.
71
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Къде видя украинците да настъпват? Украйна е територията, но реално еоюват НАТОвски генерали и техника. Срам и позор за НАТО и в частност САЩ, че не успяват да напреднат и километър към 140 млнна Русия.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 79 Да, искам. Я дай ТОЧНАТА формулировка, да видим какво е "казано" на въпросната среща. А за това какво нямаш, ти сам си го написа.
69
4
 
0
 
! Отговори
Е не преди 6 месеца
До Анонимен 78 Реалността е, че руските фашисти, с два пъти по-голяма армия, с 10 пъти повече оръжие и с подготовка от 8 години, смело отстъпват, а украинците страхливо ги гонят.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 65. Намаш представа какво нямам и какво имам. На самита на НАТО във Варшава, който се проведе далеч преди СВО, всички единодушно гласуваха, че Русия е враг. Искаш да го оспориш ли?