Новата руска реалност: Без тоалетна хартия и нови филми

Руснаците плащат по-високи цени или търсят заместители на определени стоки
4 юни 2022 07:45, Петя Славова
660
Новата руска реалност: Без тоалетна хартия и нови филми
Снимка: Bloomberg.com

В Русия търговците могат да продават нови автомобили без въздушни възглавници или антиблокиращи спирачки. Тоалетните и мивките са в недостиг. И един от малкото холивудски филми в кината е хитът от преди девет години "Вълкът от Уолстрийт".

Запасите са на изчерпване, тъй като санкциите започват да засягат потребителите. Бизнесът и клиентите плащат за оскъдни продукти като автомобилни части, където цените за някои се се повишили седем пъти. Или се справят със стари филми и по-лоши заместители, разказва The Wall Street Journal.

Още по темата

Ситуацията вероятно ще се влоши. Оборудването за проверка на пътниците и багажа на авиокомпаниите наближава края на разрешения си живот, съобщиха от група летища. Правителството може или да продължи да използва оборудването, или да претърсва пътници на ръка. Междувременно магазините свършват инвентара си от тоалетни чинии, кранове и мивки, което води до скок на цените.

За да противодейства на дефицитите, правителството разреши внос на стоки против волята на компаниите, които ги произвеждат, като декларира, че тези стоки са освободени от законите за търговските марки.

Недостигът се очертава като реален световен индикатор за въздействието на западните санкции върху Русия за нейното нахлуване в Украйна. Въпреки че икономистите очакват страната да навлезе в дълбока рецесия тази година, Москва досега успя да използва пари от продажбата на скъпи петрол и газ, за ​​да смекчи удара.

И докато се оформя новата реалност на Русия на дефицита, недостигът подчертава предстоящите предизвикателства пред руската икономика, която от години е силно зависима от западния внос, пише Bloomberg TV Bulgaria.

 "Правителството се опитва да смекчи удара, но това е всичко, което могат да направят", каза Иван Федяков, главен изпълнителен директор на базираната в Санкт Петербург консултантска фирма INFOLine. „Те не могат да обърнат ситуацията, така че неизбежно ще видим икономическо забавяне, намаляване на потребителските разходи и общо влошаване на повечето икономически показатели."

Руският президент Владимир Путин омаловажи въздействието на войната, заявявайки, че икономическият блицкриг на Запада се е провалил. Правителството удвои политиката си на заместване на вноса, която има за цел да замени чуждестранните стоки с домашни, въпреки годините усилия, които дадоха оскъдни резултати.

Четете повече по темата на Bloombergtv.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


660
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
524
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО 1ВИ ЮНИ Е ДЕН НА ДЕТЕТО, А ЦЕЛИЯ ЮНИ Е МЕСЕЦА НА ПЕДОФИЛА, ТРАНЗИСТОРА И ПРОЧЕЕ???
523
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 553 Русофила още не еволюирал дотолкова, че да разбере, че бананните стават за ядене и от хора, но то е нормално, когато всичко ти е на примитивно ниво, все към "маймунски" коментари се ориентираш.
522
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България тоалетна хартия има. И банани има за маймуните. Много!
521
11
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Кукуригу --- Да, може да влезе, но трябва да им извадят първо Останкинската, която им е набучена толкова яко, че им е излязла през носовете. За производство на хартия не се изисква само дървен материал, а и съответната "печатница" на тоалетни рола от всякакъв калибър, които има само в САЩ, а САЩ предоставиха на Китай, за да не се мъчат с китайските органи на партията, които не са от особено мека хартия.,
520
11
 
13
 
! Отговори
Тоалетна хартия преди 1 година
или тоалетни чинии?Русия е световен производител на дървесина,вероятно някой е сбъркал хартията с друг артикул.Икономическите санкции на запада срещу Русия отварят широко вратите за китайската ширпотреба(не че досега е липсвала на руския пазар).Виж,дефицитът на западни високи технологии удря яко руснаците. Разчитаха изцяло на ноу-хауто на фирмите-майки с лицензното производство в транспортното и на стоки за бита машиностроене.Освен за оръжия,капацитетът им не стига за друго.
519
7
 
12
 
! Отговори
Кукуригу преди 1 година
В задниците на руснаците може да влезе цяла Айфелова кула.
518
9
 
15
 
! Отговори
Темерут преди 1 година
Сигурно някои са ходили прави под масата, когато в България си бършехме задниците с органа на партията "Разбойническо дело". Днес руснаците имат златен шанс да НЕ използуват вестник "Правда", а руските рублякови банкноти, които стават само за "задни цели". Дано нямат маясъл, че хартията, от която са направени е като шкурка трети номер. :D
517
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Кептм Америка ще освободи целия свят от злото, каквото и да е то, дори и от липса на тоалетна хартия! Ох боже, май, че прекалих със chivas-а!
516
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не знам каква е реалността там,ама тук се заформя страшна,горива над пет лева,храни с двойни цени,отопление през зимата мираж,ама нищо хак да им е на руснаците че няма да имат с какво да си бършат дирниците!
515
5
 
17
 
! Отговори
И ква преди 1 година
...стана? Въобще не ме интересува какво е в Русия! Гледам животът тук цъфнал и вързал!
514
7
 
13
 
! Отговори
Майна преди 1 година
А тук тоалетната хартия има 50% увеличение! Нито ядем, нито се.ем! Таман Хасан научил магарето да не яде, и то взело, че умряло!
513
6
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Просто се връщат в комунизма
512
8
 
12
 
! Отговори
Щом WSJ пише преди 1 година
значи е така на 100 процента, вярваме и не мислим, на мен пък ми писна вече от тази пропаганда на MSM, не само по тази тема а като цяло
511
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До лудото Ленче___ Това писание е предназначено за западноевропейци,американци и канадци.Правителствата им трябва да убеждават собствените си данъкоплатци,че инвестициите в Украина са оправдани.
510
8
 
16
 
! Отговори
нормално преди 1 година
Руснаците не се притесняват от липсата на тоалетна хартия. Те и без това не я ползват. Няма нормален руснак която да даде рубли за хартия, место да си купи водка.
509
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено коментарът на Федяков заслужава внимание.
508
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 528 "Че те произведенията са част от ценностите, БРЕ" Значи нищо не можеш да кажеш. Ясно. Толкова са "прекрасни" руските "ценности", че русофила го е срам да говори за тях и се крие зад общи приказки за "произведения". Жалка история от посредствени хора. Също като господарите си. П.С. Впрочем, не вярнвам да си чел никакви "прозиведения", защото в "проивзеденията"писани ДО ЕДНО преди идването на Болшевиките руските "ценности" са РАЗМАЗВАНИ от големите руски писатели.
507
11
 
9
 
! Отговори
42 преди 1 година
До 300Другарю, намери ми в Русия юрист или инженер, който работи за 1000 лева, защото в България вече имаме и това. У нас на простите учители, дето са учили с гръбначния си мозък простакът Бойко им направи заплати по над 2000 лв., а хора, които са учили много повече от тях вземат едва по 1000, защото не са на обществена хранилка. Неграмотните *** вземат у нас по 600 лв. пенсии по болест, без нищо да им има или толкова соц.помощи. После ще ми пишеш колко всичко е справедливо у нас
506
4
 
7
 
! Отговори
рибока преди 1 година
По наша телевизия видях филм с динозаври,но като се загледах се сетих,че съм го гледал по времето на Царя.
505
6
 
9
 
! Отговори
младен преди 1 година
За въздушните възглавници и АБС-а съм съгласен ама за другите неща....а посмалете :)"...пред руската икономика, която от години е силно зависима от западния внос, пише..." - тук хич не познахте. Още при първите санкции от 2014-та чича ви Путин и икономиката им почна да се преориентира към местно производство :)