Протестите на опозицията – предизвикателство за Путин

Навални притиска и ще продължава да притиска Кремъл
28 мар 2017 21:43, Елка Василева
195
Протестите на опозицията – предизвикателство за Путин
Снимка: БТА

Руската полиция задържа Алексей Навални, критика на Кремъл, който иска да се изправи срещу Владимир Путин на президентските избори догодина, по време на най-големите общонационални протести от повече от пет години.

Опозиционните митинги от неделния ден, които бяха организирани от Навални заради твърдения, че премиерът Дмитрий Медведев е взел над 1 милиард долара под формата на подкупи от държавни банки и заможни бизнесмени, се състояха в над 80 малки и големи града в цяла Русия. Гневните демонстранти не се подчиниха на полицейската забрана върху несанкционирани от властите политически прояви.

Над 850 души са задържани в Москва според правозащитници, включително цялата антикорупционна организация на Навални, както и 130 души в Санкт Петербург, пише вестник "Политико".

Протестиращите бяха изпълнили площад, намиращ се съвсем близо до Кремъл, и бяха облепили паметника на Александър Пушкин с антиправителствени стикери и надписи. "Медведев на съд!", гласеше един от тях. Между протестиращите и полицейските сили за борба с безредици избухнаха сблъсъци, след като Навални, 40-годишен адвокат, борещ се срещу корупцията, беше арестуван в района на площада.

Още по темата

"Във всяка нормална европейска страна твърдения, че премиерът е замесен в огромна по размерите си корупция, биха довели до разследване", каза Павел Трошин, 20-годишен студент, малко преди няколко десетки полицаи с бронежилетки да предприемат първия от няколко опита за разчистване на площада. "Но в Русия няма абсолютно никаква реакция от властите."

Трудно е да се прецени колко хора са взели участие в митинга в Москва, но полицията, която обикновено значително занижава броя на участниците в опозиционни протести, заяви, че те са били 7000. Реалното число може да е доста по-голямо.

За първи път в действие влезе Националната гвардия на Русия - ново подразделение на силите за сигурност, сформирано, за да потушава масови прояви на инакомислие. Протестиращите след това се отправиха с шествие към Червения площад, където скандираха "Русия без Путин!"

Демонстрантите в Москва включваха хиляди млади хора, на които целият съзнателен живот досега е преминал при управлението на Путин. "Младите хора са повече в час с положението в страната ни", каза 17-годишната Екатерина. "Получаваме информацията си от интернет, докато повечето от възрастните само гледат държавната телевизия." Подобно беше изказването и на 37-годишния Владимир. "Младите хора все още вярват, че Русия може да бъде нормална страна", каза той. "Но повечето възрастни отдавна са загубили надежда и са се примирили с корупцията." И двамата се представиха само с малкото си име поради опасения от репресии.

Протести имаше и в Далечния изток, в Сибир, Урал, Черноморието и в крайните северни райони. Във Владивосток на Тихия океан полицията извърши десетки арести. Над 5000 души не се подчиниха на полицейските предупреждения да не участват в демонстрацията в Санкт Петербург. Според полицията арестуваните там са 130.

Размахът на неделните протести и фактът, че привържениците на опозицията не се подчиниха на забраната на властите за демонстрации, със сигурност ще предизвика безпокойство в Кремъл преди президентските избори догодина. Путин все още не е обявил официално, че ще се кандидатира, но изтичащата в руските медии информация от върховете на държавата говори именно за това, че той ще се опита да спечели четвърти мандат, оставайки в управлението до 2024 г., тоест общо четвърт век. Само Сталин е управлявал Русия по-дълго.

Миналия месец изглеждаше, че шансовете на Навални да се кандидатира избледняват, след като бе осъден за измама, което той определи като отмъщение за това, че се противопоставя на Путин, и му бе наложена петгодишна условна присъда.

Според руското законодателство лица с влязла в сила осъдителна присъда нямат право да се кандидатират за изборни длъжности. Навални, либерален политик, стъпващ донякъде и в националистическия лагер, отстоява тезата, че конституцията предвижда такава забрана само за хора, изтърпяващи наказание лишаване от свобода. Твърдо решен да участва в изборите, напоследък той започна да отваря предизборни офиси из цяла Русия.

"Аз представлявам интересите на милиони хора, които искат да видят истинска промяна в Русия", каза той по-рано този месец пред неколкостотин доброволци в предизборния му щаб в Томск, университетски град в Западен Сибир. В Барнаул, Южен Сибир, Навални беше напръскан със зелен спрей в лицето, а във Волгоград беше нападнат от хора, представящи се за казаци. Остана невредим.

Въпреки заплахите и опитите за сплашване Навални възнамерява да отвори над 80 предизборни офиса в следващите месеци. Неговият щаб заяви, че е регистрирал над 40 хиляди доброволци и е набрал 26 милиона рубли под формата на дарения само за три месеца.

"Искаме да направим така, че негативите за Кремъл от това да не допуснат Навални да се кандидатира да станат по-големи от негативите да го допуснат", каза пред "Политико" Леонид Волков, шеф на предизборния щаб на Навални. "Това ще стане, когато всички признаят, че недопускането да участва в изборите е проява на слабост от страна на Путин."

Над 13 милиона гледания има досега видеозапис, в който Навални твърди, че Медведев е пренасочвал средства от благотворителни и неправителствени организации за имения и луксозни яхти. Кремъл отказва да коментира тези твърдения.

Депутати от Комунистическата партия, втората най-голяма фракция в парламента, поискаха парламентарно разследване на тези твърдения, което предизвика учудване във внимателно направляваната руска политическа система.

Въпреки че популярността на Путин остава висока, почти три години на икономически спад хвърлиха милиони в бедност, а Кремъл е чувствителен към твърдения за корупция по високите етажи. Цели 41 процента от руснаците срещат трудности да се изхранват според проучване на Висшата школа по икономика в Москва.

"Навални притиска и ще продължава да притиска Кремъл, но той е непредвидим и участието му в изборите ще направи кампанията доста трудна за Путин", каза пред "Политико" Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл, който сега е възприел критично отношение към Путин. "Кремъл ще иска да го държи извън изборите."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво инакомислие бе... Тия протестиращи са там именно защото не могат да мислят изобщо.Навалния излезе на неразрешен митинг нарочно, за да бъде арестуван, за да изкара някоя и друга заблудена овца да му протестира ареста, който той умишлено предизвика.Знае, че няма абсолютно никакъв шанс да спечели избори, за тва гледа само да прави медийни циркове, с надеждата финансирането от ЦРУ да продължи, за да цоца парички. Накрая от ЦРУ ще го очистят за да го препишат на Путин... както обикновено.
129
4
 
4
 
! Отговори
Путин преди 7 години
За всички е ясно че истинските организатори са поклонници на дявола ,но да не се безпокоят скоро в света ще настъпи хиляда години мир.Когато атомните бомби унищожат Америка ,тогава предстой най-хубавият период за хората след Христа.Аз подготвям 20 години Русия за война и мисля че сега е дошъл момента да унищожим злото и сегашния Световен ред.Руския народ винаги ще го има както китайския народ но някакви Педерунгили да се опитват да налагат на другите как да живеят но това няма да стане.
128
3
 
1
 
! Отговори
ха-ха-хакер преди 7 години
Анонимен деанонимизиран служител, участващ в неуточнено точно разследване, със съдействието на известни неизвестни, именити, безименни, ненаименувани детективи и ха-ха-хакери, под неприкритото прикритие на тайни собственици, с незабележимо забележими методи, съобщил, че има неустановено установени, скрити покрити, рационално ирационални, теоретични предположения, за закупуване на неизвестен брой шарени кецове и шарени ризки. Следователно Медведев е корумпиран!
127
2
 
6
 
! Отговори
борис преди 7 години
Най-големия герой на света е кремълското джудже.Комплексаря се е обградил се с десетки хиляди охрана,краде свирепо милиарди и само да се появи някой критик на хоризонта следва или арест или разстрел.Доведе си народа до просешка тояга, напада като най-долен бандит всички околни държави и си въобразява,че е вечен.Какъв ли майдан я чака Русия след него, дано не е пак революция по руски с 15-20 милиона жертви.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То има и импортозамещение....
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за пореден път не са подновили закупуването на САЩ облигации(ценни книжа)...Ама те и да искат не могат бе буби, има санкции...
124
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9К51 Братле, отива си жужето, тва е положението. *** срина страната си до нивото от деведестте години само защото реши да си играе на император. Тепърва ги чака майдан и разруха, дано се разминат с революция. Народа е гладен, а глада бие по силно от тока. Излязоха ученици и студенти, защото ползват интернети са наясно с положението, останалите руснаци гълтат кремльовската шитня от телевизора. Па ти ми обясни сега за петоколнниците и платените от америка ***.....
123
4
 
4
 
! Отговори
До 145 преди 7 години
Хубав виц -важното е Ти да не се самозългваш , щото си вече голямо момче. Украйна като не обича Русия ,те вече са задминали Швейцария .)
122
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някои хора обичаха България така както обичат Русия отдавна да сме задминали Швейцария !
121
4
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
А С.рос и в Беларус е плъзнал, във Венецуела от 2014-та майданства, въобще егати мастър ъф пъпетса дето е
120
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До 9К517000 протестиращи и 1000 арестувани - милицията да няма квота няква да покрива.
119
1
 
3
 
! Отговори
Даа преди 7 години
до 139 Ама и ги трескаш едни за кьорфишек -ти преставяш ли си как ще се съберат 200 000 пред паметника на Пушкин ? Човек който не е виждал Москва ,а знае всичко -типично по нашенски .
118
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен139''над 200 000 протестиращи само в Москва.''Ало ,зомбирания ти надмина и украинците.*** ,защо не четеш повечко западна преса ,там също лъжат ,но поне са по нормални хора.Българския рускомразещ е някаква странна категория,нещо средно между зомби и психопат.200 000 -***
117
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според руските телевизии които между другото изобщо не са отразили протестите са участвали около 2000души от които са арестувани 850 - излиза че половината са арестувани а другите гледали сеир. Истината ! - над 200 000 протестиращи само в Москва.
116
12
 
5
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Заглавието е меко казано глупаво ... какво предизвикателство, в акцията са участвали 7000 души при население на Москва 14 милиона!? Повечето ученици избягали от час от московските гимназии и "стимулирани" с някоя и друга рубла от "антикорупционера " Навални, съден за корупция /далаверата "Кировлес"/ По скоро дисциплината в московските школа трябва да бъде подобрена и пъпчивите пубери да пишат в час, не да се мотат по улиците!
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тия паднат от власт, цената на газта пада ли?А дано.
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, 834 арестувани там, 132 арестувани онам, разговаряли със младата човечка Екатерина на 17 години от Москва, 37 годишния Владимир, и 20 годишния студент Павел Трошин които не искат Путин - много точна информация, много достоверно, много цифри. Но едно нещо не мога да намеря в статията - колко души са участвали в протестите, това защо не го пише?
113
2
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ей го - един веднага "стигна" до тоя извод
112
2
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
За тамошните кутевци пък е съвсем детска игра да "докажат", че всичко е платено от С.рос
111
6
 
5
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
1000 човека платени от Сорос на площада, Путин го мести в другия