Руснаците събарят театъра в Мариупол

Той беше разрушен през март и стана един от символите на войната
23 дек 2022 21:17, Йоана Цонева
86
Руснаците събарят театъра в Мариупол
Снимка: БГНЕС

В Мариупол събарят сградата на драматичния театър, която беше разрушена през март и стана един от символите на жестокостта на войната в Украйна. Мариупол е окупиран от руската армия, съобщава "Би Би Си".

Съветник на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко каза, че окупационните власти разрушават задната и централната част на театъра. За основа на реконструкцията ще бъде оставена фасадата му. Според Андрюшченко "се демонтират само онези части от сградата, които доказват бомбардировката, а не взривът отвътре, измислен от (руската) пропаганда".

Още по темата
Представители на Русия не коментираха информацията за разрушаването на театъра.

На 16 март беше взривена сградата на Драматичния театър в Мариупол, където се криеха цивилни с деца. Amnesty International разследва трагедията и заключи, че руските военни изглежда умишлено са се прицелили в театъра и с голяма вероятност са хвърлили две 500-килограмови бомби от военен самолет, които са се детонирали едновременно. Организацията го определи като "военно престъпление".

Според Украйна при удара срещу театъра са загинали няколкостотин души. Руското министерство на отбраната заяви, че театърът е бил взривен отвътре от украинските военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са им театри на фашистите? Дай им само венни бази и кръчми на тях. И Болшой театър биха съборили ако можеха.
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те руснаците освен да разрушават за друго не стават те са съвременните хуни на земята.