Заради войната: Руската икономика е с 4 години назад

Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова опасност
12 авг 2022 21:15, Йоана Цонева
379
Заради войната: Руската икономика е с 4 години назад
Снимка: БГНЕС

Войната на Владимир Путин в Украйна върна руската икономика с четири години назад само за първото пълно тримесечие след инвазията и я постави на пътя на рекорден спад.

Икономиката на Русия, която беше набрала скорост в началото на 2022 г., премина към свиване през второто тримесечие от годината. Данните, които трябва да бъдат представени официално в петък, ще покажат, че брутният вътрешен продукт е намалял за първи път от повече от година насам - с 4,7% на годишна база, според средната прогноза на 12 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

"Икономиката ще прекъсне четиригодишен растеж, като през второто тримесечие ще се върне към размера си от 2018 г. Очакваме свиването да се забави през четвъртото тримесечие, като по-хлабавата парична политика ще подкрепи търсенето. Все пак икономиката ще загуби още 2% през 2023 г., тъй като европейската енергийна забрана ще потисне износа", казва Александър Исаков - икономист за Русия.

Ударните световни санкции заради войната нарушиха търговията и парализираха редица индустрии. Въпреки че спадът на икономиката засега се оказва много по-малък от първоначалните опасения, централната финансова институция в Москва смята, че той ще се влоши през следващите тримесечия, и не разчита на възстановяване преди втората половина на следващия 12-месечен период.

"Кризата се движи по много плавна траектория", споменава Евгений Суворов - водещ икономист за Русия в CentroCredit Bank. "Икономиката ще достигне най-ниската си точка в най-добрия случай до средата на 2023 г.“.
Централната банка на Русия предприе действия, за да се пребори със сътресенията на пазарите и с движението в курса на рублата, като въведе капиталов контрол и рязко повиши лихвените проценти. Така настъпи достатъчно спокойствие, за да може много от тези мерки да се отменят. Добивът на петрол се възстановява, а разходите на домакинствата потвърждават показателите за стабилизиране.

Фискалните стимули и многократните кръгове на финансово облекчаване през текущите месеци започнаха да действат допълнително, притъпявайки въздействието на световните санкции, пише Bloomberg.

Още по темата
Реакцията на Москва осигури по-меко приземяване на икономиката, за която анализаторите очакваха, че ще се свие с 10% през второто тримесечие. Оттогава насам икономисти от банки като JPMorgan Chase&Co. и Citigroup Inc. подобриха прогнозите си и сега очакват спад на производството с едва 3,5% за цялата година.

Но „Банк России“ прогнозира БВП да се свие със 7% това тримесечие и най-вероятно с още повече в последните 3 месеца от конкретния 12-месечен период. Според прогнозите на централната банка икономиката се е свила с 4,3% през второто тримесечие.

Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова опасност за икономиката на Русия. Месечните спадове в добива на петрол ще започнат още през август, според Международната агенция по енергетика, която прогнозира, че производството на суров петрол в Русия ще намалее с около 20% до началото на следващите 12 месеца.

"Спадът през 2022 г. няма да е толкова дълбок, колкото се очакваше през април", посочва централната финансова институция в доклад за финансовото покритие този месец. "Същевременно въздействието на шоковете в предлагането може да се окаже по-продължително във времето".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
5
 
9
 
! Отговори
До Обаче преди 1 година
Ха-ха, ей туй родните любители на ватените дрехи сте голема работа 1000 долара МРЗ. Първо масовата заплатата в по-голеите градове там е около 30000 рубли, т.е. към 500 долара и второ курса на долара в момента е изкуствен, т.е формално те могат да направят заплатите колкото си искат долара като напечат рубли и да раздават родни денги, обаче това ще доведе до хипер инфлация.
246
8
 
8
 
! Отговори
Обаче преди 1 година
Ние за сметка на това сме 40 години напред. Минималната заплата в Русия е 1000 долара иначе Средната е няколко хиляди. А битовите сметки там на месец за ток парно вода газ общо са 80лв. Пък вие си правете извода кой е назад и кой напред. Поредната измислица на Юесей целяща да очерни Русия. След всяка такава статия пропаганда, феновете на Русия стават все повече !
245
3
 
10
 
! Отговори
Бай иван преди 1 година
До декември им пожелавам да се върнат на ниво 1998г.
244
3
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
Защо се пише само за руската икономика?Икономиките са свързани и взаимно зависими.Западните дават технологии,а останалите ресурси Сега тази свързаност се разпада по прищявка на тези,които я създадоха.
243
16
 
8
 
! Отговори
до 268 преди 1 година
Бавят се,защото половината Украйна е населена с руснаци.Няма как да воюват срещу своите.Гледай филма СОЛНЦЕПЕК и после защитавай украинците,азовците и останалите фашаги в Украйна.
242
7
 
13
 
! Отговори
До 265 преди 1 година
И кат си имат толкова неща, щ о все на Запад гледат и завиждат!!! Щот развитието не е само в ресурсите, а и а.к.ъ.л требе да имаш....м.а те го нямат!!! Далеч са от цивилизацията!!!!! И в тайгата ще си останат!!!
241
7
 
7
 
! Отговори
до 268 преди 1 година
Ако поляците са разумни,ще бъдат кротки с Путин и той ще им даде западна УУУ-Крайна.Ако не са разумни,може и тях да прегази,но няма смисъл и няма да го направи.
240
4
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
Анонименко , ОТ ПУТИН Е ТРУДНО ДА ПОЛУЧА ПАРИ , НО ВСИЧКИ КАНДИДАТИ ЗА ДОЛАРЧЕТА ОТ ,,АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ " СА ПРЕД ПРЕЗИДЕНСТВОТО !!!
239
6
 
9
 
! Отговори
kotuineshto преди 1 година
До ДО 259Най-силната армия в Света? Те вече 7 месеца не могат да излезнат от блатата в Украйна.Украйна, чоек... Представяш ли си, да ги сборят поляците, например, които не са им половината роднини и ги мразят от дъното на душата си.Отделно, че ще са на 2 пъти разстояние от тъпите им базички.Направо ще ги смачкат. На ядреното джудже само ядреното оръжие му остана, да го размахва насам-натам...
238
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко "И НЕГО В РУСИЯ ЛИ ЩЕ ПРАТИШ ????????" Шрьодер отиде в Русия сам, русофилче. Паричките на Путин се услаждат еднакво на русофилска корумпирана свол-ч навсякъде по света.
237
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 264 РусНАЦИте продължават да използват льох-мани да им разказват вицовете за това как били стигнали до Берлин с танкове, но във вицовете им никъде не присъства как американците и британците са им спасили зад-те срещу хитлеристите, нито че същите тези танкове са дефилирали заедно с ЕсЕс дивизиите и заедно са нападали Полша. Мдаааа. "Бият лошо" но ако не е някой друг да им спечели войната, се бият само у пропагандата.
236
8
 
9
 
! Отговори
ДО 259 преди 1 година
Пич,руснаците имат газ,нефт,злато и оръжие.Имат и най-силнта армия в света.Ако имаш поне за 5 стинки акъл,ще ме разбереш.
235
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснакът като тръгне да раздава шамари,здравата боли.Наследниците на Наполеон и Хитлер добре помнят това.Германец питал руснак-Ти с Лада ли си идвал в Германия/Руснакът отговорил - ИДВАЛ СЪМ, НО С ТАНК.ТАКА ЧЕ,ПО КРОТКО С БРАТУШКИТЕ,ЩОТО БИЯТ ЛОШО.
234
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна се превърна в една огромна финансова черна дупка. Западът налива напечатана шума и се надява да сложи ръце в/у земята и природните богатства , но Русия им развали пъклените планове. Единствено , което ще получат са украински гастарбайтери.
233
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
Анонименко , ФЕНОВЕ НА ПУТИН , КОИТО ИЗПРАЩАШ ПО СВЕТА НЯМА !!! ИМА ХОРА , КОИТО ЧЕТАТ , ЗНАЯТ И ИМАТ ПОЗИЦИЯ !!! ВЧЕРА ГЛЕДАХ ПРОАМЕРИКАНСКАТА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ И ГЕРМАНСКИ ДЕПУТАТ ПРИЗОВА ЗА ПУСКАНЕ НА СЕВЕРЕН ПОТОК 2 !!! ГЕРМАНИЯ МИ Е ПО МИЛА ОТ УКРАЙНА , КАЗА ТОЙ !!! И НЕГО В РУСИЯ ЛИ ЩЕ ПРАТИШ ????????
232
6
 
6
 
! Отговори
dsdsadsa преди 1 година
До АнонименА с Киев за 3 дни ко стана? 3дни, ама не се знае коя година...
231
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СОБСТВЕНОСТТА НА ТЕЗИ КОМПАНИИ ОСТАНА В РУСИЯ.>>>>ако под собственост разбираш сгради, автомобили и складове така е, но основният ресурс, на една компания са хората, логистиката, начина на организация, стила на управление и производство, начина на работа с персонала.. Всичко което е непознато за Русия.
230
6
 
12
 
! Отговори
иван преди 1 година
До не политкоректенИмат суджуци. В някои части на русия не са виждали салам. Зимата ги чака голодомор.
229
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 255 Мне. Останаха "активи" които нищо не струват в една диктатура. "Актива" на западните фирми са хората и ноу-хау-то, а те вече не са в Русия. Празни офиси и производствни халета не са "активи".
228
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не политкоректен "Имат нови модели на Волга,Лада,Камаз и Краз" Ти вече купи ли си? Изпрати ли синчето?