Борисов – опасната атракция

Медийният експерт Николета Даскалова пред Dnes.bg
Обновена: 20 яну 2011 09:06 | 20 яну 2011 07:00,
141
Борисов – опасната атракция
Николета Даскалова. Снимка: fmd.bg

Николета Даскалова е експерт към Лабораторията за медиен мониторинг на фондация „Медийна демокрация”. Изследователските й интереси са в областта на съпоставителното медиазнание, новите медии и популярната култура. 

Според Картата на медийните зависимости, изготвена от агенция "Маркет Линкс" по поръчка на Фондация "Медийна демокрация", през изминалата година отношението на българските всекидневници към премиера е било по-скоро положително, а критичните материали за ГЕРБ и правителството са били повече, отколкото позитивните. Как оцелява митът "Борисов" в медиите?

Да, наистина Борисов успешно оцелява в медиите, което всъщност е и една от причините да оцелява в политиката. Ако погледнем в ретроспекция политическата кариера на министър-председателя, няма да е пресилено да кажем, че стъпките, които той измина, за да стигне до сегашната позиция на премиер, са стъпки през медиите. 

Борисов е силна атракция за средствата за информация още от момента, когато зае длъжността главен секретар на МВР. Спомняте ли си по-популярен главен секретар от него? Като кмет пък той беше с пъти повече в новинарските емисии, отколкото е сега неговата наследничка г-жа Фандъкова. 

Данните от медийния мониторинг показват също така, че настоящият министър-председател има по-висок медиен рейтинг, отколкото имаше Сергей Станишев, когато заемаше този пост. Всичко това е категоричен знак, че в медийния интерес към Бойко Борисов има нещо повече от интерес към институционалните роли, които той заема. И това нещо „в повече” трябва да търсим както в личните качества на Борисов, така и в характера на медийната среда.

Безспорно Борисов е колоритна фигура и силен магнит за медийно отразяване – цветущ език, дръзко поведение, самочувствие като на екшън герой, вплитане на персонално вживяване и биографични препратки, иронизиране на противниците си, представяне на проблеми и ситуации по един опростен и лесно смилаем маниер. Този е лош, онзи е виновен, нашите успехи са тези и тези. Тази формула на публично поведение се оказва двойно успешна – както за политическата фигура, така и за медиите, които печелят аудитория дори само от показването на подобен стил на публично присъствие. Стил, който можем да наречем жълт, забавен, при всички случаи пораждащ отношение. Изобщо, Борисов успешно се вписа в комерсиалния медиен тон. 

Митът "Борисов", както казвате, е всъщност най-осезаемата политическа реалност – лидерът на изпълнителната власт. И когато медийното отношение към тази важна реалност е преобладаващо безкритично, тогава е налице голяма опасност. Още повече, че медийното отношение е така нездраво, както виждаме от Картата на медийните зависимости – позитивно към Борисов и негативно към институциите, които същият този Борисов оглавява. В крайна сметка това е един и същ мета политически субект. Подобна раздвоеност в медийния тон най-малкото показва вътрешна нестабилност и отказ от разпознаване на причинно-следствени зависимости между лидер и институция. Всичко това е в полза на лидера.

Къде са по-ефективни политическите послания - в "сериозните" български всекидневници или в "жълтата" преса?

Безспорно в жълтите медийни канали посланията звучат по-ефектно, по-скандално и по-пикантно. Една от принципните особености на жълтата преса е това, че тя винаги работи в морално-оценъчен режим. Казва или силно подсказва кое е правилно и кое грешно и така поражда отношение към героите, които са на страниците й. Неслучайно подобен род издания работят с щампи като „срамота”, „ужас”, „позор” и други в този дух. Това автоматично се пренася и върху политическите герои, които стават обект на жълт интерес. Жълтото политическо много по-лесно събужда отношение, отколкото сериозното политическо. Най-вече емоционално отношение. 

Адекватна ли беше медийната реакция след разпространените от вестник "Галерия" и РЗС записи на телефонни разговори на висши представители на властта?

Медиите попаднаха в много трудна ситуация. Първо, защото трябваше да реагират на информация със скрит произход. И второ, защото трябваше да реагират на атака не срещу кого да е, а срещу медийно харизматичния премиер. В такава сложна, почти патова ситуация, най-правилният ход, струва ми се, е търсенето на колкото се може повече и колкото се може по-чиста информация. Направи впечатление – позитивно, че в този стресов момент медиите станаха по-отворени, по-гостоприемни за гласовете и гледните точки на различни политически субекти, включително от опозицията. 

От друга страна, най-широко представената интерпретация на случващото се бе именно на властта. Отново най-търсени бяха думите на Бойко Борисов. Разбира се, това е обяснимо – все пак Борисов е видимата страна в този скандал. Необяснено обаче остава коя точно е невидимата страна, какви са причините за подобна атака, какви са преките и косвените последици за политическия процес от така случващите се „разкрития”, независимо от тяхната автентичност. Именно тук проличава слабостта на журналистиката – нейното безсилие да осветява и да разследва дълбоките политически зависимости, т.е. да отиде отвъд регистрирането на ефектите. В този смисъл политиците изпреварват медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 13 години
За какви медийни изяви говорите, пак ли промивате мозъци, ами Вие сте жив пример за медийно маниполиране, триете всеки коментар който не е удобен някому, на това ли му викате свобода на словото, аз го наричам "слугинаж" да не кажа га,о,и,ници
118
3
 
3
 
! Отговори
666 преди 13 години
ETO TAZI MOMA MOGA DA PRELASTIA , DOBRE STE GO POEMA !!
117
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 13 години
такива журналистки , докато се качва в джипа и вече му сваля ципа - хаха
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доколкото разбрах ти прилича на жена?!!!!!!! Значи нещо не ти е на ред!
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов бил мъжкар, майтапи, поиска си вот от ИФидосиева, пък тя взела, че му го дала ама преди това гушнала 150 000 лв от "Титан" Гербери , пак сте прекалили с Бирата на МИШО
114
4
 
7
 
! Отговори
Alexa преди 13 години
Нормално е БГ журналистите да представят Б.Б. едва ли не като богопозан..., една по голяма част от тия журналисти са жени, а на жените дай им хубав мъж с елементарен изказ и те се разтапят .... Това, че е сипатичен мъж, с приятна усмивка, и обича да говори ( качества които са важни за жените при избора на съпруг:)) ), не го прави добър управни и политик...
113
1
 
17
 
! Отговори
Порнокрация преди 13 години
Страната на "експертите" тип "Калина Илиева"! Всичко е чалга в тази страна,без изключение! Няма пари за здравеопазване и образование,но има за всякакви фондации,1000 телевизии(във всяка разни нахилени момиченца-водещи с по 4-5 бона заплати),влезеш в учреждение и там те посрещат нацупени "експертки" на по 22 год.,сложили очилца за авторитет.Из градовете бръмчат "експертки" с огромни,лъскави возила,от списанията "бизнесдами" ви обясняват,че е най-добре да релаксирате с шопинг в Милано...Ай сиктир!
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фодация значи а Николетке........Ясна е работата, както и ти....
111
3
 
10
 
! Отговори
експертченце преди 13 години
Грешни пари за измислени професии- абе момиченце, що не идеш у село да преброиш телевизорите на народа, дето не може да ти гледа героя, или вестниците им, че ще намериш "Работническо дело", па си отговори кой всъщност го гледа и чете тоя...
110
1
 
4
 
! Отговори
hm... преди 13 години
a moje bi nqkoi trqbva da ti prevede NA patkinski?.....
109
1
 
12
 
! Отговори
Маринов преди 13 години
Ако продължаваме да четем такива хвалебствия за Борисов ще заравим в каква и в коя държава живеем. Нали той , този Борисъв е абсолютен медиен продукт. Защо задавате риторични въпроси , когато и на слепия и на глухия цар е ясно, че докато медиите не станат това, което трябва да бъдат, таща ни лъжат кой какво е казал и какви манипулации са направили със СРС-тата. Журналисти, внимавайте - ядете хляба на народа, а го лъжете. Голям слугинаж. Гражданско общество ще има когато истините се чуят. Иначе
108
2
 
7
 
! Отговори
:D преди 13 години
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa... ai oshte neshto da kaja... xaxa kato go hareswate tolkowa borisow si go wzemete w ky6ti sled izborite... ili mu hodete na swijdane, kakto predpo4itate :D
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой може ли да превежда от паткински?, та белким схвана кво е искала да каже спицалиската!!!
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tuk cheta zashtitnici na Borisov,Dobre.tehno pravo e.I pitam, kakvo im haresva, suvsem spekulativnoto vdigane na cenata na jitoto li,cenite na gorivata,el.energia i parnoto, gaza???Dobre, ako naistina schitate , che taka trijabva, hvaleto go. Az pitam kato sreden chovek, potreblenieto e spadnalo s 50%, biznesa e v kolaps, Dqnkov ne vru6ta parite za da se razviva, dvoen standart za opredeleni hora, dori i ot Ds slujbite..Zashto? Nali GERB e v imeto na naroda,za balagodenstvieto mu? No ne e!!!
105
10
 
10
 
! Отговори
Кой си ти преди 13 години
Защо хората харесват Борисов? Защото е мъжкар и предполагам, че голяма част от жените му вярват и го поддържат. Госпожицата или госпожата е доколкото виждам от снимката физически е неоформена тинейджърка но с претенции да прави публични изяви след като е получила малко парички. Дали ще и стигнат за козметик или за силиконов доктор ще видим от следващите и изяви и снимки.
104
4
 
12
 
! Отговори
Кристиян преди 13 години
Ето,точно с такива жълти анализи,като на тази специалистка,от медиите хвърчаха тонове лиги,с хвалби за Доган.Как бил най-великия политик,какъв мъченик бил в пандиза,как добре управлявал партията си.Как никой не можел да си мери калашника с него.Сега същите мижитурки мълчат като рибики по въпроса за Доган,макар че има доста какво да се каже след приказките на Касим дал,Касим взел.Днес със същия глупав подход се венцеслави ББ,като че ли е открил нова планета с живи извънземни.Хайде спрете се.
103
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Типичен експерт по говорене без да казва нищо. Пирински ряпа да яде.
102
2
 
4
 
! Отговори
шушо преди 13 години
Премахнат поради нарушение в сайта
101
4
 
5
 
! Отговори
до 97 - Истината преди 13 години
Все комунисти и все не си върщат книжките.Опасни навици.Взима и не връща.
100
10
 
23
 
! Отговори
Запи преди 13 години
Боко няма алтернатива по простотия и тъпотия .