Радев с остра реакция за частната детска болница: Здравето не може да е нечий бизнес

Затвърждавала се практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите
165
Радев с остра реакция за частната детска болница: Здравето не може да е нечий бизнес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност. Това се заявява в позиция на президента Румен Радев по повод решението на Министерския съвет за одобрение на проекта за строеж на частна детска болница "Мама и аз", разпространена от прессекретариата на държавния глава.
Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, отбелязва държавният глава.

"Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", се посочва още в позицията.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват, допълва държавният глава Румен Радев. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения, отбелязва президентът Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: радевдетска болница
Още от Политика
Ляво-патриотичен блок начело с БСП в битката за гласа на избирателите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев какво ти пречина теб да има частна детска болница
154
0
 
2
 
! Отговори
Км преди 1 седмица
Основния въпрос:Кой лобира и кой внесе предложението в министерски съвет???????????????
153
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
Проблемът не е ,дали болницата ,ще е частна или държавна ,а това,че нейните функции ,няма да се използват по предназначение - за обществени цели и битката за спасението на живота на всички деца.На богатите им трябва частна детска болница ,защото ,ако случайно при техните деца се появи здравословен проблем ,те ще си платят за тяхното лечение. А,какво могат да направят другите хора, които не разполагат със средства ,за да лекуват децата си в частна болница?!Държавната ще осигури лечение на всички
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българина заделя доста парички за здравето си, но ефект никакъв.
151
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
Държавата не финансира частна болница. Финансира я Търговска лига.
150
0
 
4
 
! Отговори
До 144 Българин преди 2 седмици
От къде на къде държавата трябва да финансира частна болница? Къде го има това по света освен в пропаднала софия и беге?
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отстраняване на Тъпоглавчев от постовете които заема!
148
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никога не е имало държавна детска болница в България, но частната им пречи. Българския политик е с комунистическо мислене.
147
1
 
6
 
! Отговори
А преди 2 седмици
Неможе в таз държава всичко е бизнес!
146
0
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 2 седмици
За Боко Тиквата ли говориш, дето не можа да влезе дори в милиционерското ?
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На ГЕРБ-ДПС уж "честните им и прозрачни избори" бяха приоритета, а още на втория ден почнаха с далаверите!!!
144
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
Тия служебни кабинети с мандати по два три месеца са опасни за националната сигурност.
143
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Някой може ли да ми обясни какъв е проблема на държавата да има частна болница от какъвто и да било тип? Ще връщаме пак комунизма, където всичко беше държавно ли?
142
3
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
До До Ха ха ха - 119............ БВП на глава Япония 45000 долара общо 4,5 трилиона, Блатная 13000 долара общо 1,9 трилиона.... Опорки :))))))))))))))))))) Япония е държава без ресурси при това.
141
1
 
7
 
! Отговори
Неправ ъгъл атлантид преди 2 седмици
Кое по-конкретно от изказването не ви хареса, либерасти? Да разбираме че сте съгласни да се изкарват ОЩЕ ПОВЕЧЕ пари от детски болести?
140
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Генерала що не си направи партийна. Оплю всичко живо и умрели в държавата.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичките му реакции са "остри" а се оказват едно голямо НИЩО!
138
5
 
2
 
! Отговори
1988 година преди 2 седмици
Гледах като ученик 9-ти клас ,,Панорама" с Иван Гарелов, как бяха поканили Бай Тошо не знам, нещо за Юлския Пленум говореха! Горкия Гарелов се мъчеше с въпроси да му набута поне две свързани думи в устата. Бай Тошо говореше някакви безсмислици, алогизми, слабоумия! Гарелов се поти, черви умря от срам....след това говореше че му е било най-трудното интервю, а е бил в Кипър, Палестина, Турция, Гърция!
137
7
 
2
 
! Отговори
До 137 преди 2 седмици
той едва говореше свързано, ама дето казваш предвиждал работите. --- Май си го сбъркал с Киро Про100то а??? А и двмата видни дейци на Евроатлантиците - Делян Пеевски и Бойко Борисов не са далече от Кирето по незнание на българския език... Страву ли те Пеевски ??? хахахахахаха
136
3
 
0
 
! Отговори
До 134 преди 2 седмици
Е значи Тоше е бил европеист и русофоб,, цъ-цъ-цъ, брей, отде да знаем такъв пророк, той едва говореше свързано, ама дето казваш предвиждал работите....