Шпионският екшън у нас: "Русофили", пари и връзки с ген. Решетников

Разследва се шпионаж в полза на Русия
Обновена: 10 сеп 2019 07:33 | 10 сеп 2019 07:00, Александър Попов
437

Навръх 9 септември спецпрокурори и полиция задържаха бившия главен редактор на в. "Дума" и бивш депутат от БСП Юрий Борисов, в момента секретар на движение "Русофили". Той бе отведен за разпит в Специализираната прокуратура, а снощи бе освободен.

Били са задържани и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и заместникът му Милен Чакъров. По непотвърдена информация е имало и обиск в дома на Малинов.

"През целия разпит се въртяха въпроси в две насоки - финансиране от чужбина и изнасяне на информация за чужбина. Атаката е многопосочна - срещу Малинов, срещу "Русофили" и срещу българо-руските отношения като цяло. Малинов също бе задържан и нямаме информация за него, което е абсурдно", заяви пред Bulgaria ON AIR Юрий Борисов.

Още по темата
Борисов е разпитван в качеството на свидетел във връзка дело, образувано на 2 юли т.г. по чл.105 от Наказателния кодекс, който гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да є служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, съобщи от своя страна прокуратурата.

Почетният председател на "Русофили" Енчо Москов и проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, също са били разпитвани. Москов потвърди, но смята, че арестите не са свързани с дейността на "Русофили", пише "Труд".

Николай Малинов е бивш издател на в. "Дума". Преди няколко месеца президентът Путин го награди с "Орден на дружбата", близък е с ген. Леонид Решетников - бивш служител на руското външно разузнаване, и руския олигарх Константин Малофеев. Малофеев искаше чрез Николай Малинов да купи телевизия TV7 и NEWS7 и да направи ТВ канал на руското православие с аналитична насоченост, а NEWS7 да играе ролята на информационен канал.

Проф. Ваня Добрева освен активист на движение "Русофили" е и член на Националния съвет на БСП.

"В 7 часа дойдоха вкъщи, за да ми връчат призовка за разпит. Самият разпит бе насрочен за 10 часа. Следователите бяха вежливи, питаха ме какво правя в движение "Русофили" и с какво точно се занимавам там. Отговорих им, че в момента организирам чествания на Юрий Венелин, а след това ще се заема и с отбелязването на годишнините на Иван Вазов и Софроний Врачански, които има опасност да бъдат неглижирани. Казах им още, че пиша статии, но не като член на "Русофили", а като учен и изразявам възмущението си от махането на Пушкин, Толстой и Достоевски от учебниците по литература. Подчертах, че се тревожа от отпадането на Шилер и Гьоте от учебния материал.
Питаха ме и как се финансира движение "Русофили", казах, че не знам. Зададоха ми и въпрос дали се познавам с Решетников. Отговорих, че съм се запознала с него на конференция в Самара. Казах им, че се познавам от конференция и с шефа на Американската академия на науките, който беше съветник на Клинтън. Подчертах, че напоследък има тенденция Центърът за стратегически изследвания към руското правителство да бъде представян като престъпна организация, което е абсурдно. Подчертах, че не е добре да късаме духовната връзка с Русия, че е добре да имаме по-самостоятелна политика. Попитах ги дали викат представители на всички движения и неправителствени организации да им задават подобни въпроси. Смятам, че това което се случва, е политическа репресия", заяви Добрева пред "Труд".

Социологът Живко Георгиев също е бил разпитан в ДАНС като свидетел по разследването за шпионаж в полза на Русия.

"Питаха ме дали познавам Решетников. Отговорих им, че знам, че е шпионин, но лично не го познавам. Зададоха ми и въпрос дали познавам издателя Николай Малинов. Казах: "Да, две социологически проучвания съм правил за него". Питаха ме и дали съм провеждал социологически проучвания за геополитически нагласи у нас. Да, отговорих, правил съм доста такива - те са стандартни. И не само за отношението към Русия у нас, но и за това към Китай, САЩ, Европейския съюз, каза още социологът. Дори си измислих сам въпросника, защото поръчителят поиска така, убеден, че най-добре знам какво да съдържа. Нищо опасно, тайно или изненадващо няма в тези проучвания - такива правим даже и за български медии. Нито следователите научиха много от мен, нито аз от тях. Разговорът ни продължи около половин час", каза пред "24 часа" социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Аз това се питах хиляди пъти преди 1989 та......а ти?"Май вече ти е време да го проумееш! Личи, че още не ситурска азиатщина
274
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е диктатура управлявана от американското посолство
273
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ ЗА ПРОСТОТИИ
272
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'Чула ли си какво е Свобода на Словото и Свобода на Мисълта?"Аз това се питах хиляди пъти преди 1989 та......а ти?
271
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"А трябваше да започнат преди 30 години."Чула ли си какво е Свобода на Словото и Свобода на Мисълта? Пусни едно търсене и прочети. Би трябвало да ги има при демокрацията и дори са един критерий за демократично общество. Но ги няма на практика, както в този случай и в много други. Няма ги и в мисленето на хора като теб, които се изказват по този начин
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
'Произведени в знаменития Ижорски завод"Товариш........нормален ли си.....въпросът е риторичен......не ми отговаряй.
269
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вече и за русофилство арестуват"А трябваше да започнат преди 30 години.
268
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и за русофилство арестуват... Диктатура!! Предатели на народ и родина!
267
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефи ме как Бойко реже крилцата на руската партия БСП. Първо им прибра олигарсите в затвора (след толкова крадене винаги ше се намери защо) та да не финансират БСП. После им резна субсидиите от държавния бюджет. А сега им резна и тайното финансиране от Русия с което си пробутаха Радев за президент. Всички руски *** и Нинова и Радев са бесни. Най боли като ти бръкнат в джоба. А и ги е страх че господаря от Кремъл ще им дърпа ушите дето не са свършили възложените задачи.
266
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактът, че срещу финансиране отвън се наемаш да работиш за промяна на геополитическата ориентация, означава, че работиш срещу законно приетата в Парламента държавна политика. Има легални и законни начини да изразиш себе си, каква е логиката това да става с непрозрачно финансиране отвън, някой да ти купи телевизия, за да лъжеш по-масово? И този някой отвън е основният противник на сегашната ни ориентация, доказана терористична държава.
265
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ми кажете, какво е шпионирал, човек който нито е в парламента, нито в дадена институция?
264
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Unufri"Може да се шпионира, например, какви са обществените нагласи и настроения на хората, на държавната администрация, на висши офицери към една определена държава."YES БЕЕЕЕ! Всеки втори селянин на улицата знае, на кой какви са обежденията. Това не е тайна, това е публично достояние.
263
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До 325 - не се шпионира само армия и технологии, моето момче."Не съм момче, па още по-малко твоето.
262
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама чакайте малко бе! Най-накрая службите казаха това, което всички знаят в тази държава! Я само сменете имената Русия със САЩ или Турция и да видите тогава как нашите родолюбиви съотечественици от БСП, Атака, воглаве с Президенто, друга песен ще запеят! Чуждопоклонници нямат място на българска земя!
261
8
 
3
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
До 325 - не се шпионира само армия и технологии, моето момче. Може да се шпионира, например, какви са обществените нагласи и настроения на хората, на държавната администрация, на висши офицери към една определена държава.На базата на тази информация, въпросната държава може да си променя политиките на влияние и въздействие. А може да вземе решение и да нахлуе с неидентифицирани зелени човечета, както на един полуостров, и да каже тук всички ни искат, добре сме си дошли.
260
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шпинини мионини ...
259
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 324 Който не знае пита , а не пише глупости.
258
6
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 4 години
Оставка!
257
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами честито на обвиняемите, след обезщетенията няма да им се наложи вече да работят, ами ние ще ги платим ама какво да се прави в държавата на тиквите е така.
256
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Предлагам, да изчакаме докато минат предстоящите избори, пък после да се раздухва истерията кой бил шпионин и кой патриот.Дотогава - пълно мълчание и неутралност.