България плаща и лихвите по заемите на Украйна

Даваме на Киев още 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г.
309
България плаща и лихвите по заемите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.

С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.

Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

Още по темата

За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

„Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва да внесем.

„Страните, които правят пози подарък, сега ще плащат и лихвите на Украйна“, отсече той и призова депутатите да се въздържат от тази „разсипия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: помощ за Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 136 и 138: Ако си от цитираните мафии няма как да живееш зле! За сметка на това обикновените жора живечт зле, но това ще се промени, защото има Господ и такива като вас рано или късно ще напълнят онкологията!
118
1
 
6
 
! Отговори
Боби инвеститор преди 5 месеца
Добре са само тези, които успяха да излъжат системата и да спечелят над инфлацията и над това, което са напечатали като банкноти. Малко са тези хора.
117
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето още едно потвърждение на тезата, че Украйна не трябва да съществува като държава.
116
0
 
39
 
! Отговори
Да ви светна преди 5 месеца
За разлика от Виденовата зима когато обикновените хора нямаха заеми и живееха в собствени жилища! Сега целия народ се е набълбукал със заеми и живее в жилища собственост на банките! Затова живота след 1.1.2024 г. ще е в пъти по тежък от нашия живот по време на Виденовата зима. За съжаление тези българи са превърнати във финансови роби и даже няма да могат да напуснат страната, защото ще им бъде забранено това!
115
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
135, много добре си живеем. Недей да ни мислиш и даваш съвети
114
1
 
29
 
! Отговори
Да ви светна преди 5 месеца
Това правителство е временно и преходно! То има за задача да подготви активирането на различните мафии и да осигури бум на корупцията! Всичко това ще се стартира в началото на 2024 г. Тогава отпада дерогацията за руския петрол което ще затвори нефтохима и цената на бензина ще скочи 4 пъти, а и няма да го има. Населението ще започне да купува тока от свободния пазар и цената ще скочи 5 пъти. Аеца ще спре да работи заради проблемите с ядреното гориво и ток няма да има за всички.
113
1
 
27
 
! Отговори
Да ви светна преди 5 месеца
Данъците и цените ще скочат до небесата защото трябва да се изплащат самолетите и бойните машини на пехотата закупени досега, както и радарите и Патриотките които се очаква да бъдат закупени през следващата година от САЩ. България ще трябва да изплаща и дълговете на Украйна към САЩ за закунено от тях оръжие, защото ние сме част от страните гаранти по тези договори за заем.
112
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При други условия,Бих подкрепил Украйна с наши средства! Но при сегашната ситуация.НЕ ПОДКРЕПЯМ УкроФашисткият Режим в Киев,начело с ЕВРЕИНА Зеленски!!!Държавните " жени", " Работят" Против Българските Интереси!!! Предатели!!!
111
2
 
24
 
! Отговори
Да ви светна преди 5 месеца
Ако сега си мислите, че живеете зле, очаквайте след 1.1.2024 г. да заживеете в пъти по зле от сега, защото живота в тази мафиотска държава в която ще се вихрят мафиите на горивата, ел. енергията, ВЕИ мафията и мафиите свързани с вноса на храни и лекарства ще ви стъжнят живота, а правителството с данъчната си политика ще би довършат. Затова се подгответе и да станете независими от мафиите или да избягате от тази мафиотска държава, защото за вас няма да има живот тук!
110
1
 
16
 
! Отговори
Niksan преди 5 месеца
Абе нема се учуда утре като се сабудим да сме нечиа собственос със такива бродажни управници тваса изроде за тех всичко е пара схеми и далавери нищо нестая от теа нищо
109
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой ден, когато се намери някой, който да им потърси сметка, ще отговорят "Така ни казаха". Пък и вече ще са се скрили зад Шенгена си.
108
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И Кой ме Попита Мен дали съм Съгласен бре Фашисти Американофили???? Да ви и в Предателите аз!!!
107
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само като погледнеш теа крадци боко пеевски и компания накуп със кирчо и кокрчо и трее ви е ясно че теа не ни мислат доброто теа се чудат само как да отраднат и да продадат нещо и далаверка за сметка на бг народа
106
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега разбрах , защо 10 дни обсъждаха неграмотността на бълг. ученици по всички новинарски емисии Отвличане на внимание , затова , че няма пари не само за образованието , но и за всички останали сфери . Да се обвинят учителите в некадърност и да не искат повече , е целта на мероприятието Парите трябва да се пазят и дават само на Украйна .
105
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Давайте помощи за Украйна, после да ви е ясно защо ще трябва да плащане рупарации на Русия.
104
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямам думи . Това истина ли е ????? Моля , президента да наложи вето , ама истинско вето !
103
0
 
26
 
! Отговори
Niksan преди 5 месеца
Ама ако си мислите че герб ако беха навлас щеше да е по различно пак не сте познале онее са сащите байдано послушници
102
3
 
22
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
Откъде намериха толкова пари? Явно напечатаха, то си личи. Ще увеличават минималната работна заплата от 780 лв на 933 лв от догодина. Как си мислите, без нови банкноти няма как да стане това. Всички цени ще се качат и всичко ще поскъпне с процента на увеличение на минималната работна заплата. Така става в България. Не забогатяваме от такива увеличения, а става обратното и спестяванията се топят от високите цени.
101
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При толкова действия на държавна измяна, единственото наказание би трябвало да е чрез разстрел.
100
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е важно че нашите пенсионерите нямат да вземат по 50 лв. за Коледа, важното е укрите да са добре. Да кажем едно голямо БРАВО на нашите продажници. Ей тъй се прави.