Славов: Трябва прецизиране за двойното гражданство и властта

Според него е добре да се ограничи до хора от страни от ЕС и НАТО
23 дек 2023 18:46, Александър Попов
72
Славов: Трябва прецизиране за двойното гражданство и властта
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов коментира промените в Конституцията, свързани с възможността хора с двойно гражданство да стават депутати.

„Важна е темата за двойното гражданство и то за българските граждани по рождение, които имат и друго гражданство. Една четвърт от българските граждани са извън територията на страната, трябва да намерим начин за приобщаването им в политическия живот. Може би това е такъв опит”, заяви Славов пред Нова тв.

Той подчерта, че не е участвал в изготвянето на тези текстове и редакции. „Процесът свързан с двойното гражданство изцяло се разви в парламента. Конституционният съд ще реши дали е грешка да не се иска уседналост", каза министърът.

„Не казвам, че няма риск – министрите, народните представители имат достъп до класифицирана информация”, призна той. Славов обаче приема идеите двойното гражданство да бъде разрешено само за страни от ЕС и НАТО. „Като убеждение не съм далеч от тази мисъл”, каза Славов.

Според него трябва да има прецизиране. „Считам за важно да ограничим гражданството в нашите съюзници и партньори, от държави, които ни обявяват за вражеска страна”, каза Славов.  

Правосъдният министър каза още, че не се притеснява, че текстове от Конституцията, ще бъдат дадени на КС. „Убеден съм, че ключовите промени, ще издържи на конституционен контрол. Като министър на правосъдието за мен е важно в съдебната власт да са направени правилните неща и съм убеден, че това е така”, допълни правосъдният министър.

Министърът коментира и критиките на държавния глава Румен Радев срещу промените, с които се ограничават правомощията на президента при избор на служебен премиер.

„Изненадан съм от силния език, който използва държавният глава. На него му подхожда по-умерен изказ. Важно е за нашата конституционна система да няма центрове на абсолютна власт, независимо дали ще е парламентът, президентът или изпълнителната власт”, каза правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Двойното гражданство - повод за празни приказки. Я се огледайте в колко страни премиерите са с двойно гражданство, и не им пречи да управляват по-добре от други.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искам да стана премиер на Турция. Милея да ги оправа и ще в интерес на Турския народ.Обичам ги и ще се погрижа за сигурността им.Ще каня богати българи да създават работни места в хубава, набелязана за заемане от българско малцинство територия, няма нужда да се учи Турски. Ще си говорят на български в цели села там. Ще направя ДПС в Турция, за да им е уредена държавата.Няма държавна измяна в нищо от това.Все едно да ме вземат в нечии дом и да искам този дом да се пренареди по моите възгледи
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този чак пък толкова ли е бавнозагряващ,а уж за министЕр се цанил?! Като удряше показно и тържествено държавния печат под пасквила,който измърляха неадекватниците от сглобката с 8%доверие,не се ли усети,че трябва "прецезиране",защото е убийствено за БЪЛГАРИЯ?! Докога ще ги търпим да харчат безогледно парите ни и унищожават с предателството си НАРОДА и ДЪРЖАВАТА ни???
49
0
 
5
 
! Отговори
Хмм... преди 4 месеца
Славов, бе я направо вкарайте в Конституцията, че право да се кандидатират имат единствено двойните граждани, които успешно преминат "Тест за вярност" проведен от Козяк!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, милички! Скоро и при нас ще е напълно възможно Риши Сунак да ни стане премиер. Като ги гледам Великобритания в каква сигурност са заживели оттогава, радват се на нулева престъпност и никакви атентати, скоро всички ще нахлузят арабски бурки и индийски *** при тях. И ние отворихме вратите на чужденците да ни управляват, за да сме солидарни с погиването на някогашна Европа, да бъдем заедно в една обща съдба, в една обща Велика мюсюлманска и руска Европа. И ни чакат страхотни времена,хаха
47
1
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Славов ,мислех ,че си "борец за справедливост " и демократ ,след като си бил в Антикорупционния фонд ,но ти се оказа същото "мекотело" ,като Христо Иванов. По- добре да беше останала Надежда Йорданова Министър на правосъдието ,тя определено се държеше много "по мъжки " в действията си от Вас. В жалко "племе% се превърнаха голяма част от българските мъже ,нямащи грам чест и достойнство от това ,което са имали предците им . Проституцията- душевната няма пол.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи според този демократ трябва да има първо и второ качество български граждани. Смях... Много добре знае, че сътвориха безумие, но е твърде страхлив да го изрече и за това плещи евроатлантически голословия.
45
1
 
8
 
! Отговори
Това с двойното преди 4 месеца
откъде дойде?Да не е от ДПС,че да си вкарват директно от Турция депутати и министри.Или от С.Македония къдетое пълно с бг паспорти.Дори най-големите българомразци имат паспорт.Ами утре тези макета могат и партия да направят в нашия парламент и кого ли ще защитават,ако мразят българите и обичат сърбите. Въобще пълна глупост с това деойно гражданство.Ние трябва да сървим в обрагната посока за пълното премахване на двойното гражданство,като в Австрия и мн други в Европа.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те не се ли появиха от служебните правителства където имаха многократен и продължителен престой,че орязват правата на Президента,а Президента в икономическата-финансова система се явява принципала,който им обеспечава работата с всички продобивки от туй,че ги е взел на работа,но от туй,че Нинова е издигнала Президента то за тях Нинова е принципала,която се счита за приемник на БКП и всичко от тях било им наследство с отчасти за някои от пребоядисаните към тях за които се грижат да са на работа.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 30 Как е при тях ли? Ами само в една от трите прибалтийски републики, където се прекланят пред фашизма и SS, хора с двойно гражданство могат да бъдат депутати и президент, но поименно са посочени за двойно гражданство от кои държави това не важи. И там президента им е "внос" от САЩ, както и половината им правителство - все хора, които не са живяли преди това на тази територия, сега ги управляват. Другаде такова недоразумение няма
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Завалията не знае какво говори, да плачеш или да ревеш.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продължават да дълбаят дъното бездънно.
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя се усети, че изтаковаха голямо и *** л..но с тези промени в конституцията. И много ще мирише. И какво означава само приятелски страни? България днеска е в ЕС, утре - не. Приятелите се менят. Всеки път ли ще се сменя конституцията?
39
1
 
13
 
! Отговори
не кадърници преди 4 месеца
Продължаваме Промените! хи хи хи
38
1
 
13
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Пак ли ще променят конституцията? Този път за граждани на ЕС и НАТО. Всъщност колко му е - работа за няма и две седмици. Гнудите му нещастни.
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хан Крум не в бил родом от България.Но издигна престижа и до първа военна сила и укрепи границите и обнови законите .До там , че се говори за него вече 13 столетия...Така че, мили граждани Народе.Вглеждайтв се хубаво кого избирате.А не вярвайте на измислени закони от ден до пладне.Които самите депутати не спазват.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да прецизират че трябва да са от родовете пеки, даки, тодораки. А може и малко траки. Или направо да са до втори братовчеди на сегашните депутати, одобрени поименно от посолството.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи както излиза скоро време направо ще ни назначават губернатор от краварията да не се занимаваме с глупости и да не стане некой фал на изборите...
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А в страните от ЕС и НАТО е пълно с мюсюлмани с немско,френско и друго гражданство,които биха могли,според този закон,ако живеят 1,5 години тук да се кандидатират я за депутат,я за министър,щото прадядо му бил роден тук.Я стига!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А вие къде бяхте тогава, когато въпроса изцяло се реши в парламента? Тарикатски.