Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията

Галина Яковлева се научила как да побеждава страха
8 май 2020 11:50, Елка Василева
122
Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията
Кадър: YouTube

Като дете по време на обсадата на Ленинград през Втората световна война Галина Яковлева се научила как да побеждава страха. Днес тя прилага наученото, като доставя храна на хора в нужда, поставени под карантина заради пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Яковлева, която е на 80 години, кара бял миниван и всеки ден прекосява Санкт Петербург, за да посещава възрастни хора и семейства с малки деца в нужда. Тя се е отдала на благотворителност от десетилетие и не позволява на новия коронавирус да я спре.

"Не се страхувам от него. Карам минивана си сама. Душа не ми дава да изоставя всички хора, които се нуждаят от внимание", казва тя.

Обяснява, че има договорка с магазини за хранителни стоки и зеленчукови борси за определени дни в месеца."Ако не взема това, което трябва, храната ще се развали и хората, които се нуждаят от нея, няма да я получат", казва Яковлева.

Пилеенето на храна е немислимо за човек, преминал през глада на обсадата в периода 1941-1944 г. Тогава градът е постоянна мишена на атаките на нацистките сили, прекъснати са линиите за доставка на продукти, умират 800 000 души,предава Асошиейтед прес.

"Никога нищо не сме изхвърляли. Как може да изхвърлиш хляб?", казва възрастната рускиня.

Детската градина, в която ходела като малка, била бомбардирана и тя и още няколко деца се скрили във водосточна тръба. Шокът бил толкова тежък, че тя не продумала година след това.

Като възрастна Яковлева сменила няколко работни места, където придобила умения, нужни й сега за набиране и разпределение на помощите. Карала е трактор, линейка и тролейбус.

Преди около десет години създава фондация "Доброта", за да помага на хора в неравностойно положение. Установява връзки с магазините за хранителни стоки в града, с пекарни, ферми, дори с театри. Фондацията й подпомага над 500 души.

Дейността на Яковлева не се е променила особено по време на пандемията, с изключение на някои нови порядки в събирането и разнасянето на продуктите. Мъжете сега товарят буса й без пряк контакт с нея и понякога тя оставя продуктите пред входната врата на получателите. Мнозина от тях обаче продължават да отварят вратата и да търсят контакта с нея.

"Не знам как щях да живея, заключена вътре цял месец, ако не беше Галина. Тя ми носи мляко, хляб, всичко, за да не умра от глад", казва Любов Травкина, на 83 години. "Изумена съм. Тази жена живее само заради другите, не за себе си", добавя тя, цитирана от АП.

"Винаги трябва да мислим как да помогнем на другите, поне малко. Не само да си лежим на дивана", казва Яковлева./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Няма смисъл да се напъваш: вече показа всичко на което си способен. Хайде обратно към селския език и защитаването на диктатури и комунисти. :)))
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 94 Ето, доказваш че не можеш да водиш диалог по дадена тема, защото нямаш аргументирана основа за това поради липса на умствен капацитет!
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92Изведнъж започна да говориш мазничко. Добре сте се обучили, но това с нищо не маскира дейността ви. :))))
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 91Повечето от вас тук не умеете да разговаряте.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 91 Е как няма да е приключил разговора, като ти даже не можеш обосновано да водиш диалог! Много ясно, че ще приключи.
89
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Разговора с теб приключи. Нямаш нищо смислено да кажеш (не, че преди имаше, прсто ти дадох възможност да се покажеш що за стока си).
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 89Ти какво защитаваш? Да се нападат държави заради природните им богатства, както САЩ го прави. Какъв си тогава ТИ самия? Един Мършоляк и нищо друго!
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Защитаваш диктатури.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 87 Кой ти казвам че защитавам диктатури бе , изпрoстял? Казвам, че САЩ го играят световен жандарм заради икономически интереси, а това е най- отвратителното. Затова и почти целия свят ги мрази.
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82Значи вече открито защитаваш диктатури?Дотук беше.
84
3
 
3
 
! Отговори
Кон Спирация преди 4 години
пак е по добре, миналата година по тва време лелка за да върже хоното беше намерила 60 годишна рускиня дето е превземала берлин с трети украински.
83
3
 
1
 
! Отговори
Кон Спирация преди 4 години
На первый взгляд, может показаться, что большого вреда от них нет. В конце концов, у настоящих ветеранов уважения и почестей со стороны благодарных сограждан от этого не убудет. Поздравляющие липовых ветеранов люди, скорее всего, не узнают, что их попросту провели. Но надо понимать, что с каждым годом, отделяющим нас от 9 мая 1945-го, настоящих ветеранов тех людей, которые были творцами и свидетелями Великой, без лишних слов, Победы становится вс меньше.
82
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номера 77 и 79Моля, да не използвате обидни думи. Аз не използвам такива. След като сте си изчерпали аргументите си признайте грешката, обидите не ви носят плюсове а само минуси.
81
2
 
1
 
! Отговори
Кон Спирация преди 4 години
До До 56 коня..Ряженые, липовые ветераны, превращают 9 Мая в карнавал, обесценивая награды реальных героев. Они не должны стоять рядом с теми, кто носит ордена и медали заслуженно. С теми, кто действительно воевал и внс свой вклад в Победу. И, пока реально повлиять на ситуацию не представляется возможным, остатся только надеяться, что однажды годовщина Победы не превратится в марш сочинителей героических биографий.по повод 9ти май руските ресурси ги обикалят достатъчно статии, фраер.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 81 Алоууу, изкуфяяял, каква работа има американеца да се меси в работите на някой си диктатор в Родината му? Що не се намеси тогава като Путин избиваше чеченците в Чечения, а? Що не се намеси където диктатора Ким Чен коли и беси наред народа си- даже и роднините си, а? Щото американското шубе голям страх, ама нали Ирак- слаба държава, можем да влезем и да го заколим щото има НЕЕЕФТ, мойто идиотче неземно, а не че иска американеца да спасява народи от диктаторите си! Разбра лиии?
79
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 77Ей, от девет кладенеца вода ще донесеш, през девет планини, само и само да ни убедиш колко са "лоши" американците и колко са "добри" руснаците!Добре, ще ти дам пример с нашата държава!В Драгоман например има такъв. В село Чеканец, което е близо до Драгоман и до сръбската граница, има друг паметник на четирима съветски пилоти, загинали при падането на самолети. Паднал е и американски самолет, но той скача с парашут и се спасява и затова за него паметник няма. Понятно?
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80Саддам нападна Кувейт, и избиваше мирно население в собствената си държава (както го правеха Комунистите в България до 89та), повее причини да бъде свален не са нужни. Трябваше да го направят много по-рано, вместо да се опитват да събират още доказателства за това какъв сатрап е. Химическите атаки през 2013 от страна на частите на Асад са доказани безусловно. Неграмомтни сте. Та защо подкрепяш диктаторски режими и комунисти?
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българин 78Доказано е за Ирак че има химическо оръжие и затова американчетата убиха Садам, а до ден днешен не намериха такова оръжие. Доказан ти е идиооотския мозък, че не става за нищо!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук от много рано се напихте всичките! Аре по леглата!
75
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 73Нека ако може да добавя и името на Али Хасан Ал Маджид, по-известен с прякора Али Химика, заради неговото използване на бойно отровни вещества като зарин срещу мирното кюрдско население през 1986 - 1989 г.За Ирак е доказано, че разполага с огромен запас химически оръжия.Когато почват войните в Залива обаче и се пораждат съмнения за тяхното използване, всичките запаси тихомълком се покриват някъде и ЦРУ стават за смях, защото не могат да ги намерят, не че ги няма!