Без "Москва" руският флот в Черно море ще е уязвим за ракети и дронове

Западен печат: Ще удари ли Русия страни от НАТО заради доставките на оръжие на Украйна?
15 апр 2022 09:33, Елка Василева
422
 Без "Москва" руският флот в Черно море ще е уязвим за ракети и дронове
Снимка: архив, БГНЕС

Крайцерът "Москва" - флагманът на руския флот, потъна в Черно море. Руските сили говорят за пожар и експлозия, украинската страна твърди, че корабът е бил ударен с две ракети "Нептун", пише френският в. "Либерасион". Сигурното е, че руската страна понесе една от най-големите си материални загуби от началото на нашествието в Украйна. Загубата на 180-метровия кораб с водоизместимост 12 490 тона се случи в момент, в който руската армия се бори да постави под контрол стратегическото пристанище Мариупол и да разшири настъплението си в Южна и Източна Украйна.

Загубата на крайцера "Москва" е повече от символична, отбелязва френският в. "Курие ентернасионал".

Още по темата

Крайцерът беше популярен сред руските медии, които го наричаха "убиец на самолетоносачи", отбелязва испанският в. "Паис", като посочва, че самото му изпращане в Черно море е било отбелязано в медиите.

Без крайцера "Москва" руският флот в Черно море ще бъде много по-уязвим за ракети и дронове, пише британският в. "Телеграф". Флотът не разполага с други съдове със сравнима противовъздушна отбрана, което ще го затрудни при провеждането на операции, аналогични на досегашните. Досега крайцерът осигуряваше противовъздушна защита на други съдове при изпълняването на бойни задачи, включително обстрел на крайбрежието. Русия разполага с други кораби с аналогична противовъздушна отбрана, но не може да ги изпрати в Черно море, след като Турция затвори проливите, подчертава британското издание.

Потъването на "Москва" е най-голямата загуба на военен кораб от потапянето на аржентинския крайцер "Белграно" през 80-те години на миналия век, отбелязва британският в. "Гардиън".

Руският експрезидент Дмитрий Медведев, член на Съвета за сигурност на Русия, заплаши, че неговата страна ще бъде принудена да подсили отбраната си в Балтика, включително чрез разполагане на ядрени оръжия, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, добавя британското издание, като припомня, че двете страни обмислят да се откажат от десетилетия на неутралитет и да се присъединят към западния военен съюз.

Литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обаче омаловажи тази заплаха, като заяви, че Москва вече е разположила ядрени оръжия в своя анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва.

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до Вашингтон, в която предупреждава, че доставяните от САЩ и НАТО на Украйна "чувствителни" оръжейни системи подклаждат конфликта и може да доведат до "непредвидими" последствия, пише в. "Вашингтон пост". Тя беше изпратена точно в момент, когато президентът Байдън одобри пакет от оръжия за Украйна на стойност 800 милиона долара.

"Това, което руснаците ни казват на четири очи, е точно това, което заявявахме публично пред света - че огромната подкрепа, която предоставяме на нашите украински партньори, се оказва извънредно ефективна", е заявил високопоставен представител на администрацията на Байдън, цитиран от изданието.

Според експерти по Русия нотата може да означава, че Москва може да се готви да нанесе удари по конвоите с оръжие. Руското правителство вече определи тези конвои като законни цели, но досега негови сили не са ги нападали.

Русия вече е нанасяла удари по складирани оръжия на украинска територия. Въпросът е "дали ще се опита да нанесат удар по самите конвои с доставки и може би по страните от НАТО, граничещи с Украйна", през които се изпращат американските доставки, заявява Джордж Бийб, съветник по свързаните с Русия въпроси на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни. Ако руските сили срещат затруднения през следващата фаза на войната, "мисля, че вероятността Русия да нападне доставки на НАТО на територия на НАТО нараства значително", предупреждава той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците се оказаха подготвени за всички американски оръжейни системи. Това показва откога американците са подговяли тази война. Ами Путин нямаше как да я избегне..
207
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено,че конвоите на НАТО на украинска територия ТРЯБВА да бъдат унищожени! ----///----- А дали си давате сметка, че наближава и момента, когато НАТО ще каже "Ай стига ви толкова. Достатъчно пое бахте, видя се какво можете, айде марш обратно в Азия!".
206
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безмислена кървава война Русия е едно голямо зло има си голяма територия вместо да се погрижи за развитието на това което притежава и да се грижи за народа си тръгнали да завладяват суверена държава и амбиции за други държави те не могат с тяхната си държава да са се оправят но ще се занимават да оправят другите никой не ги иска кое не разбараха
205
4
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
*** Шойгу е на системи след масиран инфаркт.
204
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Москва и РФ :) потъва
203
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...нота до Вашингтон, в която предупреждава, че доставяните от САЩ и НАТО на Украйна "чувствителни" оръжейни системи подклаждат конфликта..." - да се изтеглят о Украйна и конфликът ще престане да съществува. Каква наглост - да обвиняваш другите за завоевателна война, която водиш на чужда територия...
202
7
 
25
 
! Отговори
stan преди 2 години
"Евтина пропаганда това е просто един стар кораб какво от това че е потънал."Хаха. Това ли е сега новата опрорка на объркали приоритетите си нашенци?
201
1
 
15
 
! Отговори
Мнее преди 2 години
Путин се страгува от няма да стреля по държава от нато, тове ще е края на *** физически
200
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтина пропаганда това е просто един стар кораб какво от това че е потънал.
199
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая кремълска опорка с укрофашисти. Украйна са 45 милиона население, Азов са няколко стотин до 1-2000, от тях 10-20% са скинари, расисти, неонацисти или както искате ги наречете, значи нападаш 45милиона заради 200-300 човека и си измисляш малоумно оправдание. Рашистите сънуват и си измислят някакви фашисти, то във всяка държава има по няколко стотин расиста, включително Раша. Поне нещо смислено измислете за причина - примерно заложби за нефт, ресурси които искате да заграбите.
198
3
 
35
 
! Отговори
... преди 2 години
Имам приятел русофил, който вчера се кълнеше, че всичко това е пропаганда, гледал по руската телевизия показали кораба как го теглят за ремонт. Попитах го, какво ще направи, все пак, ако руснаците признаят, че е потънал, вика, е тогава вече се признавам, че са некадърни. Чакам тая вечер да се видим, какво ще измъдри, хахахах.
197
4
 
34
 
! Отговори
До адмирации преди 2 години
А бе то и Харков е с 80% руско говорещо население, ама още не е паднал, а е на има няма 80км от руската граница. С това темпо и с тази неадекватност на руснаците ще им трябват 100 години за да вземат Одеса.
196
2
 
34
 
! Отговори
... преди 2 години
В една от руските национални телевизии преди време бяха направили репортаж точно за този крайцер.Трябва да видите с какъв патос и с каква емоция репортера обясняваше,за безаналоговата технология която е набита в тоя кораб -''Убиеца на самолетоносачи,плаващата крепост,гвардейския флагман,гордостта на руското корабостроене''.И това беше репортаж по време на централната емисия новини.От години е тая пропаганда в RuZZia.За това 80% от населението подкрепя тая война.Да си сърбат попарата тогава.
195
30
 
0
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
Това ще има голям отговор! Войските в Преднестровието, очакват частите след превземането на Мариупол, да слезнат към Одеса, за да може да се нападне от няколко страни. Очевидно войната ще продължи, а всеки знае, че Одеса е с 50% руско население и ще бъде лесно да се превземе. Така ще се създаде Одеска Республика и Преднестровска Республика, чакана от 30 години.
194
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е все едно диктатора Ердоган да каже понеже в Кърджали има много турци , ще влезем с танковете и ги присъединим към Турция Не може така да се действа в 21 век Но очевидно Путин е застинал някъде в средните векове
193
2
 
19
 
! Отговори
ники преди 2 години
Чакайте бе, нали не беше потънала Масква? Това пак ли са лъжи на хамериканците?
192
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СовИнформБюро - БУАХАХАХАХА, объркАл си се, пич. Потъна тенекето още вчера!
191
0
 
18
 
! Отговори
Az_мнения преди 2 години
Споко. Всичко върви по план,който и самите руснаци не знаят какъв е.Дано да не са планирали. да си унищожат и столицата си. Защо се изключва версията за саботаж. Това е втория им кораб
190
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма ли да отуде в Киев да подкрепи героя Зеленски
189
1
 
30
 
! Отговори
пф преди 2 години
Защо започна тази война ли? Заради комплексите на руснаците и в частност - на джуджака. Все нещо им е криво, все някой не ги бил разбрал, все някой не ги бил уважавал, все те постигнали всичко, а останалите - нищо. Това е необятната руска душа - изтъкана от комплекси и некомпетентност... Вече няколкостотин нормални руснаци избягаха от там в последните седмици. Защо ли?