Сфумато и неговата мисия

Театралната работилница навърши 20 години
17 юни 2009 14:42, Петя Славова
6
Сфумато и неговата мисия
Снимка: БГНЕС

Сега, 20 години по-късно, си даваме сметка, че ние през всичкото това време, всъщност сме правили ОПИТИ да продължим, да допишем и довършим оня нелепо прекъснат спектакъл на Костантин Треплев за Вселенската душа.

Това обясниха Маргарита Младенова и Иван Добчев по случай 20-ия рожден ден на Театрална работилница „Сфумато“.

По случай юбилея на сцената на театъра на 16 юни се игра „Спомени за спектакли“.

Става въпрос за видеофилми откъси от 37-те спектакъла, създадени за тези 20 години от основателите и режисьорите на работилницата Маргарита Младенова и Иван Добчев. В тях са участвали и теехни ученици, колеги като Явор Гърдев, Стоян Радев и Иван Станев.

Младенова и Добчев продължават да размишляват:

В нашите опити по „реставрация” на този митичен спектакъл неслучайно витаеха предимно духовете на мъртви поети – Петър Атанасов, Пушкин, Йовков, Радичков, апокрифните Адам и Ева, техният Създател и неговата сянка – Дяволът...

Сега се вижда, че спектакълът все още не е завършен, не знаем дали сме по средата или в края му, но ще продължаваме нататък през оная врата, открехната от Чехов към Нищото – колкото по-нищи, толкова по-блажени – напук на вихрещия се вселенски купон, напук на „изкуството за народа”, което издигна в култ долницата на народа, напук на критиковедките и ведите, които от 20 години вещаят смъртта на „Сфумато”!

Пътят към голямото Изкуство не е директен, както казваше един руски поет - за да влезе в Лувъра, Гоген трябваше да мине през Таити, а Ван Гог - през Прованс...

Сега, по-ясно от тогава, се вижда, че „Сфумато” не подмени своята Мисия, закодирана в името му – да се вглежда в Невидимото за очите, да възкресява човешкия Дух на сцената, да повдига погледа на своя зрител към звездите...

Защото „Сфумато” е техника за рисуване на въздуха!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
думата "сфумато" е техника за рисуване на материалното, а не на въздуха. тази техника представлява последователно и постепенно наслагване на слоеве велатурен лак, леко размествайки контурите на всеки последен слой, като по този начин се постига постепенно разнасяне на контурите на материалния предмет спрямо фона, на който са поставени. постига се невидимо разсейване на предмета спрямо фона. а въздухът си е въздух и има синьо-зелен цвят, както пише Леонардо в трактатите си. не пишете глупости във вестника!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
красотата я опростачват в сатирата и народния, където не се е родило едно свястно представление от 3 сезона насам
3
0
 
0
 
! Отговори
blow it преди 14 години
пожелавам на снобите всичко най-противно. опростачиха и изкривиха красотата тия л****
2
0
 
0
 
! Отговори
Sfumato fan преди 14 години
най-добрият български театър, мисионери в изкуството. пожелавам им още дълги години на творчество и малко по-човешко отношение към учениците.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
искам Ласкин да ги поздрави