Шойгу: Руската армия забавя хода си в Украйна

В Херсонска област няма съобщение за каквито и да е нови руски териториални завоевания
Обновена: 25 авг 2022 13:24 | 25 авг 2022 13:08, Йоана Цонева
175
Шойгу: Руската армия забавя хода си в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската армия забавя темпа си на настъпление в Украйна. Това призна руският военен министър Сергей Шойгу, като изявлението му е цитирано в канала на руското военно министерство в "Телеграм".
 
Обяснението на Шойгу защо – стремеж да се намалят цивилните жертви. То звучи повече от нелепо предвид и случилото се снощи – пореден руски удар по цивилен обект, в случая жп гара и влак на нея и засега жертвите там са 22, но е възможно да се увеличат. Но от 16 юли насам, когато руснаците установиха пълен контрол над Северодонецк и Лисичанск и Кремъл обяви "оперативна пауза", руската армия е успяла да завземе около 450 кв. километра територия т.е. горе-долу земя с размера на Андора.

Към 21 март руснаците успяха да завладеят най-много украинска територия в хода на войната досега, но оттогава са загубили около 45 000 кв. километра територия. Това е територия, по-голяма отколкото е територията на Дания, коментира в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия отново няма някакви значими промени на фронта. Бахмут и Авдеевка остават основни цели на руската офанзива, но там няма видим голям руски напредък. Вчера нямаше потвърдена пехотна атака срещу Северск от руска страна, само обстрели, включително въздушен удар. Боеве текат и при Соледар, приблизително на 10 километра североизточно от Бахмут. Що се отнася до Авдеевка, основната цел на руснаците е да овладеят западните покрайнини на град Донецк – Писки, Невелско, Победа. Продължават и руските опити да отрежат логистичните линии на украинската армия между Маринка и Вухледар.

Още по темата
В Херсонска област няма съобщение за каквито и да е нови руски териториални завоевания. Продължават руските въздушни удари по позиции, които са важни за моста на украинската армия през река Ингулец. Обстрелът на руснаците срещу Запорожието, Николаев, Кривой Рог и Днепропетровск не стихва.
Украинската армия обаче също не бездейства – отново е ударен мостът през Днепър при Нова Каховка. Това е един от малкото мостове, през които руската армия може да превозва тежка военна техника. Украинските сили са нанесли и въздушни удари по руски оръжейни депа в три точки на границата на Херсонска област. Ударен е и руски оръжеен склад при Токмак, на 50 километра североизточно от Мелитопол.

Освен това, украинските партизани взривиха и убиха назначения от руснаците кмет на Михайливка, Запорожка област Иван Сушко. Това е пореден знак към Кремъл, че анексирането на Южна Украйна няма да може да бъде осъществено. Но говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди, че до края на седмицата Русия може да обяви официално провеждане на референдуми в окупираните от армията ѝ украински територии.

Руската държавна информационна агенция "Интерфакс" съобщава за двама арестувани служители на АЕЦ "Запорожие", защото предавали информация къде руснаците разполагат оръжейна техника в централата. Съобщението е показателно предвид казаното от руския представител в ООН Василий Небензя как нямало тежка военна техника на територията на ядрената централа, която се контролира от руснаците.

В Харков продължават руските обстрели и те са предимно насочени към индустриалната зона на втория по големина украински град. Руснаците обстрелват и по-малки населени места около самия град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ххаахаааа, имаше снимка на реклама за набиране на доброволци в Блатная. Пише: "Севодня наркоман, завтра патриот" :))))))))))))))))))) До там го докараха крепостните. Свършиха бурятите и чеченците.
137
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците пазели хората ......хахаха, това беше вицът на годината!!! Точно тези, за които човешкият живот не струва и копейка, ли ще пазят живота на хората?
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червенотиквеничковчета sorosoidite anonimni kozijci.
135
9
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Тук е някаква седянка на русопуткиноподдръжници разбирам.СМЪРТТА НА РУСИЯ КАТО ИДЕОЛОГИЯ ВЕЧЕ Е ФАКТ-макар и да не го разбирате все още,съдейки по нивото ви на интелигентност.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трроловете защо не си слагате лайкове нито на съмишлениците си.
133
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера Бо Джо излъга укрите, че щяли да победят... Жалка лъжа.
132
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще удуши Укрия, както питон удушава плъх.
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния каква ти е ползата да славиш Украйна. Не беше чувал за нея . Може би ти плащат. Дано да си струва. Може би си украин.
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правя си списък с расистките изказвания.
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, не се пише "оправлявани" а управлявани. Нямаше да го повдигам на въпрос ако освен граматически грешки нямаш и груби и исторически лъжи и измишльотини.
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидите освен като нацисти се изявяват и като расисти, абсолютно.
127
5
 
9
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Русия напредва бавно, но сигурно до пълната морална и физическа разруха на врага. Добре, че има Русия!
126
6
 
8
 
! Отговори
Готвача преди 1 година
Путин да им пуска сармата в котела и да се приключва
125
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия е гола вода.
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доклад от службата на шуйгу .... нали4ни елен 1 брой и 4урка от толма тула 1 брой ... зада4и за елена подържай техниката и въоръжението зада4и за шуйгу храни елена редовно
123
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 139 ами нещат да са в московия там и ку4е да вържеш няма да седи ... а ако толкова държиш за то4ната разлика едните са славяни поляни оправлявани от скандинавци а другите са угрофински моски поомешани с славяни оправлявани от най скапаната линия на скандинавците на рюрик в последствие силно монголизирани въс всеки смисъл на думата
122
5
 
4
 
! Отговори
рамзан кадиров преди 1 година
пак ще го забърза оставяйки кафява пътека към москва
121
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега магучая стратегически забавя хода си, следва стратегическо отстъпление, забързване на хода и стратегическо бягство с висока скорост! Зеленски харесва тази тяхна стратегия!
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Създадохме Косово за да има мир! Ще създадем и ДНР и ЛНР съд същата цел!
119
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците загубили територия??!?