Космос, газ и зърно... Русия в опит да разбие западната солидарност

Европа се готви за най-тежката и болезнена зима
27 юли 2022 18:38, Александър Попов
294
Космос, газ и зърно... Русия в опит да разбие западната солидарност
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Москва се опитва да разгърне влиянието си в космоса и на световните енергийни пазари в рамките на обновените си усилия да разбие западната солидарност и да накаже САЩ и Европа за военната подкрепа за Украйна през повече от петте месеца руска инвазия.

В последния си изблик руските официални лица обявиха във вторник, че страната им ще се изтегли от Международната космическа станция през 2024 г., с което ще сложи край на десетилетията на сътрудничество със САЩ и техните съюзници в космоса и ще постави под съмнение бъдещето на съоръжението.

Решението беше обявено ден след като руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че ще намали газовите потоци към Европа по критичния газопровод "Северен поток 1" до 20% от капацитета си. Съобщението веднага повиши цените на енергията в Европа и придаде нова спешност на усилията на Европа да намали потреблението и да се запаси с гориво.

В отговор на стъпката на "Газпром" Европейският съюз одобри спешен план, в който призовава страните да намалят потреблението на газ с до 15% през следващите месеци. Европейските официални лица казват, че се подготвят за това, което може да се окаже болезнена зима.

"Знам, че решението не беше лесно, но мисля, че в крайна сметка всички разбират, че тази жертва е необходима", заяви чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела след извънредното заседание на ЕС в Брюксел. "Трябва и ще споделим болката."

Докато Европа се подготвяше за складиране на газ, руски военни самолети нанесоха удари по цели в украинския черноморски регион близо до стратегически важния пристанищен град Одеса. Ударите породиха опасения, че пробивното споразумение, което Москва и Киев сключиха през уикенда, за да позволят възобновяване на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища, може да бъде застрашено.

Появиха се спекулации, че Кремъл продължава да желае да държи световните доставки на храни като заложници като част от по-широкия си план за борба в Украйна и че не може да се вярва на никакви споразумения, сключени с правителството на руския президент Владимир Путин.

Кремъл сякаш се забавлява с използването на влиянието си, хвалейки се, че САЩ и Европа все по-малко могат да направят по въпроса. Точно в момента, в който Русия обяви, че ще се откаже от МКС, високопоставени представители на Кремъл заявиха, че Западът бързо изчерпва начините да държи Русия отговорна за кървавия конфликт в Украйна.

"Виждаме, че страните от ЕС и Северна Америка буквално се надпреварват помежду си да предприемат неприятелски мерки срещу Русия", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, според руската държавна информационна агенция ТАСС. "Виждаме обаче също, че те изчерпват мерките, които очакват да окажат натиск върху нас и да ни накарат да променим позицията си", каза Песков.

САЩ и техните съюзници от НАТО разчитат на безпрецедентни финансови санкции, за да накажат Русия за нахлуването в Украйна. Санкциите несъмнено се отразиха негативно на руската икономика, но изглежда, че са оказали сравнително слабо влияние върху по-широката стратегия на Путин.

Истинската цел на Русия в Украйна продължава да бъде предмет на дебат.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в неделя, че целта е да се свали правителството на президента Володимир Зеленски. Той изрази военните цели на Кремъл с едни от най-острите думи досега, докато руските сили продължаваха да обстрелват части от Украйна с артилерийски обстрел и въздушни удари.

Забележките на Лавров контрастираха с линията на Кремъл в началото на войната, когато той подчерта, че Русия не се стреми да свали правителството на Зеленски, дори когато войските на Москва се приближаваха към Киев. По-късно Русия се оттегли от околностите на столицата и насочи вниманието си към превземането на украинския индустриален регион Донбас в източната част на страната. През последните няколко месеца руските войски постигнаха бавни, но стабилни успехи в региона и сега контролират почти целия Луганск, една от двете провинции, съставляващи Донбас. Другата, Донецк, е изправена пред мащабна руска сухопътна и артилерийска атака.

Във Вашингтон президентът Байдън бе подложен на нови критики за начина, по който администрацията му се справя с конфликта.

Въпреки че САЩ изпратиха милиарди долари военна помощ за украинските войски, републикански критици твърдят, че Белият дом е можел да предприеме по-рано по-решителни мерки, за да предотврати руската блокада на украинските черноморски пристанища. Според тях подобна стратегия би помогнала да се предотврати недостигът на хранителни продукти в световен мащаб в резултат на прекъсването на доставките на пшеница и зърно.

"Администрацията на Байдън твърди, че вземането на решения през целия процес е било обмислено и нюансирано. Историята вероятно ще отсъди друго", заяви лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, републиканец от Кентъки, от трибуната на парламента. Той заяви, че САЩ е трябвало да действат много по-бързо, за да предоставят на Украйна ракети с голям обсег, противокорабни ракети и други оръжия, способни да нанесат значителни щети на руските сили.

"Месеците преди ескалацията на Путин ясно изискваха смелост и решителност, да не говорим за месеците след това", каза Макконъл. "Но твърде често първият инстинкт на администрацията беше да се движи бавно и колебливо. Украинците се сражаваха смело, за да спрат настъплението на Русия, въпреки че не разполагаха с достатъчно личен състав и оръжие. Помислете какво можеха да постигнат с повече помощ от САЩ в началото на войната".

Напрягане на мускули

Решението на Русия да се откаже от МКС със сигурност ще има значителни последици за глобалното сътрудничество в космоса, което е отличителна черта на международния пейзаж след Студената война.

МКС, управлявана съвместно от Русия, САЩ, Европа, Канада и Япония, е непрекъснато обитавана в продължение на 22 години. Комплексът на стойност 100 милиарда долара служи като ключово изследователско съоръжение, където екипажите тестват авангардни технологии, които биха могли да се използват в бъдещи пилотирани мисии до Луната или дори до Марс.

НАСА не коментира веднага въздействието на руското съобщение.

Москва даде ясно да се разбере, че възнамерява да стартира свой собствен космически проект, който може би ще разпали версия през 21-ви век на американско-руската космическа надпревара, която помогна да се установи Студената война.

Юрий Борисов, новоназначеният ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос", заяви, че страната му има за цел да изстреля свой собствен обект до 2024 г. "Мисля, че дотогава ще започнем да формираме руска орбитална станция", каза той по време на среща с Путин.

Не е ясно какво, ако изобщо нещо, могат да предложат САЩ и европейските им съюзници на Русия, за да продължат сътрудничеството с МКС. Досега САЩ и НАТО настояваха, че ще запазят икономическите санкции срещу Москва, докато всички руски войски не се изтеглят от Украйна.

Русия твърди, че санкциите са основната причина за решението ѝ да намали газовите потоци към Европа. Тази седмица руски официални лица заявиха, че газопроводът "Северен поток 1" се нуждае от ремонт, но западните санкции са направили изключително трудно получаването на доставки и части.

Европейските служители отхвърлят тези обяснения и казват, че Путин е решен да използва енергията като оръжие.

Путин "се опитва да отслаби голямата подкрепа за Украйна и да вбие клин в нашето общество", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек пред Deutsche Presse-Agentur. "За да постигне това, той разпалва несигурност и повишава цените."

Бен Волфганг, "Вашингтон Таймс"/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионера преди 1 година
До С Огън и МечНека не забравяме че и Запада се учи от Русия на демагогия и то много бързо.Времето ще покаже кой е загубил Агресор почти винаги печели ,но само в началото.Но после съдбата на Хитлер История.
188
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 212 преди 1 година
Какви братя сте ни вие бе. Вие сте едни смукачи на ресурси. Приятели сте докато имате полза, после- секира.
187
6
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Нескопосана пропаганда, не знам дали е вината в западните медии или във вашия превод, но публикувате тотални лъжи, и спекулативни хипотези. Слуги, продажници на кремъл
186
10
 
7
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАТО ДА СЕ НАМЕСИ
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото цензурата е така в либералната демокрация.
184
6
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 1 година
Забелязал съм, че ако напишеш ***. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжеш нито е била независима държава нито е била суверенна. Опорка...
182
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Запада нали не искате руско присъствие. Ето тя се отегля пак недо волни. Нали не искате руски газ. Спират го но пак недоволни. Не може да им се угоди на западните партньори понеже те искат смъртта на Русия и затова дават оръжия на Украйна.
181
11
 
22
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо мир. А така ще има още жертви и разрушения.
180
10
 
15
 
! Отговори
Ех тая Украйна преди 1 година
Ама как така радио-активна чернобилска Украйна щяла да храни цялото човечество ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Светът ще продължи да съществува и Земята ще продължи да се върти дори и да изчезне Украйна като държава.
179
13
 
18
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 година
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ !
178
10
 
8
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До БГ е свободна --- А ти задаваш ли си въпроса, че подобна каламбура е невъзможна, но за сметка на това, ти и другите червени потници, можете да напуснете територията на България по причини саботаж срещу европейската солидарност и НАТО. Сам разбираш, че ако не си жена, ще си от страната на булката. ;)
177
18
 
18
 
! Отговори
БГ е свободна преди 1 година
Време е да се пусне референдум в БГ, дали да напуснем ЕС. Стига с този контрол от *** и двоен стандарт към БГ. ЕС са виновни за инфлацията и ,че губим от труда си. Не съм роб на никому. БГ трябва да е неотрална и да си гледа собствените интереси и гражданите и да са добре. Пак може да хбърчим свободно из цял свяр без да лижем на някой зад ника.
176
22
 
14
 
! Отговори
Лъжеш приятелю преди 1 година
До С Огън и Меч.....И точно с Огън и Меч Русия нападна една независима и суверенна страна НЕПРЕДИЗВИКАНО.Нападна я,само защото не искаше да играе по свирката на Путин,а искаше да се развива така,както тя си знае и може.Това е ИСТИНАТА,а твоето е само платено драскане в услуга на една завоевателна политика в 21 век!
175
21
 
12
 
! Отговори
Последни издихания преди 1 година
на "Рашките".И какво като се изтеглят от международното Космическо Сътрудничество?Пазарната ниша не търпи празнини и много бързо ще се запълни.Има играчи,способни на това.И кой в крайна сметка 'ще изгуби?Нека,тези които могат да мислят си отговорят,а тези дето не могат да продължават с опорките....Никой никого не чака в този динамичен свят.На мястото на един,моментално се настанява друг...такава е логиката на нещата в природата и в света.Кой разбрал - разбрал!
174
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно - не искаме газ от Русия, спряха го щото не плащаме- ревнаха, че са терористи. Не искаме руско присъсътвие в нито една област - казаха, че се оттеглят от МКС - пак са терористи, щатите нареждат на тъ.пите лице.мери от ЕС да налагат санкции срещу Русия - Путин пак виновен! И сега ако някой се сети, че слънцето огрява първо Русия и едва след няколко часа идва в Германия - ко праим питам? Завъртаме Земята обратно, нека на Путин му е студено!
173
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 247 ОбективенТо да е само къпането добре ами и ЕС ще ни направи режим на храната с купони по един път на ден да ядеме, да правиме секс два пъти в седмицата , интернет два пъти в седмицата за икономия , телевизия два пъти и т.н.
172
13
 
42
 
! Отговори
С Огън и Меч преди 1 година
СПРЕТЕ С ФАЛШИВАТА ПРОПАГАНДА И ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ!Русия като цяло и Путин в частност не са направили нито едно враждебно действие срещу държава от ЕС!Цялата руска политика и преди и сега е само защитна, вкл войната в Украйна е изцяло превантивна, срещу очевидната агресия, за която подготвяха заблудените укри.А срещу ЕС и пр се действа само реципрочно, само в отговор на безпочвените провокации и то твърде меко на фона на безсмислената и истерична русофобия ...
171
20
 
6
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 година
Не се вълнувайте. Също както Радев и аз съм сформирал програмен кабинет за Москва. Нещата са в действие, но в Кремлин има много дърти апаратчици за изчистване, а да чистиш руски военни апаратчици не е лесно. То чекисти, кагебейци, енкаведейци абе страшно е там в империята на злото.
170
1
 
11
 
! Отговори
До 237-бот преди 1 година
Не отговарям на ботове принципно, ама чеченците и бурятите не са православни,така че информацията ти е изцяло погрешна.