Позициите на Русия по "Турски поток" олекват

Една от причините е правилното поведение на ЕС
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 13:52,
348
Позициите на Русия по "Турски поток" олекват
Снимка: архив Reuters

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Наблюдатела 205докато не построят синтезни реактори АЕЦ е нерентабилна технология. Проста сметкаВЕИ срещу АЕЦ2МВ перка един Мил Евра монтира се по цялата земя на БГ и в морето и в планина и не зависи от земетресение Трябват ни 1500 перки + ПАВЕЦ като ползваме наличната инфраструктура 100% рециклиране 3МлрдЕвАЕЦ - 6МЛРД Евра + ПАВЕЦ + нова инфраструктура(далекопроводи) 20-30 години експлоатация, Възможност от взрив, купуване на Ядрено гориво, ОХРАНА, Охрана на отпадъците за хиляди години.
158
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдатела преди 9 години
Много рано взехме да оплакваме нероден петко!Вместо знайни и незнайни експертчета да се изказват неподготвени не е ли по хубаво да се мисли за настоящето.България потребява 2 милиарда кубика газ а това е толкова малко че не си струва и евро да се харчи за прескупи тръби и конетори и хъбове.80% се отпллява на ток, основно с климаТИЦИ, и в ефтиния ток е разковничето ни=Вместо да пълним гушите на Газпром и Шеврон не бе ли по добре да построим БЕЛЯНЕ и да си решим енергийните проблеми за 100г.напреД
157
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 202Ей ПИСНА МИ НАУЧЕТЕ СИ ТЕРМИНИТЕФАШИЗЪМ И РУСИЯ не може да се комбинират. НАцизъм и РУСИЯ не може да се комбинират, Хитлеризъм и Русия също. СССР е дала 27 МИЛИОНА ЖЕРТВИ като 15 МИЛИОНА СА ИБИТИ МИРНИ ГРАЖДАНИ ОТ ФШИСТКАТА ИТАЛИЯ и ХИТЛЕРИСКАТА / НАЦИСКАТА ГЕРМАНИЯФашист е ИЗКРИВЕНО НАРИЦАТЕЛНО за всички тези ЧУДОВИЩНИ ГЛАВОРЕЗИ. (Фашисти е имало само в Италия като идеология и структори)
156
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 200При условие че ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА САЩ или ЕС НА ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ Е ПО-ГОЛЯМО ОТ ИЗНОСА НА РУСИЯ да ми казваш че Русия е предизвикала всичките кризи в Арабския свят да може Американския ВПК и американските компании да се облажат си ГОООЛЯМ НАИВНИК.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби А ти как си представяш некой да позволи на военни кораби на Фашистка *** да минават през Панамския канал? Да не си спал на течение?
154
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 193Нориега не искаше да затвори канала бе умнико. Нориега искаше д асе разшири канала и за да взима повече пари и военни кораби на чужди страни не само на САЩ да преминават през канала. Както това става със Суецкия канал. Великобритания и Франция водиха война за този канал но СССР скръцна със зъби и те се оттеглиха. В момента Никарагуанския канал САЩ искат да го затворя поради ЕКОЛОГИЧЕСКИ ПРИЧИНИ преди да е построен. Усещаш ли колко са ЛИЦЕМЕРНИ САЩ? Каквото важи за Панама Важи и
153
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времетона Елцин барел петрол беше 8-9 долара, по времето на Путин беше средно 80-90 долара за барел. Магическите способности на Путин са в това, че разпали няколко конфликта на правилните места - Сирия, Ирак, Либия, което доведе до вдигане на цените.
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобити си май от тея руски "еколози" , аз живях в Дружба там съшо има Тец не съм забелязал тея сиви прашеци къде ги разправяш, пушека върви нагоре щото комините са високи. Още една опорна точка изгърмя...
151
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Одисей 190Енергийната мафия на всякъде по света спира развитието на ВЕИ колкото може. Това е от десетилетия така. Електрически използваеми автомобили се появиха в САЩ още края на седемдесетте. Защо задушиха тази идея? Защо само в Германия един Визионер се бори за ВЕИ 25 години преди цените при готово законодателство да доведат до наистина БУМ в сверата на ВЕИ. Технологиите са разработени от СССР(фотоволтици) и Енергийни Клетки Водород Кислород(НАСА САЩ) още през 60 години на миналия век
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби 192Toва е щото са строени по татово време без никакви очистващи инсталации, тогава нали логото ни беше на пушещия кУмин и на никой не му дремеше за вредните газове, иначе в Германия още си работят по разни кооперации на котлета за локално парно на мазут, имат си и една нафта за битови нужди
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобиза какво беше нахлуването в Панама. И как така година по-късно САЩ получи прави да оперира с Панамския канал за още 100 години???----------------- Защото Нориега е искал да затвори канала и да ги изнудва. Ти как мислиш, да ли трябва да се позволи на някакво нищожество да рекетира двете полушария на Земята? Ае, вие нещо не вдявате *** докъде се простира собственото право и откъде нататък почва правото на другите? Типични леви комунистически отпадъци.
148
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 183Когато 1989 година се преместих да живея в квартал Левски там имаше ТЕЦ за топла вода и парно на МАЗУТ. Като паднеше сняг беше беличко но след 2 дена вече беше Сиво. Да не говорим коло вонеше ако вятъра духаше от централата. по проейт на Холандците го газифицираха. От комина излиза само бял щях да кажа дим но това е просто водна пара ...Кой ще иска да с върне на Мазут да го потопим в еин бидон с мазут та да се освести.
147
1
 
1
 
! Отговори
AIIB преди 9 години
Този експерт нещо за хъбчето на Бойко не казА ли?Между другото, докато САЩ плашат малки страни да искат НАТО на териториите си, Китай прави Банка за инвестиции в инфраструктурата в Азия. Демек малко алтернатива на т.н. Световна банка и МВФ. САЩ плашат всички да не участват там. Япония и Корея се уплашили, но Англия първа се включи. Последваха я Германия, Франция и Италия. Следва....
146
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Напълно логично е Европа да купува газ от Русия на границата между Европа и Русия. А това е източната граница на Украйна. Нали затова направихме ''майдан''- drang nach osten.
145
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Одисей 180Опитаха с пазарна икономика по времето на ЕЛЦИН. Знаеш ли какво стана толкова пазарна стана че в руската хазна не влизаха копейки да не говорим за центове. В Чечня 20000 моджахеди разкзаха играта на Руската армия. Безхаберието стигна до такива величини че миоже да се сравни само с безхаберието по времето на Жан Виденов в България. Не сработи. Поставиха Путин на власт. Събра всичко икономическо в една ръка - неговата и Русия има страшен напредък в благосъстоянието си.
144
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При тея цени на газта излиза по-евтино на ток да се топлиш,в целия свят естествено е обратното, но с тея руски мекерета в България защитаващи руските интереси така ще е...
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак ли ще се строи наБОКО , че тоя проект вече 20 година го обсъждат , че ще се строи , смешни сте вече , ***
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиПърво не всички ТЕЦове са на газ, има и на въглища и при тях цената на топлото е доста по-ниска, а тия дето са на газ ще минат на мазут, и без това при сегашните цени на петрола, използавнето на мазут от финансова гледна точка е по-обосновано, но на мен за ТЕЦовете ми е все тая, даже като се замисля не е лошо да фалират, тамън народа ще се отърве от тях) иначе аз дърва не ползвам, топля се с едно устройство наречено климатик, доста по-евтино ми излиз, а и върши работа и през лятото
141
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 179По-голямата част от въглищата за обикновенните хора идват от Русия умнико или Украйна докато Донбас работеше. Нашите въглища копани в България за нискокалорични и освен за промишлени инсталации за друго не стават. Хе хе хе Научи си уроците и после плямпай.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 117"Славянин или слейв си е роб. Роба се ражда роб. Гледай си робството и не се ври между краката на Българите. Казах!" Нещо много си се объркал бе човек! "Българо-славянин" да ти говори нещо относно произхода на българите? Научи си малко историята, да не се излагаш напълно!