Притиснат в ъгъла, Путин приема войнствено поведение

Той вижда изгода в новите победи на бунтовниците в Украйна
Обновена: 30 яну 2015 21:48 | 30 яну 2015 19:47, Елка Василева
604
Притиснат в ъгъла, Путин приема войнствено поведение
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Притиснат в ъгъла от финансова криза и отказа на Запада да отмени санкциите, наложени заради конфликта в Украйна, руският президент Владимир Путин възприема войнствено поведение.

След сравнително затишие в конфликта в Източна Украйна, след като през септември бе сключено споразумение за прекратяване на огъня, сепаратистите започнаха нова офанзива. Киев твърди, че бунтовниците са подкрепяни от 9000 руски войници, пише Тимъти Херитидж от Ройтерс.

Москва отрича да е изпратила в Украйна военни и оръжия, като хвърли вината за възобновяването на насилието върху Киев и изрази съжаление за смъртта на цивилни. В същото време тя не направи нищо, за да се разграничи от каузата на бунтовниците.

Независимо дали сепаратистите действат по заповед на Москва или не, неуспехите по бойните полета за украинските правителствени сили може да дадат на Путин надежда, че ще може да преговаря от позиция на силата за конфликта.

Възможно е бившият офицер от КГБ да мисли, че няма избор - показването на какъвто и да било знак за слабост може да е политически катастрофално за него в Русия.

"Путин няма къде да отстъпи. За Путин едно отстъпване или връщане назад ще означава падане на рейтинга и нарастване на общественото недоволство", заяви Олеся Яхно, независим политически анализатор в Киев.

"Главното за Путин е, че недоволството не се засилва сред неговите поддръжници. Те искат нови териториални придобивки и всяка крачка назад ще бъде възприета от тях като поражение", коментира Яхно.

Противно на очакванията, че ще бъде укротен от икономическата криза в Русия, утежнена от санкциите и падането на цената на петрола, Путин се държи към Запада така предизвикателно, както никога досега, след като стана ясно, че последният не планира да смекчи икономическия натиск.

Съюзници казват, че тази позиция ще помогне на Путин да остане популярен въпреки прогнозите, че общественото недоволство ще нарасне с повишаването на цените по време на финансовата криза.

"Когато един руснак почувства чуждестранния натиск, той никога няма да предаде своя лидер", увери първият вицепремиер Игор Шувалов на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос миналата седмица, обещавайки, че руснаците ще "ядат по-малко храна и ще използват по-малко електричество".

Други представители на руските власти изпратиха подобни предизвикателни сигнали, омаловажавайки решението на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс да понижи рейтинга на суверенния дълг на Русия до "боклук" (junk), като говорителят на Путин определи такива ходове като "политически мотивирани".

Добре познат модел?

Путин има и други цели в Украйна, въпреки че не е ясно колко далеч ще отиде той, за да изпълни задачата си да гарантира запазването на руското влияние в бившата съветска република и да блокира усилията на Киев да се интегрира в Европа.

Путин настоява Украйна да не се присъединява към НАТО. Друго ключово негово искане е двете източни области, които се разбунтуваха срещу управлението на прозападните лидери в Киев - Донецка и Луганска, да имат широка автономия, въпреки че според мнозина той желае те да станат независими, а не да се присъединят към Русия.

Макар че Русия отрича да е страна в конфликта, победите на бунтовниците може да отслабят лидерите в Киев и да ги принудят да направят компромиси.

"Основната причина за засилването на военните действия в Украйна е желанието на Путин да принуди Запада и Украйна да седнат на масата за преговори с Русия и бойците", каза Тарас Березовец, собственик на Berta Communications, украинска компания за стратегически консултации.

Мнозина украинци съзират в това повтарянето на един модел. След седмици на поражения сепаратистите като че ли бяха на ръба на разгрома през август, но неочаквано обърнаха хода на конфликта - благодарение на, според твърденията на Киев, навлизането на руски войски.

Москва отрича да е изпращала войници и оръжия. Киев обаче бе принуден да направи компромиси, за да предотврати по-нататъшни загуби, и се съгласи на сключеното на следващия месец споразумение за прекратяване на огъня, което намали интензивността, но не сложи край на сраженията, които вече причиниха смъртта на над 5000 души.

Този път, каза Березовец, Путин може да се опита да настоява за юридическо отделяне на Крим от Русия, след като анексира полуострова през март миналата година, и е възможно да търси начин за постигане на сделка, която да доведе до вдигане на западните санкции.

Новите военни действия са разглеждани от някои наблюдатели като част от план на Путин за създаване на "замразен" – или неразрешен - конфликт, който да гнои, като направи Украйна по-трудна за управляване и забави или блокира европейската й интеграция.

Възобновяването на сраженията освен това може да служи на целта на Путин да задълбочи икономическите проблеми на Украйна, принуждавайки Киев да увеличи военните си разходи, и тласкайки страната към фалит, насърчавайки я евентуално да направи компромиси.

Една по-амбициозна цел, която анализатори не изключват, би била да се помогне на бунтовниците да превземат повече територия и да създадат сухопътен коридор между Крим и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Въпреки че сепаратистите отричат да са отговорни за ракетна атака, при която Киев съобщи, че 30 цивилни са били убити в събота в Мариупол, пристанищният град на Азовско море е със стратегическо местоположение като врата към юга.

Марк Галеоти, специалист по Русия в Нюйоркския университет, написа в Туитър, че ако Мариупол падне в ръцете на бунтовниците, това събитие ще "внесе истинска промяна в играта", намалявайки авторитета на Киев и правейки ДНР по-жизнеспособна като "псевдодържава".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


604
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в мариупол отпор на агресорите,наемници и руските военни дадоха доброволческите отряди за териториална отбрана съставени изключително от рускоезично население. колкото и от украйна да окупират руските фашисти ще претърпят провал както в Афганистан. украинците ще им покажат партизанска война а цял свят ще е с тях и с оръжие и със санкции. русия е пхред погром и *** го знае
230
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САШОтоуши какви хеликоптери те гонят че на тях двигатателите ги правят в Украйна
229
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
последни гърчове на джуджи
228
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин и Русия ще станат още по-силни и още по-обичани!В България 80% от населението ги обича, но платените драскачи вдигат много шум.
227
4
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен------------------------------Toва Чърчил никога не го е казвал.Той даже не е знаел че Русия е "освобождавала " България.Той казва друго : "Народ който до вчера се биеше в съюз с благодетелката си Германия,сега обърна презряното си оръжие срещу нея"
226
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 339 Турция пък къде е смяташ бе уши тя е неутрална а и никой нищо не е обещавал на Гърция там е гражданска война и Въобще не е ясно дали няма нея да разкъсат в полза на Югославия
225
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Англия и САЩ да ни бяха окупирали с тях сме в война не с СССР какво е правотому Питам че и наглеят ОСВОБОЖДЕНИЕ да бе
224
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъди сигурен че паметника на червената армия ще Бъде взривен скоро Окупаторите още ги помнят старите хора и не е с хубаво
223
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фактите и за кьоравиа когато ставаме съюзници на райха и ссср е такъв а Когато ни ОБЯВЯВА ВОЙНА германци тук няма ясналити е защо е укопация бе
222
2
 
4
 
! Отговори
фактите и за кьорави преди 9 години
До АнонименАми, монархофашистка България е била съюзник на военнопрестъпника и смъртен враг на Русия, ***! Съвсем скоро след тази символична война без нито един изстрел, българите станаха съюзници, взеха участие в доубиването на фашисткия звяр и така се спасиха от нова загуба на територии.
221
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото рублата вече е 70 и нещо за долар честито на Източните
220
4
 
2
 
! Отговори
есть такая рука преди 9 години
До ЧК #325На обабот ,руки Сама очен длинние ...есть такая сказка:За Подполная Длинная Рука дедя Сама !Ана дастигает каждай , по вес Мира.
219
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори заглавието на статията не отразява истината...,, войствено,,.Друг да беше вместо него до сега..... . Прилагайки дори само търпение и хладнокръвие Путин достатъчно е изплашил запада.
218
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Членска карта 71944 е окупация КАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ КОГО Директно ни обявяват ВОЙНА и седят тук до 1947
217
12
 
3
 
! Отговори
БГ тупалка преди 9 години
Давай Чичо Сам натискай яко Жужето в ъгъла на Тайгата..нека бере къпини там и да не плаши комшите си !!
216
2
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До Той еСкоро ще се появят филми и и за освободителите украинци от 1878 и тези от Трети украински фронт през 1944. На сърбите вече им бе обяснено, че са освободени от украинците.. Гледай телевизия и ще научиш историята...
215
1
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До Колко ви платихаМалко им плащат! Но те са щастливи дори и от потупване по рамото! Кучешки манталитет, умом не понят!
214
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпите американци не научиха две истини.Аз мога безплатно да им го кажа вместо милиардите, които даватза изследване на чуждите страни в ЦРУ и разните му там *** агенции.1. Руснаците са наивни, те бяха излъгани 1991, но това руско поколение вече никога няма да вярва на американската пропаганда и няма да може да ги излъжат втори път.2. Опитите да махнат Путин от власт могат да дадат резултат и вместо умерения Путин ще дойде на власт някой краен руски националист, който може да разшири пустинята в посока Ню Йорк. Мекотелото Горби и алкохолика Елцин никога няма да управляват
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цели американците да не се доближават руската граница .А Путин каза в едно интервю , чете даже нямат нужда от военни бази . Всичко при тях е в движение! Въпреки това има един военен кораб в Куба. Американската ТВ само говори за Иран , а на Израел така им се иска да направят конфликт на границата със Сифия . Обама не одобри исканията на Израел преди седмица , получиха се доста търкания по света !
212
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще го бесят дребния *** като Садам а Може и като Кадафито да свърши и нож в ***