Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни

Заради въздушна тревога германският президент беше в бомбоубежище в Корюковка
26 окт 2022 07:00, Анисия Иванова
106
Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни
Снимка: БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. По време на срещата си с президента Владимир Зеленски Щайнмайер обеща страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителна партида системи за противовъздушна отбрана германско производство във възможно най-кратък срок, предаде Би Би Си.

Допълнителните ракетни установки "Марс II" и четири самоходни гаубици "ще бъдат предадени на Украйна през следващите няколко дни", увери Щайнмайер журналистите на съвместна пресконференция след срещата.

Двамата президенти обявиха и създаването на програма за партньорство между двете страни на общинско равнище. Според тях по такъв начин германските общини ще участват още повече във възстановяването на украинските побратимени градове, отколкото в рамките на сегашната помощ, предоставяна на федерално ниво.

Според съвместното изявление на Зеленски и Щайнмайер предложената форма на сътрудничество "полага основите на едно общо бъдеще" и "изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците - германци и украинци".

Понастоящем в Украйна и Германия има 107 двойки побратимени градове, като около една трета от тях вече са подписали споразумения за сътрудничество след началото на войната.

За да даде пример на останалите, Щайнмайер символично покровителства проектите за развитие и възстановяване в Черниговска област, която посети преди срещата си с Володимир Зеленски.

Преди да се срещне със Зеленски, германският президент беше заведен в северната част на страната, за да му покаже град в Черниговска област, който наскоро е бил освободен от руските войски.

Според германската телевизия A Ер Де Щайнмайер е изразил шока си от разрушенията, които е видял там, и от разказите на местните жители. "Нещата са много по-страшни, отколкото ние в Германия си представяме", каза той след посещението.

По време на посещението му в Корюковка, близо до границата с Беларус, се включиха сирените за  въздушна тревога и Щайнмайер трябваше да прекара около час в близкото бомбоубежище. Сирените принудиха  президента Щайнмайер, кмета Ратан Ахмедов и група граждани да се укрият в убежището, посочва ДПА. "Първия час и половина прекарахме в противовъздушното убежище", каза Щайнмайер. "Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
Кое е страшното преди 1 година
Чак пък толкова. Кого плашите.
76
6
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
ТЕ СА КАТАСТРОФАЛНИ,А НЕ СТРАШНИ !!! ВИДИШ ЛИ ТОЯ ПУТИН КВИ ГИ Е СВЪРШИЛ И КАДЕ ДА ИДАТ МИЛИОНИТЕ БЕЗ ДОМНИ !!! ТОЯ Е ЗА БЕСИЛОТО ,А НЕ ЗА ПРЕГОВОРИ !!!
75
3
 
6
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Чети си твоите опоркиИнфо от 2011г. по отчет на НАТО - от 31,03 да 19,04 натовската авиация е извършила 2711 полета, от които 1110 бойни. Засегнати са градовете Триполи, Сирт и Азизия. Естествено рядко се признама за цивилни жертви. Самолетите са само от европейски държави.
74
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Анонимен86. Няма такова нещо като европейски бомбандировки в Либия. Няма да е зле като Ви пуснат опорките да прочетете някой ред преди да пишете небивалици по форумите. Не се и надявам да го правите щото за вас спуснатото от Митрофанова не се подлага на съмнение.
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са шампиони по сриване на градове. В Алепо убиха не само мъжете, жените и децата, но и кучетата и котките.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези разрушения са нищо сревнени с разрушенията извършени ог германците през ВСВ. Не ме разбирайте погрешно, не одобрявам руските бомбардировки, ама айде и малко обективност.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А господина шокиран ли от американските разрушения в редица строни по света ? А шокиран ли е от европейските бомбардировки в Либия?
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хер Щайнмайер а какво стана с Минскити договори 1 и 2? С формулата на Щайнмайер за референдум в ДНР и ЛНР? Мълчите а? И кой гръмна газопровода? И за това мълчите! Мълчете и се крийте в бункера като мишка каквато сте!
69
1
 
9
 
! Отговори
Германка преди 1 година
Ако не и виждал бункер, тука в Берлин още е запазен бенкера на Хер Хит лир за грепи от туристи! За на види бездомни спящи под мостовете, разрушени улици и замръзнали от студ не ме трябва да ходи до Киев, всичко го има в Берлин ако се отледа извън президентския дворец!
68
4
 
1
 
! Отговори
Побратимен преди 1 година
В България има много градове, побратимени с Рашистан, но след влизането на БГ в НАТО и ЕС, далаверата се разтури.
67
2
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Хер Щайнмайер, иронично е да се криете в бункер от Руска атака..... това обикновено води до самоубийство с помощта на отрова + олово + лека помощ :))) и се полива с много бензин хехе
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са шокирани!, ами спрете войната и шок няма да има!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ти мъж ли си жена ли си а това че живееш в Германия на други го разправяй . То има една група на социални помощи Купиха си апартаменти в България от социалните в Германия че и руси че и синеоки. Вервайте си.
64
5
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 71 - е така е! Не са като смачканите от живота пенсионери робували цял живот на Партийния си секретар. Свивали се в ъгъла, ритани и подигравани, но "пълни" с принципи и обич към Русия! Младите обаче не желаят да са "братя" с блатните. Така че, нали знаеш какво да правиш!
63
4
 
13
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Тази война е приключила още преди години с ясен край. Русия анексира Крим, после още 4 области. Запада обяви официално, че не смее да се бие с Русия. Пращат оръжия които не се знае къде отиват и не са безплатни, Украйна трябва да ги плаща в последствие. До кога ще продължават да пращат оръжия на безпарична Украйна? Всичко е приключило, след 5 области ще има нови анексирани. Времето е на страната на Русия, след 10-15 години, Украйна няма да съществува като суверенна държава.
62
1
 
7
 
! Отговори
Някой към 76 преди 1 година
На българските политици трябва да им стане ясно, че ние нормалните хора и българи никога няма да се приберем в България. Държава вече няма. Кой както иска така да го разбира.
61
0
 
5
 
! Отговори
Някой към 76 преди 1 година
Хаха направо си трепач. Затова избягаха такива като мене от България. Там истината и възпитанието не са почит. За съжаление се оказва, че и в Германия е така, че човек вече не знае на къде са хване.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ти мъж ли си жена ли си а това че живееш в Германия на други го разправяй . То има една група на социални помощи Купиха си апартаменти в България от социалните в Германия че и руси че и синеоки. Вервайте си.
59
2
 
8
 
! Отговори
Н2О преди 1 година
""""Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна""""" -------- Сериозно???? А, разрушенията в бивша Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и Йемен не го ли шокират??? А, гладната смърт на хиляи деца в Йемен, разрушените болницици, липсата на медикаменти... Мдаа..., лицемерие и двойни стандарти в един флакон под марката "Западна демокрация и цености".
58
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
За първи път чувам за това разделение на руснаците. Нещо като касти. По описанието аз съм от беларусите славяни. Обаче съм Българка бяла с руса коса и сини очи кротка. Живея в Германия. А за македононците знаем от малки, че са люти, лоши, надменни и не трябва да си имаме работа с тях както и с албанци. Сега от опит бих добавила и косовци. Въпреки всички определения живота ме научи да разпознавам хората. Балканската лудост в момента е във вихъра си с пълна сила.