Протестите в Хабаровск са унижение и проблем за Кремъл и Путин

Осми ден продължават шествията в подкрепа на Сергей Фургал
18 юли 2020 17:31, Нели Христова
83
Протестите в Хабаровск са унижение и проблем за Кремъл и Путин
Снимка: БГНЕС

Осми пореден ден продължават протестите в Хабаровск заради ареста на губернатора Сергей Фургал. Този път броят на недоволните бе рекорден. И тъй като няма официални данни за това колко души са присъствали на протеста, според различни източници те са били между 15 000 и 50 000.

Още по темата

Както всеки ден, протестът започна на площад "Ленин" преди да продължи по улиците на Хабаровск. Полицията охранява протеста, но макар за него да няма официално издадено разрешение, органите на реда не нападат и не се опитват да арестуват протестиращите. Някои полицаи дори раздават предпазни маски на гневната тълпа. 

Според властите в Москва, Фургал е замесен в убийството на най-малко двама бизнесмени. Това се е случило прези 15 години, когато Сергей не се е занимавал с политика. Той категорично отрича да е извършил каквото и да е престъпление. А гражданите застават зад гърба му.

"Повечето хора вярват, че той е арестуван по политически причини. Той е бил депутат в продължение на 15 години и никой не е споменавал нищо за този случай досега. Обикновено, когато някои губернатор бива арестуван, властите казват, че той е крал пари. Но в случая на Фургал не са успели да намерят нищо. Няма доказателства, че той е замесен в убийствата. Полицията казва, че са намерили много категорични доказателства, но никой не ги е виждал. Защо толкова сериозен случай е затворен за обществото. Обикновено процесите са открити за медиите и хората. Ето за това протестираме днес", казва един от хората на площада - Александър, пред BBC.

Подобни мащабни протести са срам и още повече - проблем за Кремъл. Владимир Путин винаги е искал да се представи като "Господин Стабилност", като човекът, който осигурява стабилност на Русия. Но на изток от Москва има едва леки признаци на стабилност.

Фургал благодари на тълпата зад подкрепата, но ги и призова да не правят масови митинги заради пандемията от коронавирус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
22
 
! Отговори
Апропо! преди 3 години
В щатите почнаха да хващат и и звозват неясно накъде протестиращите от спец части без опознавателни знаци.А тука сте се загрижили за някъв вероятно бивш руски мафиот...Инересни новинари си имаме!
38
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни мащабни протести са срам- така че срамувайте се българи заедно с руснаците умирайте от срам.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е вчера или онзи ден Путин тества армията по тревога ги вдигна, как мислиш само москва и питер ли може, а изтока бил далече? Ей това е още един проблем у нас, няма наборна поне 3 месеца трябва да има. Срам е тва някой да не може да се вдигне десет пъти от земята пък да се хвали колко издрусал колко салфетки късал и как си бръснел краката и шампоана за брадата
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е вчера или инзи деПутин тества армията по тревога ги вдигна, как мислиш само мисква и питер ли може,а изтока бил далече? Ей това е още един проблем у нас, няма наборна поне 3 месеца трябва да има. Срам е тва някой да не мице се вдигне десет пъти ит земята пък да се хвали колко издрусал колко салфетки късал и как си бръснел краката и шампоана за брадата
35
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До джоУмник, не са сорски протести това,а реални. Влез в ютюб и гледай- Фургал може и да е виновен,но на народа толкова му се е насъбрало,че изригна по този повод. Режима на Путин с нищо не е по-добър от нашия,дори си приличат по огромните клажби,и това,че работят за един и същ външен могъщ център. Протестите в Москва и Питер полицията ги гази, потушава,но в далечния изток не прави нищо,защото е далече.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онези на навални могат да виреят в ей такива места като о крайната и в анонимни коментари у нас. По цял ден мажат глупости по разни платформи, едни такива щастливи прогресивни западно ориентирани пълни с хейт самозабрава в коя страна се намират, целият свят им бил длъжен
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е типична проява на двоен морал.Значи демонстрацияата била унижение за Путин, а събирането членовете на ГЕРБ от цялата страна за контрамитинг в София не е ли унижение на Борисов, а същото на морето не е ли унижение за Доган. Има унижение чрез действие, но има и чрез бездействие.Прокурорите у нас са около1500 човека, но до днес никой не е казал или направил нещо против Гешев, въпреки действията му, нямащи нищо общо с правото, да не говорим за морала.
32
3
 
21
 
! Отговори
джо преди 3 години
Статията е пълна глупотевина. Обърнете внимание , че авторката никъде не посочва източник, от коя агенция е информацията и.Без коментар, най вероятно цитира дежурните блогъри ,които са на заплата от Американските грантове. А те може да докарат протестиращите до 500 000души. Така "драга" журналистика не се прави. *** в Хабаровск, виж каква е хавата ипосле пиши на воля.
31
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички обичат Путин?!!Хахаха
30
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестъра Рублев ,защо мълчи?!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха а ти си от глупендерите с опорките от типа нефта нямало да се продава, моста нямало се построи, после пречел нищо че морето плитко, после кой фалирал, после къде бил путин като не се появил три дена, бил имал двойник и разни такива.
28
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и в СССР нямаше ни протести, ни недоволство. Но при първата пукнатина се почна. И сега ще стане така.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е федерация и че махнали някой си районен си е проблем на района, там се случва често. Обаче как се изкарва от западните медии? Днеса е към медийната група на Блумбърг, същия бе кандидат за президент от партията на Хилари. Хилари има само един проблем според нея и той се нарича Путин. Даже не и Моника Люински.
26
4
 
11
 
! Отговори
Йово преди 3 години
50000 на фона на близо 140 мил. Русия е нищо но 50000 на фона на 6.9 мил. България са нещо но нито Путин нито Борисов подават оставка. Докато за Путин е ясно защо не подава оставка, против него викат в един град, то за Борисов е учудващо когато цялата страна му иска оставката.
25
2
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
Глупости...
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29. Прочети поста на гледна точка. Може и да разбереш нещо.
23
7
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Масови протести във Франция - Макрон не им обръща внимание, масови протести в САЩ - Тръмп не им обръща внимание, протести във Великобритания - нещо нормално за демократична държава, но Джонсън си стои, протести даже и в Русия - Путин го мести. Така е в нормалния свят, идват си избори и народът решава кой да управлява.
22
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24В Русия полицаи раздават предпазни маски на протестиращите, грижат се за здравето, а тук лично президента ги събира на куп, въпреки здравните разпореждания, хем без предпазни средства, само за да угоди на патрона си нинова! напук на правителството и опитите му да намали заразата! важното е да налапат властта и то на вска цена!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А у нас протестите са символ на величието на ГЕРпавата хунта ли?
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната версия е че този е човек на Пекин Деленето на Русия започна.Тоя път генерал Зима няма да ги спаси направи го на два пъти с Наполеон и Хитлер но сега монголите ще ги превземат.