Евродепутат: Едностранни решения за украинското зърно не са от полза

На Изток сме залети, страдат земеделски производители, смята Петър Витанов
21 апр 2023 11:37, Анисия Иванова
27

България спира вноса на зърно и земеделски украински храни от 24 април до 30 юни.

"Ние имаме обща европейска политика и едностранни решения не са от полза. Те могат да послужат като сигнал, но решението трябва да бъде общоевропейско. Това, което трябва да направи ЕК, е да дефинира ясно какво може да се прави с украинското зърно и какво не може да се прави. Преди няколко месеца те казаха, че е в интерес на пазара и че заради това, че някои държави нямат достъп до зърно заради войната, Европа може да се ползва като транзитен коридор", каза евродепутатът Петър Витанов в студиото на "България сутрин".

По думите му недостигът на зърно в трети страни все още е налице.

"Дори недостига в някои страни от ЕС на Запад също го има, но пък ние на Изток сме залети. Страдат и са потърпевши тези земеделски производители в тези страни. Трябва да се гарантират фитосанитарните проверки, защото украинското зърно не отговаря на същите стандарти, заради това е и по-евтино", допълни Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че се използват пестициди, които са забранени на територията на ЕС.

"И трето - да има ясен контрол, ако пуснем транзита, да е ясно, че това, което влезе, да има контрол и на изхода. Разбира се, да има и компенсация за щетите, които са нанесени на европейските производители. ЕС трябва да се стреми да съхрани конкурентоспособността на своите фермери, земеделски производители. Не знам дали и финансовата помощ е достатъчно, защото не се занимавам със земеделие, но и не знам на колко са оценени щетите на българските, полските, румънските производители", обясни евродепутатът.

Според него въпросът със зърното е и транспортен.

"Ставаше дума за осигуряване на транспортни коридори. Още преди 7-8 месеца от трибуната на Европейския парламент алармирах за този проблем. Тогава гледаха малко скептично, не се говореше така, защото все пак сме солидарни със страданията на украинския народ, но все повече хора възприеха това говорене. Това не е от компетенцията на Европейския парламент, а от компетенцията на Европейската комисия, но мнението на хората в парламента е важно, като една от трите институции", поясни Петър Витанов.

Попитан за изборните резултати и защо БСП заема петото място, той отговори: "Копаем ново дъно. Под 9% сме, двама депутати по-малко, нови три области без народни представители - безпрецедентно в историята. Проблемът е, че никой не се занимава с БСП, защото се превърнахме в треторазрядна маргинализирана партия. Това ръководство не се ползва с доверието на българския избирател. Предизборната кампанията се заиграваше със страховете на хората - децата, войната, фронтът, вместо да имаме позитивна кампания."

Витанов смята, че социалният компонент е важен за всяка една социалистическа партия.

"Имаме експлоатация на природните ресурси, но никой не говори за това нещо. Какво по-ляво и какво по-солидарно от това? БСП се обезличи. Останали са 200 000 души, които гласуват за нея. Най-притеснителното е, че едва 6% от тях са хора до 30 години - 12 000 души. Няма бъдеще. Голямата вина на ръководството е, че разкачи поколенията, тя не говори на младите хора. Съвсем други послания трябва да имаме и да се обърнем към други хора, разбира се, без да пренебрегвам онези хора, които все пак са гласували за БСП.", добави той.

Евродепутатът е на мнение, че и този път няма да имаме редовно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
никои не казва кои го е закупил къде е складирано с каква цел е закупено сега щефалираме затова искаме пари от ес ами ние искаме олио по 1.78 лв за литър и1 лв хляб за 1 кг искаме яица по 20 ст и ние искаме субсидии които е алчен дафалира вместо да даваме оръжие да купуваме храни от украина и да пратим на иемен
19
1
 
1
 
! Отговори
Картошки преди 1 година
Нашенските русофили днес реват срещу вноса на евтиното Украйнско зърно, а утре ще реват че хляба е скъп заради Запада.
18
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 година
Стига с това зърно бе , имаме и нямаме нужда от внос , защо не го изнасят там кадето умират от глад , а ни го натрисат на нас !?
17
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Европейската комисия е тази, която създава негативно отношение към Украйна. Това, че Урсула подкрепя Уктрайна не значи, че трябва с тази подкрепа да вреди на държавите от ЕС. Не за това е избрана. Но какво я е грижа за ЕС. Тя, оказва се, ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО. Не е ли това конфликт на интереси? Ако някой се е съмнявал, че САЩ купуват европейски политици, ето ви доказателството за това.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЮроГоведца,спомняте ли си неистовия вой срещу Русия,че спирала украинското зърно,за износ към умиращите от глад африкански държави???Спомняте ли си бе мАААлоумници?Какво търси това жито в държавите от Източна европа?Търси да постигне две цели - да разбие допълнително икономиките им и да ги отровят допълнително с генномодифицираното зърно от ууусрайната! А за "умиращите" от глад народи в Африка на западните галаворези,хич не им пука!Затова,спиране на вноса и никакво плащане на "санкции"!
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите смятат че едностранните действия са от решаваща полза за Рашистката Федерация. Ефекта е двуяк от една страна пречи се на Украйна да си пласира продукцията и от друга страна това е възможност за русофилството да разпалва омраза към Украйна.
14
0
 
3
 
! Отговори
Страхотно е преди 1 година
Украинското зърно,купих си един тон евтино да си храня животните. Много съм доволен, свинетеимат по десет бута,и дават мляко.Кокошките и те имало 4 бутчета,снасят яйца по кило и те свят в тъмното.Само козата ми създава ядове, почна да лети щото и повникнаха крила и изяде половината ограда ,а тя е от винкел.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орел, рак и щука..Ние имаме обща европейска политика
12
0
 
0
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
До АхаЕ да де. Ама този не е член на БСП. На конгреса го натириха и сега Германски социалдемократ. Защо ли му дават толкова често трибуна? Трябва да се плюе по БСП.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние имаме обща европейска политика и едностранни решения не са от полза"--------------На първо място имаме национални интереси и те се взимат едностранно.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Произвеждаме свинско месо с това евтино зърно и го пускаме на немския и датския пазар и веднага ще затворят границата с Украина и ще обявят зърното за мръсно.
9
0
 
9
 
! Отговори
ДА, на БГ продуктите преди 1 година
Толкова ли е трудно, само нашите стоки да стимулираме за произвеждане ?? Защо ние да внасяме примерно домати , при положение , че по вкусни от БГ няма ? Толкова ниви постеят.... :(
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да се очаква от един немски социалдемократ / какъвто е вече Виатанов/. Каквото избафкат шефовете , това се повтаря . А че е избиран от България , кой го интересува
7
3
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
доказано е че са с пестициди и това не отгваря на стандартите на ЕС. Ако е наред продукцията ОК, ама тя не е наред
6
2
 
19
 
! Отговори
Какво друго да преди 1 година
Каже предателя? ЕС му плаща заплатата!!
5
7
 
8
 
! Отговори
Поникна ми 3-та ръка преди 1 година
По вкусен хляб не съм ял през живота си
4
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че няма износ на зърно защото международните пазари са залети с крадено украинско зърно от руснаците. А крадената стока е най евтина.
3
2
 
16
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Ето ги еничарите от БСП, които преди избори се правят на много социални и загрижени.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, нали украинците пак зарониха тежки сълзи, че руснаците им откраднали зърното? Откъде взеха толкова много, че да ни залеят?
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А едностранните решения на Урси за кого са от полза? Като се започне от ваксините та се стигне до украинските стоки?