Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания

Причината все още не е ясна
4 авг 2021 21:52, Нели Христова
271
Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания
Снимка: БГНЕС

Десетки стратегически ядрени подводници от четвърто поколение тип 955 "Борей" на Владимир Путин са се гмурнали изключително дълбоко в Норвежко море в близост до Великобритания, съобщава The Sun.

Предполага се, че тези стратегически подводници могат да носят новите хиперзвукови ракети "Циркон 3M22", които могат да изминават 2,7 км в секунда.

Военен източник каза пред вестник Mirror: "Причината за тези изключително дълбоки руски мисии все още не е ясна за повечето анализатори. Най-вероятно това може да е опит на Русия да осигури скрит достъп до целия Атлантически океан. Напоследък активността на руските подводници се увеличи, както и активността на повечето руски въоръжени сили. Очевидно руснаците тестват решимостта на НАТО. В момента Русия се стреми да демонстрира своята сила и влияние по целия свят, доколкото е възможно. Това важи особено за Северния й флот, който играе решаваща роля за осигуряването на достъп на Русия до Атлантическия океан".

Обикновено руските подводници не се гмуркат по-дълбоко от 400 метра, а максималната им дълбочина на гмуркане е около 900 метра.

Военният експерт Брус Джоунс заяви пред The Sun: "Отношението на руските военни е тревожно вече няколко месеца. Това се доказва например от неотдавнашната концентрация на руска военна мощ на границата с Украйна. Последната крачка на Русия с подводници може просто да бъде само "дразнене" на НАТО и изнервяне на членовете на Алианса. Но във всеки случай това определено означава ескалация на руската военна подготовка. Трябва да се отбележи специално, че сега те обръщат специално внимание на дълбоководните операции, като по този начин увеличават тайната на действията на своя подводен флот".

По време на срещата на върха на Г-7 по -рано тази година бяха изразени опасения, че руска подводница с крилати ракети може да патрулира край брега на Корнуол, където се провежда срещата на върха.

Тогава се твърдеше, че Кралските военновъздушни сили извършват "необичайни" операции във водите и въздушното пространство около района, което поражда опасения, че нещо не е наред.

The Sun съобщи, че за обезпечаването на сигурността на срещата на върха е създаден "стоманен пръстен" на стойност 30 милиона лири, който включва дори използването на самолетоносача "Принца на Уелс".

Както съобщи авторитетното американско списание The Washington Examiner, военноморските и военновъздушните сили на НАТО са участвали в отделни операции за противодействие на предполагаемите заплахи за сигурността, които представляват руснаците. Това включва повишена активност на ВМС на САЩ, британските военноморски и военновъздушни сили и френски противоподводни самолети, информира "Фокус".

По-специално, The Washington Examiner твърди, че разузнавателният самолет RAF P-8 Poseidon е бил разположен на 500 мили от базата му в Лосимут, Шотландия, "изпълнявайки патрули на малка височина и ниска скорост в района на Корнуол". Той е действал около 12-километровата морска граница на Обединеното кралство, което предполага, че този разузнавателен самолет може да е проследявал нещо по-специално.

Русия представи първата си подводница-чудовище от тип "Борей" през 2019 г., давайки ѝ името "Княз Владимир".

Атомната стратегическа подводница с ядрени балистични ракети тип "Борей" може да изстреля 20 междуконтинентални атомни ракети "Булава" и може да унищожава цели градове на разстояние до 11 хиляди километра от мястото на стрелбата.

Тази стратегическа руска подводница се смята за най-смъртоносната подводна лодка на планетата, отбелязва The Sun.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
18
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
Британия, държавичка с площта на Румъния тpъгнала да се ежи на най-голямата държава на планетата. Смех!
32
4
 
13
 
! Отговори
Българин! преди 2 години
"Атомната стратегическа подводница с ядрени балистични ракети тип "Борей" може да изстреля 20 междуконтинентални атомни ракети "Булава" и може да унищожава цели градове на разстояние до 11 хиляди километра от мястото на стрелбата." Те хубаво могат да унищожат цели градове, ама САЩ, Франция и Великобритания, като изтрелят собствените си ядрени ракети в отговор и ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ! ТА КЪДЕ ЩЕ ЖИВЕЕТЕ ПОСЛЕ?!? Че не ми е много ясно!
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русия са добри във високите технологии". Колко да са добри? Високи технологии не се ядат. Кога най-после ще го нахранят този народ пък после да се фукат с технологии? За последните 15 години на Запад са избягали 30 милиона руснаци. По руски данни. А колко са в действителноост, че на руски данни до сега никой не се връзва?
30
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаквате? Че Русия, държава разпростираща се върху 17 000 000 km2 (милиона), ще наведе глава пред някакви бозaви брити? Русия не е България, Русия е империя и може да направи Британия на прах ако пожелае. За минути. Не, за секунди! Тик-так, тик-так и бай бай Бритън.
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: Жо Да, прав си! Защо не четем напоследък за Русия кой учен какво е открил да подобри живота на хората? Руски писатели с нови романи? Руски художници? Ако пишат за някой руски художник, то ще бъде какъв лозунг или карикатура, осмиваща НАТО е нарисувал, а не нещо несвързано с войни и насилие. Тъжно, мбого тъжно е в Русия...
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало е и други цивилизации които са стигали до откриването на ядрените оръжия и са се самоунищожавали, като гледам и нашата цивилизация няма да отиде далеч, никакъв шанс.
27
13
 
10
 
! Отговори
Жо преди 2 години
ДОКОГА ще четем за Русия само съобщения за "дрънкане на оръжия"? Това е най-войнолюбивата държава на света.
26
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: Русофила с номер 27 За твое успокоение ще съобщя, че в Черно Море бродят американски ядрени подводници надлъж, и нашир. Всички знаят че са там. Путин знае че са там. Въпреки всички забрани. Лошото обаче за Путин е, че никой не знае точно къде, по дяволите се намират в морето!!! И това е най-готиното!!!
25
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно търсят потънала подводница.
24
15
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
мръсни руски военноподпалвачи...
23
8
 
23
 
! Отговори
Кралицата до Русия преди 2 години
Простете на британците, те не мислиха какво правят като навлязоха в териториалните води на Русия-държава с 15 000 ядрени глави, слабоyмни са, резултат от многонековни кръвосмешения.
22
5
 
5
 
! Отговори
До ф-16: преди 2 години
Не се мори, ще докладвам на Козяк, че си пуснал 40 коментара и ще ти преведат парите.
21
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето си остава джудже!
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам на какво се радвате, две три такива подводници могат да унищожат планетата, питам ви къде ще се денете, няма друга планета.
19
7
 
14
 
! Отговори
??? преди 2 години
Тези бозавите англета що ревът ? Нали се имат за велика морска империя ( всъщност са едни сестроебци и извратеняци) , но как и да е .Чий го дириха до Крим ???Както се казва " тарикат мъж не писка"Оф забравих там са само от третия пол и родните кенефочистачи - фенове на чалгаря
18
6
 
13
 
! Отговори
Copocoид преди 2 години
Да допълня - топенето на ледовете ще обърне Гълфстрийм и температурите на британския остров ще станат подобни на тези в далечния север. И всичко това в рамките на следващите 20 години. Никакви Посейдони не са им нужни, там ще настане тотален мор.
17
5
 
22
 
! Отговори
Do Gosho 14 преди 2 години
Русия има излаз на Черно Море , Англия няма такова ! Урок по география за слабоумници независимо от възрастта . А като бонус да ти кажа че и САЩ нямат излаз на Черно Море и че преди да пикаеш се вдига капака !
16
6
 
13
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Кралицата и деменцията Байдън пак ще напълнят памперсите, ама тоя път не от ЕГНто, а от шубе.
15
8
 
10
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 2 години
Някои ще имат голяма нужда от памперси...
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А навремето съветски генерали са разработили план ако стане ядрена война със САЩ да разбомбят тектонскитe плочи под Калифорния при което цяла Северна Америка че изчезне от лицето на земята за минути. Англосаксонците много ги е шyбе, иначе досега да са окрали Русия до шушка, всичко от Ермитажа щеше сега да е в бpитанския музей ако Русия не разполагаше с могъща армия.