Заради войната: Руската икономика е с 4 години назад

Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова опасност
12 авг 2022 21:15, Йоана Цонева
379
Заради войната: Руската икономика е с 4 години назад
Снимка: БГНЕС

Войната на Владимир Путин в Украйна върна руската икономика с четири години назад само за първото пълно тримесечие след инвазията и я постави на пътя на рекорден спад.

Икономиката на Русия, която беше набрала скорост в началото на 2022 г., премина към свиване през второто тримесечие от годината. Данните, които трябва да бъдат представени официално в петък, ще покажат, че брутният вътрешен продукт е намалял за първи път от повече от година насам - с 4,7% на годишна база, според средната прогноза на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

"Икономиката ще прекъсне четиригодишен растеж, като през второто тримесечие ще се върне към размера си от 2018 г. Очакваме свиването да се забави през четвъртото тримесечие, като по-хлабавата парична политика ще подкрепи търсенето. Все пак икономиката ще загуби още 2% през 2023 г., тъй като европейската енергийна забрана ще потисне износа", казва Александър Исаков - икономист за Русия.

Ударните световни санкции заради войната нарушиха търговията и парализираха редица индустрии. Въпреки че спадът на икономиката засега се оказва много по-малък от първоначалните опасения, централната финансова институция в Москва смята, че той ще се влоши през следващите тримесечия, и не разчита на възстановяване преди втората половина на следващия 12-месечен период.

"Кризата се движи по много плавна траектория", споменава Евгений Суворов - водещ икономист за Русия в CentroCredit Bank. "Икономиката ще достигне най-ниската си точка в най-добрия случай до средата на 2023 г.“.
Централната банка на Русия предприе действия, за да се пребори със сътресенията на пазарите и с движението в курса на рублата, като въведе капиталов контрол и рязко повиши лихвените проценти. Така настъпи достатъчно спокойствие, за да може много от тези мерки да се отменят. Добивът на петрол се възстановява, а разходите на домакинствата потвърждават показателите за стабилизиране.

Фискалните стимули и многократните кръгове на финансово облекчаване през текущите месеци започнаха да действат допълнително, притъпявайки въздействието на световните санкции, пише Bloomberg.

Още по темата
Реакцията на Москва осигури по-меко приземяване на икономиката, за която анализаторите очакваха, че ще се свие с 10% през второто тримесечие. Оттогава насам икономисти от банки като JPMorgan Chase&Co. и Citigroup Inc. подобриха прогнозите си и сега очакват спад на производството с едва 3,5% за цялата година.

Но „Банк России“ прогнозира БВП да се свие със 7% това тримесечие и най-вероятно с още повече в последните 3 месеца от конкретния 12-месечен период. Според прогнозите на централната банка икономиката се е свила с 4,3% през второто тримесечие.

Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова опасност за икономиката на Русия. Месечните спадове в добива на петрол ще започнат още през август, според Международната агенция по енергетика, която прогнозира, че производството на суров петрол в Русия ще намалее с около 20% до началото на следващите 12 месеца.

"Спадът през 2022 г. няма да е толкова дълбок, колкото се очакваше през април", посочва централната финансова институция в доклад за финансовото покритие този месец. "Същевременно въздействието на шоковете в предлагането може да се окаже по-продължително във времето".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Евтин фейк...
306
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега тъпaците като гръмнат и Атомната централа и всички ще сме доста назад
305
4
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
А в раша умствено са със 1000 години назад!!!
304
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 324 Българската икономика е в най-доброто си състояние от както имаме държава.На всеки му се иска да сме като Швеецария,но трябва и да се работи.А при 6,5 милиона живеещи в България,само 1,5 милиона работят истинска работа и плащат данъци на държавата. Имаме си и 1 милион хрантутници държавни служители, 3 милиона пенсионери и 1 милион индианци.И аллах да слезе да ни управлява,с този материал-толкова.. . . . . . Ами тогава убеди съгражданите си, че всичко е наред и че нищо от Русия не ни трябв
303
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
големи *** забъркаха руснаците!!!
302
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво значение имат 4 години,по принцип руската икономика е 100 години назад ,тези 4 да са проблем !
301
7
 
16
 
! Отговори
Тероризъм руски преди 1 година
Терориста путин връща 40 години назад руската ***!
300
7
 
13
 
! Отговори
до Малко за политика преди 1 година
путин добре я започна тази война, но сега да имаше някой да му каже как да я завърши и да излезе от нея цена нямаше да има. като путин и олигархичното му обкръжение, така и цялата руска държава е в тежък запек-войната нито върви добре,нито върви към свършване. руснаците са робски търпелив народ, ще потърпят още известно време,но като няма победа,няма и край нещата ще се обърнат.така стана и в афганистанската война,постепенно армията се алкохолизира,наркоманизира и позорно избяга обратно в ссср
299
7
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 година
Българската икономика е в най-доброто си състояние от както имаме държава.На всеки му се иска да сме като Швеецария,но трябва и да се работи.А при 6,5 милиона живеещи в България,само 1,5 милиона работят истинска работа и плащат данъци на държавата. Имаме си и 1 милион хрантутници държавни служители, 3 милиона пенсионери и 1 милион индианци.И аллах да слезе да ни управлява,с този материал-толкова. Но слава богу от руснаците сме много по-добре по стандарт и сме свободни европейци, а те са роби
298
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашата, нашата свръхмощна икономика с колко години е пред руската? Тц, тц...живи да ги ожалиш руснаците, а на нас всички ни завиждат. Пукат се по шевовете от завист за нашето благоденствие.
297
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дъртаци бивши доносчици ли пишат тука?
296
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската икономика е с 4 години назад. А българската икономика? Руската икономика все още произвжда ракети, самолети, селскостопански продукти и т.н. Отчитайки тези факти изглежда, че българската икономика е все още в първобитния строй! Гледайте собствения си интерес и не хулете другите, когато зависите от тях все още! Някой път палачинката се обръща и изгорялото идва отгоре!
295
4
 
7
 
! Отговори
Двуполюсен преди 1 година
Светът не става многополюсен, а двуполюсен и в тези два полюса Китай не влиза. Китай ще е васална територия на Европейския Съюз и САЩ. Източник за евтина работна ръка за американската и европейската индустрии! Една работилница за стоки менте регистрирана като държава!
294
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще постигне целта си - връщане на руснаците в СССР. Май е забравил, че в историята повторенията най-често се превръщат във фарс. Този сатрап така и не ще да разбере, че сме в 21 век и най-малко биха се съгласили да са в нов СССР, тези които са били в стария. Сред тях украинците са най-голяма национална общност. Няма как да ги вкара в миналото.
293
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е само евтина работна ръка за европейската индустрия!
292
3
 
16
 
! Отговори
Чайна-менте преди 1 година
Аз ще призная Китай за велика сила когато си купите оригинален китайски телевизор или оригинален китайски телефон без да е менте, хихихи
291
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На "европейските" стоки по магазините пише Made in China и Made in Malaysia..
290
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След ядрена война проливът Сталин ще се простира от Бостън до Сан Франциско.
289
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще призная Европа за велика сила, когато си купите европейски телевизор или европейски телефон, които не са произведени в Китай.
288
8
 
13
 
! Отговори
До: Бахти пропаган преди 1 година
Наполеон и Хитлер не са имали водородни бомби, НАТО обаче има! След война с НАТО русия ще има ново име - ЯдренКратер и лунен пейзаж!