Без "Москва" руският флот в Черно море ще е уязвим за ракети и дронове

Западен печат: Ще удари ли Русия страни от НАТО заради доставките на оръжие на Украйна?
15 апр 2022 09:33, Елка Василева
422
 Без "Москва" руският флот в Черно море ще е уязвим за ракети и дронове
Снимка: архив, БГНЕС

Крайцерът "Москва" - флагманът на руския флот, потъна в Черно море. Руските сили говорят за пожар и експлозия, украинската страна твърди, че корабът е бил ударен с две ракети "Нептун", пише френският в. "Либерасион". Сигурното е, че руската страна понесе една от най-големите си материални загуби от началото на нашествието в Украйна. Загубата на 180-метровия кораб с водоизместимост 12 490 тона се случи в момент, в който руската армия се бори да постави под контрол стратегическото пристанище Мариупол и да разшири настъплението си в Южна и Източна Украйна.

Загубата на крайцера "Москва" е повече от символична, отбелязва френският в. "Курие ентернасионал".

Още по темата

Крайцерът беше популярен сред руските медии, които го наричаха "убиец на самолетоносачи", отбелязва испанският в. "Паис", като посочва, че самото му изпращане в Черно море е било отбелязано в медиите.

Без крайцера "Москва" руският флот в Черно море ще бъде много по-уязвим за ракети и дронове, пише британският в. "Телеграф". Флотът не разполага с други съдове със сравнима противовъздушна отбрана, което ще го затрудни при провеждането на операции, аналогични на досегашните. Досега крайцерът осигуряваше противовъздушна защита на други съдове при изпълняването на бойни задачи, включително обстрел на крайбрежието. Русия разполага с други кораби с аналогична противовъздушна отбрана, но не може да ги изпрати в Черно море, след като Турция затвори проливите, подчертава британското издание.

Потъването на "Москва" е най-голямата загуба на военен кораб от потапянето на аржентинския крайцер "Белграно" през 80-те години на миналия век, отбелязва британският в. "Гардиън".

Руският експрезидент Дмитрий Медведев, член на Съвета за сигурност на Русия, заплаши, че неговата страна ще бъде принудена да подсили отбраната си в Балтика, включително чрез разполагане на ядрени оръжия, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, добавя британското издание, като припомня, че двете страни обмислят да се откажат от десетилетия на неутралитет и да се присъединят към западния военен съюз.

Литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обаче омаловажи тази заплаха, като заяви, че Москва вече е разположила ядрени оръжия в своя анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва.

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до Вашингтон, в която предупреждава, че доставяните от САЩ и НАТО на Украйна "чувствителни" оръжейни системи подклаждат конфликта и може да доведат до "непредвидими" последствия, пише в. "Вашингтон пост". Тя беше изпратена точно в момент, когато президентът Байдън одобри пакет от оръжия за Украйна на стойност 800 милиона долара.

"Това, което руснаците ни казват на четири очи, е точно това, което заявявахме публично пред света - че огромната подкрепа, която предоставяме на нашите украински партньори, се оказва извънредно ефективна", е заявил високопоставен представител на администрацията на Байдън, цитиран от изданието.

Според експерти по Русия нотата може да означава, че Москва може да се готви да нанесе удари по конвоите с оръжие. Руското правителство вече определи тези конвои като законни цели, но досега негови сили не са ги нападали.

Русия вече е нанасяла удари по складирани оръжия на украинска територия. Въпросът е "дали ще се опита да нанесат удар по самите конвои с доставки и може би по страните от НАТО, граничещи с Украйна", през които се изпращат американските доставки, заявява Джордж Бийб, съветник по свързаните с Русия въпроси на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни. Ако руските сили срещат затруднения през следващата фаза на войната, "мисля, че вероятността Русия да нападне доставки на НАТО на територия на НАТО нараства значително", предупреждава той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
24
 
5
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
На Русия въобще не им трябва такива големи кораби. Много по евтини и по ефективни са сарматките! Една сарматка може да превърне територия с големината на Франция или шата Тексас в радиоактивна пустиня на която няма да може да се живее милиони години!
227
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва не се е удавил! Той събира сили и ще се завърне още по-силен. Той притежава високоточйови технологии, от които НАТО сънува кошмари!
226
9
 
2
 
! Отговори
М, даааааа преди 2 години
До ЗАПОЗНАТ: Живите ще завиждат на умрелите, че са се изпарили, защото болките след заразяване с радиоактивни отпадъши ще са нечовешки и всеки ще иска да бъде подложен на евтаназия!
225
4
 
5
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 2 години
До според мен: Канибали ще станат тези който се заключат в противоядрените бункери след като им свършат запасите от храна и вода! Навън няма да е безопасно за човешките същества милиони години!
224
9
 
2
 
! Отговори
според мен преди 2 години
Малцината останали живи след предстоящия ядрен апокалипсис ще станат канибали!
223
13
 
2
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 2 години
Задава се унищожителна ядрена война! Малцина ще се спасят предимно от южното полукалбо! През това лято се очаква в Северното полукалбо да навали огромно количество черен радиоактивен сняг!
222
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е ,когато един кораб за противовъздушна и противоракетна отбрана не може да се защити от украинските ракети, да потъне......
221
2
 
26
 
! Отговори
До Адмирал Кузнецов преди 2 години
До АнонименАбсолютно в историята ще бъде. При гордостта "Москва" За съжаление бавно, но сигурно "непобедимата" руска армия започва да потъва. Като Москва. Но надали някой ще я дърпа на буксир
220
4
 
26
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Адмирал Кузнецов след два пожара и потъване на плаващия док в който го ремонтираха към момента няма изгледи да бъде ремонтиран. Толкова си могат.
219
2
 
30
 
! Отговори
келеш преди 2 години
до анонимник 250и да внесм още пояснения, крайцери като "масква" имат още един на вода, един дето е в ремонт и не се знае дали и въобще ще плава и един недостроен дето въобще не се знае ще бъде ли построен. По цени от 2010г един такъв крайцер струва м/у $800млн и $1,3млрд или щото вече само рублей нада, около 100млрд рублей... Пашли на (цензура)... :)
218
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кво стана с безаналоговия самолетоносач,, Адмирал Кузнецов"смениха ли му двигателите или още плава на въглища, на Запад отдавна се отказаха от парните параходи.
217
27
 
8
 
! Отговори
52 преди 2 години
Прехвалените турски бензинови бръмчалки вече не издържат. Само капитан Лисенко от руската армия свали 6 с картечен обстрел. Отдавна ги улавят радарите на мобилните установки.
216
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отстраним неточностите в началото на текста. Рекетният крайцер "Москва" е флагман на руския черноморски флот. Руската Федерация притежава четири флота - Северен, Балтийски, Тихоокеански, Черноморски и една Каспийска флотилия.
215
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно надеждата ви ще умре последна! На руския флот нищо му няма, не надувайте балона повече, че ще се спука.
214
3
 
24
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
До NATO пази ли?Защото крайцерите бяха 3 а сега останаха 2 по-малки и след тях надуваеми лодки.
213
12
 
5
 
! Отговори
От Укипедия преди 2 години
През декември 2021 г. началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов казва, че Киев не изпълнява Минските споразумения. Украинските въоръжени сили изтъкват, че са започнали да използват доставени от САЩ противотанкови ракетни системи Javelin в Донбас и също така използват турски разузнавателни/ударни дронове. В резултат на това и без това напрегнатата ситуация в източната част на тази страна се влошава допълнително.
212
4
 
33
 
! Отговори
В Русия съм преди 2 години
Шойгуна го нема, щото е казал на Путин, абе шефе, за чий ни беше тая патаклама?
211
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние тука си постове все едно обсъждаме футболен мач между левски и цска но реално това е жестоко защото загиват хора цивилни деца войници млади и стари това е заличаване на живот това е унищожаване на домове и всичко постигнато от тези хора загуби болка немога да си представя че някой ще дойде и ще ми отнеме всичко за което си работил постигнал живял и дори може да те остави без семейство
210
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия все по уверено върви към това да стане един суровинен придатък на Поднебесната Империя
209
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахахааа!!! :))))Путин нямало как да я избегне тази война :)))