Малинов вече с обвинение, ген. Решетников със забрана да влиза у нас

Сотир Цацаров изнесе подробности за ареста на Малинов
Обновена: 10 сеп 2019 15:56 | 10 сеп 2019 14:31, Александър Попов
608
Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предаде ТАСС.
Още по темата
Шпионският екшън у нас: "Русофили", пари и връзки с ген. Решетников
Прокуратурата разпитала Юрий Борисов като свидетел
Арестуваха Юрий Борисов, бивш гл. редактор на "Дума"

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Facebook председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Той добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ", предаде БТА.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/09/10/ruski-senator-shte-zashtitava-rusofilite-zapodozreni-v-shpionaj.422322

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който вчера бе арестуван и разпитан, е с обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс.

Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг.

Още по темата

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", каза Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Гешев.

Самият Решетников заяви, че кампанията "руски шпиони" е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
489
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
ORBAN ОРБАН ела да изгониш *** !!!!!!!!!!!!!
488
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Ако незнаете Къде си Орбан ела да изгониш *** от България
487
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До АнтидебилистДОЛУ ТИКВАР ГЕНОЦИДОВ да ходи при натаняу и да не се връща повече
486
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Стоян НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ОТ КУДЕ Е ЧЕ ТО ПОГЛЕДНО РЕАЛНО Ботев и Левски не са от *** София ама цял народ ги тачи и обича
485
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на прокуратурата, всички руски агенти трябва да бъдат изгонени от България!
484
7
 
7
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Бойко прочел "Оцеола" и станал велик вожд. Доказателство за това е, че всички искат да го съборят от власт - от Решетников до Иванчева от Младост... само заговори и предатели навсякъде....
483
6
 
15
 
! Отговори
Антидебилист преди 4 години
Мислите, че Бойко ще ни оправи държавата? Защо тогава България има най - високата смъртност в света? Това не ми изглежда като оправяне. Тикви сме че го търпим тоя Бойко ей... Ще ни изтреби всичките. До крак. Неговият режим е направил повече смърт от режима на ислямска държава за тия десет години управление. Ислямска сържава е убила 500 000 цивилни общо. В България на годин умират по 100 000 човека, и то без естествена смърт. 10х100 000 = 1 000 000. И тази информация е от сайта на НСИ.
482
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно действията на БГ и то от 30г.насам са заплаха за Националната сигурност и то по отношение на Единствения ни приятел - Русия...Защо не беше никой подведен под съдебна отговорност когато предадоха топографските карти на БГ на турското посолство преди години...да ви обяснявам ли значението им и евентуалните последствия на този предателски акт? Какво ли я чака още БГ с такива "политици"?
481
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам, че пишете тук срещу Гешев.Вчера по новините гледах протеста срещу него.Като видях ц.ганите на протеста всичко ми стана ясно.Питат един защо е там.Друг зад него се провиква: - Дадоха ни по 20лв. -Какво?-Пита журналистката-За Гешев, за закона Гешев.-Какво пише на плаката?-пак пита журналистката-Гешев - РадостНа плаката пишеше Гешев - РасистСлед това за мен е ясно, че БСП-то организира протестите срещу него.
480
4
 
5
 
! Отговори
бекапеец преди 4 години
До МорскиИ кой ще сложиш на негово място бе,***!?То лесно се дрънкат глупости!
479
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Това, което ви говоря от десет години излезе вярно... - Росен Плевнелиев и Даниел Митов също ви го казваха...
478
8
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Хайде ред е на недоразумението Румен *** от с Славянояо
477
15
 
18
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Шпионирали какво?Какви са тия глупости. Какво има тука за шпиониране, което да е толкова важно.Не съм предполагал, че чак такива американски *** ще станем.Ще задминем социализъма май по навеждане.
476
14
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Какъв шпионаж, какви 5 лева ? С изпълнението на това поръчково мероприятие Гешев показа, че не е никакъв професионалист. Практически сам сложи кръст на своята кандидатура за Гл. прокурор. На България не и трябват непрофесионалисти, нито изпълнители на политически поръчки. То и едни политици - Боко Тиквата от град/село Банкя и Курунелка от Б. Слатина !
475
7
 
19
 
! Отговори
Ако незнаете преди 4 години
Един от шефовете на ДАНС е жената на Сорос-полицая Цветан Цветанов!Казват,че тя "коли и беси" в ДАНС!
474
6
 
23
 
! Отговори
за какво говорим преди 4 години
Или как според прокуратурата основаването на политическа партия е престъпление!Как му казваха на това,май ДИКТАТУРА!
473
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По данни на Соломон Паси в руското посолство има 68 шпиони а извън него няколко стотин. Така че прокуратурата и ДАНС имат още много работа.
472
11
 
20
 
! Отговори
Морски преди 4 години
ГЕРБ започнаха да действат с методи- терор и насилие.
471
11
 
17
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Народа чака някой да го поведе,и Бойко ще падне бързо.
470
6
 
6
 
! Отговори
хахахааа.... преди 4 години
До Анонимен 495 "Този ли е руският Сорос?"Сорос - Български национален герой!