Притиснат в ъгъла, Путин приема войнствено поведение

Той вижда изгода в новите победи на бунтовниците в Украйна
Обновена: 30 яну 2015 21:48 | 30 яну 2015 19:47, Елка Василева
604
Притиснат в ъгъла, Путин приема войнствено поведение
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Притиснат в ъгъла от финансова криза и отказа на Запада да отмени санкциите, наложени заради конфликта в Украйна, руският президент Владимир Путин възприема войнствено поведение.

След сравнително затишие в конфликта в Източна Украйна, след като през септември бе сключено споразумение за прекратяване на огъня, сепаратистите започнаха нова офанзива. Киев твърди, че бунтовниците са подкрепяни от 9000 руски войници, пише Тимъти Херитидж от Ройтерс.

Москва отрича да е изпратила в Украйна военни и оръжия, като хвърли вината за възобновяването на насилието върху Киев и изрази съжаление за смъртта на цивилни. В същото време тя не направи нищо, за да се разграничи от каузата на бунтовниците.

Независимо дали сепаратистите действат по заповед на Москва или не, неуспехите по бойните полета за украинските правителствени сили може да дадат на Путин надежда, че ще може да преговаря от позиция на силата за конфликта.

Възможно е бившият офицер от КГБ да мисли, че няма избор - показването на какъвто и да било знак за слабост може да е политически катастрофално за него в Русия.

"Путин няма къде да отстъпи. За Путин едно отстъпване или връщане назад ще означава падане на рейтинга и нарастване на общественото недоволство", заяви Олеся Яхно, независим политически анализатор в Киев.

"Главното за Путин е, че недоволството не се засилва сред неговите поддръжници. Те искат нови териториални придобивки и всяка крачка назад ще бъде възприета от тях като поражение", коментира Яхно.

Противно на очакванията, че ще бъде укротен от икономическата криза в Русия, утежнена от санкциите и падането на цената на петрола, Путин се държи към Запада така предизвикателно, както никога досега, след като стана ясно, че последният не планира да смекчи икономическия натиск.

Съюзници казват, че тази позиция ще помогне на Путин да остане популярен въпреки прогнозите, че общественото недоволство ще нарасне с повишаването на цените по време на финансовата криза.

"Когато един руснак почувства чуждестранния натиск, той никога няма да предаде своя лидер", увери първият вицепремиер Игор Шувалов на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос миналата седмица, обещавайки, че руснаците ще "ядат по-малко храна и ще използват по-малко електричество".

Други представители на руските власти изпратиха подобни предизвикателни сигнали, омаловажавайки решението на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс да понижи рейтинга на суверенния дълг на Русия до "боклук" (junk), като говорителят на Путин определи такива ходове като "политически мотивирани".

Добре познат модел?

Путин има и други цели в Украйна, въпреки че не е ясно колко далеч ще отиде той, за да изпълни задачата си да гарантира запазването на руското влияние в бившата съветска република и да блокира усилията на Киев да се интегрира в Европа.

Путин настоява Украйна да не се присъединява към НАТО. Друго ключово негово искане е двете източни области, които се разбунтуваха срещу управлението на прозападните лидери в Киев - Донецка и Луганска, да имат широка автономия, въпреки че според мнозина той желае те да станат независими, а не да се присъединят към Русия.

Макар че Русия отрича да е страна в конфликта, победите на бунтовниците може да отслабят лидерите в Киев и да ги принудят да направят компромиси.

"Основната причина за засилването на военните действия в Украйна е желанието на Путин да принуди Запада и Украйна да седнат на масата за преговори с Русия и бойците", каза Тарас Березовец, собственик на Berta Communications, украинска компания за стратегически консултации.

Мнозина украинци съзират в това повтарянето на един модел. След седмици на поражения сепаратистите като че ли бяха на ръба на разгрома през август, но неочаквано обърнаха хода на конфликта - благодарение на, според твърденията на Киев, навлизането на руски войски.

Москва отрича да е изпращала войници и оръжия. Киев обаче бе принуден да направи компромиси, за да предотврати по-нататъшни загуби, и се съгласи на сключеното на следващия месец споразумение за прекратяване на огъня, което намали интензивността, но не сложи край на сраженията, които вече причиниха смъртта на над 5000 души.

Този път, каза Березовец, Путин може да се опита да настоява за юридическо отделяне на Крим от Русия, след като анексира полуострова през март миналата година, и е възможно да търси начин за постигане на сделка, която да доведе до вдигане на западните санкции.

Новите военни действия са разглеждани от някои наблюдатели като част от план на Путин за създаване на "замразен" – или неразрешен - конфликт, който да гнои, като направи Украйна по-трудна за управляване и забави или блокира европейската й интеграция.

Възобновяването на сраженията освен това може да служи на целта на Путин да задълбочи икономическите проблеми на Украйна, принуждавайки Киев да увеличи военните си разходи, и тласкайки страната към фалит, насърчавайки я евентуално да направи компромиси.

Една по-амбициозна цел, която анализатори не изключват, би била да се помогне на бунтовниците да превземат повече територия и да създадат сухопътен коридор между Крим и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Въпреки че сепаратистите отричат да са отговорни за ракетна атака, при която Киев съобщи, че 30 цивилни са били убити в събота в Мариупол, пристанищният град на Азовско море е със стратегическо местоположение като врата към юга.

Марк Галеоти, специалист по Русия в Нюйоркския университет, написа в Туитър, че ако Мариупол падне в ръцете на бунтовниците, това събитие ще "внесе истинска промяна в играта", намалявайки авторитета на Киев и правейки ДНР по-жизнеспособна като "псевдодържава".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


604
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
7
 
21
 
! Отговори
Ники13 преди 9 години
До Анонимен 265какво направиха българските дупедавци. Случайно да привикаха посланика. Случайно нота да пуснаха. Те тека се държаха и като хунтата забрани БГ език да се ползва като официален в районите с Българи. Защо не заплашихме бюрократите от Брюксел, че ще гласуваме против санкциите срещу Русия ако не обуздаят тази пасмина от Киев и не върнат правото на Българите да си ползват езика.
250
1
 
9
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 9 години
Добре де,ама нали президента Порошенко издаде заповед за нова офанзива на военните действия? Защо лъжете? Всъщност за всички е ясно каква е тази война, така че какво ще напишете няма голямо значение.
249
3
 
7
 
! Отговори
Ники13 преди 9 години
До Анонимен 334те и други се ометоха от Афганистан а преди това от Виетнам и от много други държави , като нявсякъде и трева не никнеше след тях . Ама ти им се кефиш !
248
2
 
5
 
! Отговори
Niki13 преди 9 години
До Анонимен 347Ясно сега по описанието разбрах, в Гуантанамо има тайна комунистическа база и там се крият американските комунисти
247
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЖЕНА МИ Е ОТ ГРАД ГУБКИН,НЕЙНАТА МАЙКА-ТЪЩА МИ ПЕНСИОНЕРКА НАСКОРО ОВДОВЯ И ОСВЕН НЕЙНАТА ПЕНСИЯ ТАМ Е ТАКЪВ ЗАКОНА,ЧЕ ОНАСЛЕДЯВА И ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ПЕНСИЯТА НА СЪПРУГА СИ И В МОМЕНТА ВЗИМА 571 ЕВРО ЧИСТИ И ДОБРЕ ,ЧЕ Е ТЯ ДА НИ ПРАЩА ПАРИ ,ЧЕ В КЪЩИ САМО АЗ РАБОТЯ И БЕЗ НЕЙНАТА ПОМОЩ СМЕ ЖИВ ЗЯН. ТЕ ТОЛКОВА ЗА РУСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ,ТАМ ТОК,ПАРНО ,ГОРИВА И ХРАНА СА В ПЪТИ ПО ЕВТИНИ ОТ ТУКА .ТАКА ,ЧЕ ТЕЗИ ДЕТО СА ГИ ИЗМЪДРИЛИ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ДА ВЗЕМАТ ТОЗИ(АНАЛИЗ) И ДА СИ ГО ЗАВРЪТ СЕЩАТЕ СЕ
246
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Румбо..."Руснаците се нагълтаха с "демократични ценности""никой от критиците на демокрацията не казва каква е алтернативата.Струва ми се,че на мнозинството харесващо Путин не му се е случвало да живее в диктатура.Вижте близки и познати които са на възраст над 55-60 години.Тези хора инстинктивно се смаляват когато видят полицай,чиновник или представител на власта..ТАКИВА ЛИ ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ?
245
20
 
8
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Ядосан-----------Русофилието и путинидството е тежка болест,която отдавна мори БГ народа.Единственото лечение е пробано от Хитлер навремето-всички комуноиди и русофили-на Източния фронт-който и да утрепе другия-все файда е ! А останалите живи комуноиди-в Сибир до живот,там техните братушки ще им покажат красотата на северната природа (-40-50) и ще водят здравословен живот,скромен-ядене по 1 път на 3 дена и който си отработи срока -30 години се връща и пише мемоари (ако са му останали пръсти )
244
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ядосан ..за това става дума,КОМУНИСТА НЕ ТЪРПИ ДРУГО МНЕНИЕ ..ТОЙ ЗАЛИВА С КИСЕЛИНА ,ПРЕБИВА С БУХАЛКИ ЧУПИ КОСТИ...все мутренски похвати..гордейте се любители на диктатори и тирания..
243
15
 
6
 
! Отговори
аз преди 9 години
Хитлер. Но всички добре знаем историята. Сега милиони руснаци му се радват (точно както германците се радваха на териториалните придобивки, подарени им от ХИтлер), но само след някоя и друга годинка омърсени ще зачеркнат името му от историята...Жалко за измрелите и тия, които предстои да измрат заради комплексите на малкия човек.
242
10
 
12
 
! Отговори
Иларион преди 9 години
А бе разберете бе хора! Никой в Русия не говори за санкции и с нищо не се е променил живота им отпреди.Ние тук преживяваме по форумите много повече отколкото те наистина.Русия не е Москва, те знаят 2 и 200.70% живеят по непонятен са нас (може би хората над 60 години разбират какво значи това).Те не живеят в лукс и разточителство както западняците и някои като нас.За тях е важно да са задоволени физически.Тъй че не мислете за тях.
241
7
 
40
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Много хубава пропаганда!Добре са си направили сметката САЩ и упорито карат по плана,ама едно нещо не са предвидили-Русия няма да се предаде!Ще изтърпи колосални трудности,но ще оцелее!Руския народ щял да свали Путин заради икономическите трудности!?Това не е 1990-та година!Илюзии за "добрия Чичо Сам" вече няма!Руснаците се нагълтаха с "демократични ценности" и мизерия по времето на Елцин и вече много добре знаят кой е врагът им и защо!
240
2
 
11
 
! Отговори
drr преди 9 години
Nikoi nikoga ne e uspql da postavi Rusiq na kolene i tezi nqma da uspeqt
239
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До Евро комарчеФона на снимката е входът на нацисткия лагер Аушвиц,прожектирана с проектор.Вероятно снимката е правена на честване на годишнина от освобождаване на лагера или нещо такова.
238
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стой и гледай кръвта е различна а и Дедовцитени са Го доказали че хич не ги е еня за раша ако заплашва България
237
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да теглят майната на Русия. Кръвта вода не става. Не може да имаш мъж от 25 години и да му биеш шута, заради дядо американец и да переш американски ***.
236
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
джуджи настъпа матиката
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До отговорче е напирала напирала е за КАВКАЗ и въобще не се включва до края уши
234
4
 
0
 
! Отговори
Еврогейско комарче преди 9 години
Какво е това на фона на снимката. Прилича на едра градушка
233
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не знам защо си мислиш че 80 процента от Българите обичат руските олигарси едно е русия друго е путинленд а Съвсем друго е да се обича раша пред България ако избора е такъв 99 процента ще теглят майната на русия
232
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щели да бъдат в киев,и какво от това,още по зле за русия ще стане.окупираш ли територия в която населението е срещу теб,никакви танкове и ракети не помагат. нали бяха в източна германия,ометоха се, бяха в Афганистан,ядоха ку.авия ,ометоха се и държавата им се скапа и разпадна. така става когато управляват *** и алчни ченгета.