Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията

Галина Яковлева се научила как да побеждава страха
8 май 2020 11:50, Елка Василева
122
Рускиня, оцеляла при обсадата на Ленинград, сега помага при пандемията
Кадър: YouTube

Като дете по време на обсадата на Ленинград през Втората световна война Галина Яковлева се научила как да побеждава страха. Днес тя прилага наученото, като доставя храна на хора в нужда, поставени под карантина заради пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Яковлева, която е на 80 години, кара бял миниван и всеки ден прекосява Санкт Петербург, за да посещава възрастни хора и семейства с малки деца в нужда. Тя се е отдала на благотворителност от десетилетие и не позволява на новия коронавирус да я спре.

"Не се страхувам от него. Карам минивана си сама. Душа не ми дава да изоставя всички хора, които се нуждаят от внимание", казва тя.

Обяснява, че има договорка с магазини за хранителни стоки и зеленчукови борси за определени дни в месеца."Ако не взема това, което трябва, храната ще се развали и хората, които се нуждаят от нея, няма да я получат", казва Яковлева.

Пилеенето на храна е немислимо за човек, преминал през глада на обсадата в периода 1941-1944 г. Тогава градът е постоянна мишена на атаките на нацистките сили, прекъснати са линиите за доставка на продукти, умират 800 000 души,предава Асошиейтед прес.

"Никога нищо не сме изхвърляли. Как може да изхвърлиш хляб?", казва възрастната рускиня.

Детската градина, в която ходела като малка, била бомбардирана и тя и още няколко деца се скрили във водосточна тръба. Шокът бил толкова тежък, че тя не продумала година след това.

Като възрастна Яковлева сменила няколко работни места, където придобила умения, нужни й сега за набиране и разпределение на помощите. Карала е трактор, линейка и тролейбус.

Преди около десет години създава фондация "Доброта", за да помага на хора в неравностойно положение. Установява връзки с магазините за хранителни стоки в града, с пекарни, ферми, дори с театри. Фондацията й подпомага над 500 души.

Дейността на Яковлева не се е променила особено по време на пандемията, с изключение на някои нови порядки в събирането и разнасянето на продуктите. Мъжете сега товарят буса й без пряк контакт с нея и понякога тя оставя продуктите пред входната врата на получателите. Мнозина от тях обаче продължават да отварят вратата и да търсят контакта с нея.

"Не знам как щях да живея, заключена вътре цял месец, ако не беше Галина. Тя ми носи мляко, хляб, всичко, за да не умра от глад", казва Любов Травкина, на 83 години. "Изумена съм. Тази жена живее само заради другите, не за себе си", добавя тя, цитирана от АП.

"Винаги трябва да мислим как да помогнем на другите, поне малко. Не само да си лежим на дивана", казва Яковлева./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75Ти въобще следиш ли разговора? И двете бомбардировки (над Ленинград и над София АЗ ги споменах), така че, моето момче, е време да се вземеш в ръце. И, да, подкрепяш *** и то ЯКО.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 72 Говориш за изтрещяване, а ти си типичен пример. Къде съм казвал че защитавам комунагите, бе? Питам с други думи...като казваш за зверствата на ***, що не споменеш и тия на хамериканците??? Или така ти е удобно нали, мършоляк?
72
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 67Абе хора, вие или тотално сте се побъркали, или просто говорите наизуст без да се интересувате от историята? Кое от двете?Военните пилоти не са убийци, независимо от коя държава са.Във Волгоград, бившия Сталинград, в гробището Россошки има немски участък с гранитни кубове, на които са изписани имената и на загиналите немски войници от Вермахта!На входа има плоча с надпис на немски (и на руски): "Deutscher Soldatenfiredhof ROSSOSCHKA"!Защо там да има, а тук да няма?
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСирия е руски съюзник, който от десетилетия избива мирно население, включително и с химически оръжия (доказано от ООН). Ирак нападна Кувейт, за да им завладее петролните рафинерии, а Саддам беше диктатор който изббиваше мирно население. Забрави ли ве Съветите воюваха в Афганистан преди САЩ? ТЕЗИ ли режими наричаш "мирни"?
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Изтрещял си напълно, но никой не може да ти помогне. Не се гордея с никой, който е избивал хора, камо ли мои сънародници. Цветя не съм носил на никой паметник (даже и когато ни караха да маршируваме под радиационното небе).Кажи сега ти, защо се възхищаваш на Комунистите, които без съд и присъда избиха българската интелигенция, които взривиха Св. Неделя, които изпращаха и убиваха хората в Белене в мирно време?
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 69 Сирия, Ирак , Афганистан? Тази американска идеология да се убиват невинни хора ли защитавам или ти, мършоляк?
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 68 Казвай гордееш ли се, че твоите любимци- американците са избили 2500 софиянеца чрез бомбите пуснати над София? А цветя на мемориалната им плоча в София на тези американски летци- убийци носиш ли от време на време, хамерикански ***?
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Аз не защитавам "американските летци". Въпроса е, защо ти защитаваш идеология която убива масово хора в МИРНО ВРЕМЕ?
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Допреди малко дружките ти обясняваха, че това над София нищо не било. Я вземете се разберете помежду си. Иначе, бомбардировките над София са били по време на война. Колкото и да си говорим какво е "можело" да се избегне, това не влиза във военните представи. Аз съм чел хора да казват, че и атомните бомби е можело да се избегнат, но е факт, че след тях японците капитулират, а преди тях се бият до последния човек. Войната има и психологически аспекти.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 66 Тебе не те ли е срам че защитаваш американските летци убили 2500 софиянеца през ВСВ и които имат мемориална плоча в София??? Не те ли е срам, ШЕБЕЕЕК?
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До QЗначи, тя си е и броила? 3 годишно дете, което не само си съставя когнитивна представа за страх, но има и способностите да си спомня какво и колко. Все по-безаналогова става работата. За другото, тогава е било война. Аз не мога да разбера как човек може да симпатизира на Комунизма, който без война изпращаше роднините ни в Белене и ги убиваше там, но е факт че такива като вас съществуват. Ти замислял ли си се защо им симпатизираш? Виждам, че този въпрос по отношение на други те вълнува.
63
0
 
1
 
! Отговори
До 56 коня.. преди 4 години
Я преведи какво значи ряжения, ако можеш?) Циркач!)
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До розаДоста ще могат да кажат това за себе си.
61
1
 
4
 
! Отговори
Q преди 4 години
Паденото на 100 бомби от американците и англичанин над София , не могат да се сравняват с паденето на 100 000 от германците.И не зная дали има такаиз частици от другите народите които да възхваляват тези които са бомбардирали баба му, градът му, страната му... едва ли в Сърбия има таквиз герои като тук, това видимо е запазена марка само за част от нашият народ.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинЩе си най-полезен във форумите на истинската ти родина: матушка РАссия. Там знанията ти за дневника на обсадена в Ленинград ще се оценят най-добре. За твое съжаление, тук на руска пропаганда повечето хора гледат точно като на такава.
59
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
Ако тия крути мерки продължат още малко и не се правят масови тестове, ще се случи точно както предвиди доцент Мангъров: Като денвника на Таня Савичева от обсадата на Ленинград: "В понеделник умря мама. Във вторник - еди какво си..."И генерала с плешивата глава и очилата ще гледа умно и ще брои пак труповете!
58
0
 
10
 
! Отговори
роза преди 4 години
Не е толкова важно на колко години е била през войната и какво помни от тогава.Тя е един състрадателен човек и вероятно добрите дела,които върши,поддържат буден ума и дават смисъл на живота и.Един ден ще си отиде от този свят с чувство на добре изпълнен дълг.Колко от нас могат да кажат същото за себе си?!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 58 Има нещо по- страшно от артелерийския обстрел на немците върху Ленинград. Гладът! От глад измират 1 милион руснаци от 3 милиона население- всеки 3-ти жител на града умира тогава заради блокадата от глад.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KromЯвно падането на авиационни бомби над главите на хората в София не е толкова ужасно като падането на авиационни бомби над главите на хората в Блатная. По това ще познаете истинските българи: че знаят тази разлика.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 53 И да допълня( че забравих)...не само да го е запомнила, но и да е осмислила какво представлява това събитие!