Позициите на Русия по "Турски поток" олекват

Една от причините е правилното поведение на ЕС
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 13:52,
348
Позициите на Русия по "Турски поток" олекват
Снимка: архив Reuters

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наясно ли сте, че руските фашисти са изнесли половината оборудване от луганските заводи, другата половина опълченците са нарязали на скрап? Сега умниците местно население ще ми ядат ... , защото няма къде да работят. Пробутват им по някоя консерва и по някое кило картофи от "хуманитарните конвои".
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 219 от славянинХа-ха-ха,'' магическите'' способности на Америка сдадоха багажа, там постоянно затварят нефтени и газови сонди и петрола бавно, но сигурно върви нагоре!---------Дай цифрите колко затвориха и в матушка ?
177
3
 
0
 
! Отговори
демократ преди 9 години
До славянинв пълна истерия сме брато, ние сме добре но се притесняваме повече за руската ***
176
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Копейкаджиите не признават, че Хитлер и Сталин са виновни за 50 милиона жертви през войната 1939-1945
175
1
 
1
 
! Отговори
до 219 от славянин преди 9 години
Ха-ха-ха,'' магическите'' способности на Америка сдадоха багажа, там постоянно затварят нефтени и газови сонди и петрола бавно, но сигурно върви нагоре!
174
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 214потърси в мрежата снимките от парада на победата на вермахта и червената армия - нацисти и комунисти - подпалвачите на втората световна война
173
0
 
5
 
! Отговори
славянин преди 9 години
Да-а, Русия е в състояние да докара до истерия и най-дебелокожият ''демократ'' като не отговори на болните му и благородни очаквания! По-лабави в главите от ''демократите'' няма, те постоянно са на границата на истерията, но защо не са в съответните специализирани лечебни заведения!?
172
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПо времетона Елцин барел петрол беше 8-9 долара, по времето на Путин беше средно 80-90 долара за барел.Магическите способности на Путин са в това, че разпали няколко конфликта на правилните места - Сирия, Ирак, Либия, което доведе до вдигане на цените.-----------Сега товарищ Питин,ще изпита магическите способности на Америка, как за една година петрола падна двойно. И ще видим кой е по-голям магьосник, демек кон боб яде ли :)
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фактите са си факти между 1939-1941 г. Сталин и Хитлер са съюзници, това което им разваля отношенията е анексирането от Сталин на Бессарабия и Северна Буковина, което не е било съгласувано с Хитлер
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 212 от славянин Е, добре, къде предлагаш да ги държат? В Магадан ли?
169
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мръсен *** Русия ако се опитваше да оцелее без война, нямаше да имаме Саддам, Милошевич, Кадафи, Асад, и най-после перфидния предател Янукович и разрущаването на Донецка и Луганска област на Украйна. Русия се занимава само с това да разпалва конфликти по света. Забравих - войната между Армения и Азербайджан, а също и двете войни в Грузия са руско дело. Всичко това се трупа като снежна топка и много скоро ще ги смаже.
168
1
 
6
 
! Отговори
до 212 от славянин преди 9 години
Фашисти са онези които без съд и присъда държат затворници в Гуантанамо и на други места по целия свят!
167
0
 
1
 
! Отговори
до 212 от славянин преди 9 години
Това са пак твои ''демократични'' халюцинации - дай ни аргументиран довод че двете партии са еднакви!
166
0
 
4
 
! Отговори
до 210 от славянин преди 9 години
Ти бил ли си на парада, че знаеш в какво са джапали!? По-добре се осведоми за избитите жители на Новия и третия свят от атлантическите ''хуманисти'' по време на великите географски открития и колониалния период!!
165
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Режима в москва е фашисти
164
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин и партията му "Единна Русия" са точно копие на Мусолини и партията Фашите в Италия, но на моменти малко попрекаляват и по-скоро се доближаавт до глупоста на Перонистите в Аржентина
163
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 204парад на победата в Брест през 1939гвермахта и червената армия маршируват рамо до рамо джапайки в кръвта на убитите поляцинацисти и комунисти се прегръщат и празнуват заедно заколението на полския народот 1939г до 1941г СССР и Германия са съюзници и заедно разпалват пожара на ВСВ
162
1
 
5
 
! Отговори
до 207 от славянин преди 9 години
първо трябва да дадеш научното определение за ''фашизъм'' и ако руснаците му съответстват, тогава можеш да ги наречеш фашисти
161
1
 
7
 
! Отговори
до 200 от славянин преди 9 години
''САЩ са разпалили 201 от 248-те военни конфликта след края на ВСВAmerican Journal of Public Health публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до днес248 Armed Conflicts After WW2; US Started 201 (81%), Killing 30 Million People - 248 въоръжени конфликта след края на ВСВ; САЩ започват 201 (81%), убивайки 30 милиона души.''Ето ти ги подпалвачите на конфликти!
160
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Ти ли ще ми обясняваш, бе? Не само режимът в Русия е фашистки, а и манталитета на руснаците (в огромното им мнозинство) е ФАШИСТКИ. Те и по времето на Хитлер са си били същите фашисти, точно като хитлеристите, само дето името им е било "сталинисти".