България плаща и лихвите по заемите на Украйна

Даваме на Киев още 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г.
309
България плаща и лихвите по заемите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.

С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.

Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

Още по темата

За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

„Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва да внесем.

„Страните, които правят пози подарък, сега ще плащат и лихвите на Украйна“, отсече той и призова депутатите да се въздържат от тази „разсипия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: помощ за Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Откъдя накъдя ние българите ще плащаме на укрите заема?????нормални ли са тея дупетати ужас
138
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Благодарете се, че все още не са обложили доходите ни с данък "Украйна". Ежемесечно.
137
2
 
38
 
! Отговори
Само питам преди 5 месеца
Има ли в света друга държава,която да плаща заема на длъжна държава моля напишете коя?????
136
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е, че Зеленски си купи две яхти за 75 милиона евро.
135
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А на бас , че и в шенген ще ги приемат преди нас
134
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не дамо лихвите , а всичко ще плащаме.Чакайте Украйна да върне някога нещо.
133
0
 
3
 
! Отговори
Дрът интернет плъх преди 5 месеца
До Анонимен 158Брат, откак интернета масово навлезе чрез кабелите, и се премахна аналоговичт и импулсен телефонен нет;))) сички интернет оператори са под ръководството на ГДБОП и не само това, често те са поизиционирани в близост до РПУ-тата. Ченгелите имат голема полза от тех, защото интернет им върши идеална работата да слухтат и им върши половината от работата, за която трябваше да се напрягат, ако го немаше интернета. Много дюшеш им дой масовият нет на ченгежийницата;)))
132
0
 
25
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
До Да питам. Те решават по свое усмотрение, никого не питат за нищо. Явно смятат народа за некомпетентен или гл.у.пав, който става само да избира, тогава е желан и умен. Изключително пре-да.телско управление е в момента, дано поне ес ги похвали като върховни евроатлантици, ще си начешат ска.па.ното его.
131
1
 
39
 
! Отговори
Войко преди 5 месеца
Рая , пращайте SMS - си за "Българската Коледа" че пари няма за българските деца , парите са за Уpuйна !
130
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народе дерат ти яко по неколко кожи и ти спиш, или се кефиш на простотиите им.Затова сме на това дередже - корупция, беднотия, мафия, усвоявания и пр.
129
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГДБОП с помоща на американска компания(!?!?) е блокирала в България сайт за измами с резервации за празниците!?!?!? Това означава, че американските служби имат достъп до сървърите на българските мобилни оператори и интернет доставчици и си работят спокойно в полза на кой? Никаква разлика от комунизма! Всичко и всички сме наблюдавани и подслушвани от Бай Брадър!!!
128
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия наистина ли са приели това,и само някои от тия дето са в парламента и са го гласували да излязат да обяснят на хората защо трябва да го правим това и затова ли се вземат заеми да плащаме на урките лихвите по техните заеми ..
127
2
 
38
 
! Отговори
Да питам преди 5 месеца
Случайно, да не ни е окупирал отново трети УКРАИНСКИ фронт и в България да има някакви окупационни власти? Защото, това правителство, сглобено на тъмно от чужди разузнавателни служби е всичко друго, но не и българско. Някой питал ли ме е мен, дали искам да плащам дълговете на Украйна и лихвите по тях? Не си спомням, това да е ставало, а уж сме "демокрация".
126
2
 
38
 
! Отговори
индианец от резерват преди 5 месеца
??? Това не може да е истина!!! Ние сме най-бедната държава в Европа с почти спряло икономическо развитие. В Африка има държави с по-висока средна заплата от нашата, да даваме заеми като най-вероятно след това ще ни карат да ги опрощаваме!!! Държава под американски чехъл!
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като чуя говорителката на "кауфланд" да вие на всяка сричка седмицата не става хубава................. Пратете тази, виещата, на курс , за да научи интонацията на видовете изречения. ..........Как ли я търпят в къщи??????????
124
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
WTF!? Детска Болница ли ,е няма с тея предатели.
123
0
 
34
 
! Отговори
няма да платим! преди 5 месеца
Да се приключва веднъж за винаги с тези крадци! Не сме цъфнали и вързали, за да плащаме чуждия масраф!Българи спят по пейките в студа и ровят по кофите, а ние ще харчим милиони за да може някой си да си играе на дрънкане на оръжия и да става все по-богат! Я с нова вила на Лазурния бряг, я със скъпи дрънкулки за г-жата! Срам!
122
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
До Нане: Teзи магарии се вършат от комунистическите отрочета бе, как си толкова кьорав или си едно от тях?
121
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На това се казва "далновидна" политика! Не мога да разбера, дали това са български депутати или на Посолството. Ние теглим заем след заем, защото парите не стигат за образование, здраве, социални помощи, пенсии. Тънем в нищета, но има пари за самолети, бронетранспотьори, а сега и подарък на Украйна! Украинците никога няма да могат да ни върнат тези пари. Просто заставаме на губещата страна! Жалко! /както винаги/
120
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
вова, батюшка, идвай, чакаме те на дунава с хляб и сол....избивай тия фашисти, избивай предателите български!