Надежда Йорданова: Връщането на машините е правилно

ЦИК не устояла на политическия натиск
36
Надежда Йорданова: Връщането на машините е правилно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ЦИК не устоя на политическия натиск, решението на ВАС е крачка в правилната посока. Това заяви пред БНТ Надежда Йорданова, депутат от ПГ на ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието.

"Решението на ВАС от вчера е крачка в правилната посока, крачка в това да се връща доверието в изборния процес, крачка към това, че българският гражданин може да види, че в България може да има функционираща правова държава, може съдът да отсъжда във върховенството на правото", каза Йорданова.

"По повод на това кой е губещият, това е българският избирател, който не успя да гласува с машини.
В София недействителните гласове са общински съветници са над 17 000 бюлетини, при 22 000 бюлетини - не подкрепям никого. 5500 гласа е квотата за общински съветник, тоест трима общински съветника изчезнаха в небитието, защото за съжаление, Централната избирателна комисия не устоя на политическия натиск", подчерта тя.
Според Надежда Йорданова ЦИК не трябва да се формира на квотен принцип съобразно политическото представителство в Народното събрание.

"ЦИК трябва да бъде реално независим орган, при който на преден план да излиза професионализма, а не послушанието към една или друга политическа сила. Пътят за това е ясен - необходими са изменения в Изборния кодекс, а защо не и нов Изборен кодекс", каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ЦИКНадежда Йорданова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 месеца
Доволен съм и с гласувани с машинките на втория тур , на да си води точна статистика колко от избирателите са гласували с машинки и бюлетини.Суверена , избирателя ще каже дали машинките да останат , или не.Това ще е един вид допитване. Ако не ги искат , да ги подарим на ***-дур-ко.
24
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До Анонимен/14 "Които нашите дядовци и баби изживяха" - ако дядо ти е знаел, какъв про'с'так ще се пръкнеш, е щял да свърши на двора... 100% съм сигурен.
23
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
какво ни интересува нас, нормалните хора, словоблудството на неква мисирка?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да върнат гласуването с машини, а не да са принтери на бюлетини.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В София - 3, в Пловдив - 8 !
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лично мен повече ме притесняват неграмотните членове на избирателни комисии, които видяхме не умеят да броят и да пишат. Иначе за машините доверие в тях може да се изгради само със 100% прозрачност и детайлите на кода, фърмуера, спецификацията на процесора, контролерите не трябва да са дознание само на ЦИК и 1 зам министър, а да са публични всеки да си гледа, проверява. За съжаление партиите избраха подхода на черната кутия.
19
2
 
10
 
! Отговори
Госпожата си я преди 6 месеца
спомням само с танца на масата на сватбата и не желая съвети от нея! Не я натрапвайте!
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не е правилно.Щом някакъв снима и после казва как щял да си поиграе с кодовете си има нещо гнило.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 25 ЦИК включва представители на всички партии. Да си назначават грамотни хора, а не златни куклички и подобни нощни труженички. При спазване на процетурите и при достатъчна грамотност на комисията е невъзможно да се качи нещо нежелано. Всички проекти с отворен код работят под постоянната заплаха от вграждане на зловреден код, всички банки постоянно се опитват да ги ограбят. Нещата са стандартни.
16
2
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 6 месеца
До Анонименне разбирам от машини и кодове защото съм работник.Но чета ,че никъде не гласуват с мадуровки,че и са забранени със закон някъде.Истина ли е?Вярвам и на откровението на Кирчо за "ала бала"защото го чух.След като са само принтери,защо ги пазите като златото в БНБ?А?Това питам.
15
1
 
14
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 месеца
Нагли тъъъпи и некомпетентни. Ако цик не беше спряла машините сега изборите щяха да бъдат касирани за пръв път в историята ни според мотивите на съда . И вие ще ми ковете закони и Конституция. Жалки и некадърни аматьори
14
4
 
12
 
! Отговори
Майора преди 6 месеца
Абе анонимници , вие разбирате от машини толкова , колкото аз от вода! Жалко че не виждате и раьбирате огромната фалшификация на предните избори , за което просто Киро си призна как с ала бала чрез машините са ги спечелили! И сега искате пак да спечелите , няма да стане , мина времето когато комунистите , чиито наследнуци сте вие , винаги печелиха изборите!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 17...Къде прочете тая заповед
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Циркове ето защо боико ви пусна софия
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялата история ми прилича на светата инквизиция потънала в дебилност и невежество, вярваща че компютрите са вид черна магия произляла от Сатаната. На заден фон неграмотната тълпа крещи "на кладата, на кладата". От Тошко, Шишко и Бобчо никой не очаква да имат интелектуалния капацитет да разбират как работят машините и що е това хеш код, но поне да си привлекат в партийката някой дето е в час и той да се изказва и да следи за процедурите. Не да *** "вещици на кладата".
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 17....Министъра упълномощава заместника си да извършва тези действия по контрол на машините.Ти къде прочете обратното.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всъщност ВАС е потвърдил законосъобразността на решението в частта му за първия тур. Според тях министърът е нямал право да делегира тези правомощия на заместника си и съответно удостоверението за съответствие на машините било нищожно.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А със зам министъра нарушил заповедта, какво правим? Я да прочетем заповедта която самият този синковец е подписал. Има ли в нея написано, че в близост до машините не се допускат смартфони и флашки? Всички членове на екипите оставят личният си багаж и личните си електронни устройства, включително мобилните устройства
7
4
 
13
 
! Отговори
Серсем преди 6 месеца
Аз така и не разбрах защо цял свят отхвърля гласуването с тези машини, а само Мадуро го харесва и нашите умници решиха да подражават точно на него? Питам, питам, питам, никой не ще да ми каже!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наблюдава се засилваш се болшевизъм.Пошла пропаганда Страшни скелети от гардероба.Грозни чудовища от шкафа.Усърдо ни натякват какви злини ще последват , ако се доверим на западните технологии и техника.Вменяват се обвинения на избрани лидери на демократични партии.Заплашват ги с бесило.Това е болшевизма в чист вид .Които нашите дядовци и баби изживяха.