На детска градина в София – мисията невъзможна!

В над 40 детски градини в София има ремонти, приемът в тях се отлага за след 15 септември, а в някои - след 1 октомври
Обновена: 3 окт 2022 13:45 | 10 сеп 2008 15:06, Екип на Dnes.bg
34
На детска градина в София – мисията невъзможна!
Деца помагат в ремонта на детската си градина.Снимка: Булфото

След февруарската истерия около онлайн кандидатстването в детските градини в София, перипетите продължават.

Знаех си аз, че не може да е толкова лесно тръгването на детска градина.

Седмица преди приемната дата, с гордо вдигната глава и куп медицински бележки, с резултати от всички телесни продукти на детето ми, се запътвам към въпросната ЦДГ (целодневна детска градина).

На вратата ме посреща изключително учудена госпожа, явно подразнена от ентусиазма ми, и ми заявява, че, както виждам ремонтът тече и изобщо какво си въобразявам.

Чувствайки се поласкана, че изобщо съм сред богоизбраните, чието дете има възможността да посещава това заведение, смирено питам кога ще приключи ремонтът.

- След една седмица.

Чудесно! Все ще я избутаме някак. Ама отпуска вече няма. Баби няма. Слава богу – разбрани работодатели са насреща.

Пет дни по-късно, поучена от горчивия си опит, отивам да попитам отново. Всичко е наред. В понеделник започваме.

Една нощ сънувам кошмари „Абе не може да е толкова хубаво. В България сме все пак.“ Обаждам се в петък. Плахо.

-В понеделник сме на градина, нали?!?

-Аааааа, не! ( гръм и мълнии)

-Е, какво правим.../чувството ми за богоизбрана ме напуска/

-Отидете в градина № ХХХ.

Вярата в доброто се завръща.

Във въпросната градина ме гледат накриво.

Защо подлагам на стрес детето си (а всъщност имат предвид себе си). То пък за потвърждение започва да си блъска главата в стената.

Обещавам всичките сладоледи и бонбони на земята, само да престане.

В същото време си мисля.

Що, бе? Що, бе госпожо Фандъкова, не организирахте конкурсите за ремонтите на детските градини, така че да съвпаднат с летния сезон.

Защо, след като в информационната система се съдържат всички данни на родителите на приетите деца, никой не си направи труда да уведоми навреме за отложения прием, за да може родителите да имат време за реакция.

Времето на неработещите баби отдавна отмина.

В изблик на ярост и безсилие, пред явния непукизъм на общината към проблема, се бях заканила, че ако не намеря кой да ми гледа детето, ще го оставя на Московска да ми го гледате, докато приключи ремонтът.

Може да ми благодарите, че не го направих. Проявих разбиране.

А вие?

Автор: Евгения Гигова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Има и нещо такова. Че все повече и повече хора има в столицата и е малко трудничко. Но пък не трябва и так аостро и жестоко. Аз тук съм се родила /София/ и тук съм израстнала, никога не е било така, както е последните няколко години.Трябва да се измисли нещо по този въпрос :)
12
0
 
3
 
! Отговори
az преди 15 години
11, защо ти не отидеш на село, да видиш там как се живее, и после пак да пишеш глупости - и то неграмотно. Безпорно е, че в София вече не се живее от преселеността, но да не мислиш, че хората идват тука, защото много им харесва да живеят в постоянен стрес, задръствания и какво ли още не. Просто икономиката ни е калпава, повечето хубави заплати се взимат в София и е нормално човек да се стреми към по-добре заплатена работа. Отиди да живееш в някое провинциално градче и ще те видя колко време ще изкараш там. Ако дадена фирма се премести от София към Чепеларе например, мога да ти гарантирам, че повечето служители с радост ще се преместят да живеят на чист въздух. Аз лично с радост бих отишла да живея в някое село, стига да имаше нормални условия на живот. Но такива няма. За това София и 4 милиона ще стане. Едните ще пищят, че няма градини и ясли, другите ще им викат "Селяни, вървете си на село!", и всичко ще е още по-тъжно :). Българска му работа...
11
1
 
2
 
! Отговори
жестока преди 15 години
не мога да разбера какъв ви е проблема на вас родителите с тези много измислени оправдания за детските градини че не са били пуснати на време .Ами така ще е като всеки втори от село идва в София и естесвено е че детските градини ще са малко и няма недостик за тях като не ви харесва стойте си на село там свободни места има бол пък и от ремонти нямат нужда.Обръщам се към всичките тези родители които все пискат за тези ремонти че детската градина не им е била отворена на време ----ами през летния сезон мила майко на тебе кой ти гледаше детето пак ли лелката от яслата аааааааааааа а сега когато почна работа и си взе детето от село няма кой да го гледа и веднага проблема е към детската градина ами стой си на село а не в града
10
0
 
2
 
! Отговори
питаща преди 15 години
Какво става с детската градина в кв.Слатина бл.73 *** живеещи до нея ще продължават ли да си пасат конете в градинката и да хвърлят отпадъците от откраднатите вещи наоколо?Кой разреши тези *** да се заселят там?Докога ще бъдем мъченици в собствената си родина?
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
pratete decata na selo i gotovo
8
0
 
2
 
! Отговори
Titillator преди 15 години
Ей, няма вест, в която някой *** да не зачекне темата "столица - провинция".Да ви се не знае и простия и закапачен народ! Заслужавате си всичко!
7
1
 
2
 
! Отговори
баба преди 15 години
откога сте "софиенци"? Столицата за няколко години стана 2,5 милиона. Идвате и искате веднага: жилище, работа,детска градина, училище,пътища без трафик,улици без кучета. И всичко- веднага.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Както се казва: Просто без коментар!Положението е 1 към 1 както е описано. И ние сме на същия хал - хем ти искат всички телесни течности от детето, хем в определен срок, хем сега като срокът изтече не по наша вина какво да правим? Някой може ли да ни каже?Явно не сме богоизбрани.
5
0
 
3
 
! Отговори
didi преди 15 години
Не само с детските градини има проблем, в училището, в което записах в първи клас детето си още не е проведен търг да отдаване на училищния стол под наем и представете си, докато не бъде отворен стола, първолаците няма да имат следобедни занимания. И какво остава за родителите, освен да претичват в обедната почивка до училището, а следобяд детето да е само в къщи. ..
4
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ами в България сме - няма повече какво да се коментира.
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Точно така :)
2
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
За съжаление е така и няма да се оправи. Майка ми е директор на ОДЗ /обединено детско заведение/ и се е хванала в приключение милата - ужас. И на тях не им казват нищо и само ги мотаят и те трябва без вина да обясняват на родителите положението. А да ви кажа, че и те са в същото положение, племенницата ми е в детска градина, малкия до година и той ще трябва да влиза - весело ще стане, като и сестра ми зет ми работят на такива позиции, където отсъствието е много трудно /бабите също/. Айде честито.Само се надявам до някоя друга година, докато ми се наложи на мене да се е пооправило положението. Иначе браво за статията и дано някой си направи труда да я погледне /от управниците имам впредвид/.
1
0
 
3
 
! Отговори
Томов преди 15 години
Всички майки с деца, които не успяха да бутнат рушвет, за да влезе детето им в детската градина, а като последните балъци кандидатстваха онлайн, (в сайт за 500 000 лв, който релно струва 2000 лв) трябва да водят децата си на Московска всеки ден от 8 до 5, докато някой от *** чиновници се сети за какво яде парите на данъкоплатците.