Пеевски зове МС да отмени решението за детската болница, ПП сезират ДАНС

ПП-ДБ заговориха за "здравната мафия"
1 май 2024 15:25, Нели Христова
84
Пеевски зове МС да отмени решението за детската болница, ПП сезират ДАНС
Снимка: БГНЕС

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според него е недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. "Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение", подчерта Пеевски.

"Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца", добави той.

"Служебното правителство взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Нелогично решение, което обаче не ни изненадва", заявяват от ПП-ДБ.

Според тях детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси. След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо.

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от ПП-ДБ.

Според тях изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

От ПП-ДБ заявяват, че ще търсят отговорност за решението и всички последствия от него с всички средства на политическата и институционална система.

"Крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която конституцията му вменява - да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на нашите деца", подчертават от коалицията.

ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен.

"Призоваваме президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение", се казва още в съобщението на коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от Политика
Радев с остра реакция за частната детска болница: Здравето не може да е нечий бизнес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Господарят на Бг! Докъде се докарахте! Санкциониран по Магнитски да командва държавата. Сега се връщат и Горанов и Цвета. ГЕРБ са много зле, щом се крепят само на стари компрометирани лица. Народът свали тези лица, а ПП/ДБ ги върна във властта.
75
2
 
2
 
! Отговори
Климбо преди 1 седмица
Jojo,докато си боледувал от бронхопЛевмония,си пропуснал много часове по граматика!Дано наваксаш...
74
1
 
2
 
! Отговори
Климент преди 1 седмица
Благодарение на променливите,свинята стана вся и всьо...
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами ще скочи!!! Как други ще бъркат в кацата с мед наречена НЗОК? Колко процента от БВП отиват в тази система наречена " здравеопазване"?Я вижте какви печалби генерират частните болници и то при точно разписани пътеки?! Откъде успяват?? Само вижте автопарка на лекарите. Какви заплати получават и откъде идват парите?? После това нямало в България, онова не можело да се лекува тук, трябвало в чужбина. Ами трябва защото се краде. Докато се плаща с обществени средства на частни болници така.
72
0
 
2
 
! Отговори
Jojo преди 2 седмици
Когато бях дете ,помня при лошия социализъм какво беше отношението към здравеопазването при децата.Бил съм на 7 г.и боледувах от бронхоплевмония .Към всеки квартал имаше дежурен лекар от бърза помощ,който имаше списък на всички болни деца,които трябва да посети.Всяка сутрин и вечер минаваше на адреса и ми слагаше инжекцията с антибиотика,което струваше 0 лева.И това беше огговорност на държавата към всички деца независимо от социалния им статус.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка на Галя Кондева - Министър на Здравеопазването, Янка Кюркчиева - Парламентарен секретар.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали точно това правителство промени конституцията наложи на президента кой да назначи за премиер!
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гласувайте отстраняването на Главчев от Сметната Палата и Въшно министерство! веднага! Още утре.
68
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Белоглавия Лешояд ( ако видите в енциклопедията снимката на Главчев е 1:1 с тази птица) продължава крадливата лобистка мафиотска политика на редовното правителство,само касичката за пълнене е друга.
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брей, една частна болница стана политическа цел в България.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали разбирате какво става? Само не ми казвайте, че не може да се сетите или изобщо не разбирате. Доказани мафиоти се опитват ударно да извършат максимален брой далавери и да подпишат всевъзможни договори и разрешения с цел много бързо обогатяване. Пробват навсякъде и ако народа се разпищи, веднага ресто назад и започват разпоредби за спиране, прекратявания и запрещения.Стоплихте ли и по другия проблем? Или, казвате, така се осветени, че вече нищо не виждаме. Цял ден ни занимават с този скандал и абсолютно всички се изредиха да заклеймяват, да дамгосват и порицават. Как можело така, веднага
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
милиардера говняр дерибеевски що не направи детска болница с държавните пари а ги изкрадоха с наглите си връзкари българи смрадта българска на земното кълбо?
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мачкай, Гуши!
63
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А знаеш ли колко струва в другите европейски държави здравеопазването БЕЗ ПАРИ НЯМА НИЩО КОГА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ
62
0
 
11
 
! Отговори
А,бе ,Шиши преди 2 седмици
Оставка на това корумпирани лобистко правителство,щом така лесно се подвежда.Утре някой ще ги "подведе" да ни вкара във война.
61
5
 
10
 
! Отговори
Бай Лазар преди 2 седмици
Нима няма болници, където да се лекуват деца?! И сега са частни. В правителствена един преглед на дете в спешен център е към 100 лв. Нима тази болница не е държавна?! В тази държава няма да останат деца. Преди години не исках да се говори децата ми да бъдат далеч от мен, но сега ... ще направя всичко възможно да не останат тук. Успех на Борисов, Пеевски, Кировци и китки.
60
0
 
12
 
! Отговори
Василев преди 2 седмици
Напълно реваншистко правителство.Премахва кадри и възстановява стари или послушковци.Увеличава заплати на администрацията,предизборно. Не че българинът не заслужава нормален стандарт на живот.А пенсионерите пак ги разделиха на бедни и богати- разделяй и владей.И пенсиите ще им увеличат по средата на годината,когато инфлацията го е изяла.А на чиновниците със задна дата .
59
1
 
18
 
! Отговори
Пеевски: преди 2 седмици
"кой подведе МС"?На ГЕРБ пак някой друг им ср.... в гащите.
58
0
 
14
 
! Отговори
А Копейкин и преди 2 седмици
Чалгаря ,дето са на всяка манджа мерудия,сега нямат изявления.Тях българските деца не ги интересуват.
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изключително ПРАВИЛНА ПОЗИЦИЯ на г-н Пеевски!!!