Ще продължи ли зърнената сделка?

Песков: Ще обявим решението си, когато то бъде взето
16 май 2023 23:00, Йоана Цонева
11
Ще продължи ли зърнената сделка?
Снимка: БГНЕС

Преговорите по зърнената сделка продължават, но много въпроси по изпълнението на руската част от инициативата все още остават нерешени. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Знаете, че много въпроси относно нашата част от сделката остават без отговор. Сега трябва да вземем решение", отбеляза той.

Песков подчерта, че Москва ще обяви решението за зърненото споразумение, когато такова бъде взето.

Междувременно източник в Анкара, запознат с въпроса, съобщи, че Турция очаква зърнената сделка да бъде удължена с поне два месеца.

Ние в Турция продължаваме да сме оптимисти относно перспективите за удължаване на сделката за зърно, изтъкна той.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година за 120 дни и удължени през ноември за същия период. То регламентира реда за доставки на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южне.

Освен това беше подписан меморандум между Русия и ООН за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти и торове за световните пазари. Москва обаче твърди, че втората част от споразумението не се изпълнява. По тази причина Москва заплаши да прекрати сделката на 18 май.

На 10-11 май представители на Русия, Турция, Украйна и ООН обсъдиха в Истанбул въпросите за удължаването на споразумението и изпълнението на руската част от споразумението за доставки на зърно и торове. Акцент бе поставен и върху въпросите за безопасното функциониране на зърнения коридор. След преговорите не бяха обявени конкретни решения за удължаване на сделката или за разглеждане на изискванията на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия храни Африка, зае украинската ниша. ДаГЛЕДАМЕ У НАС-Западът официално обяви, че украинското зърно е негодно за ядене от хора(писмо от 12 западни държави, вчера). Натикаха го на българите да го плюскат,щото те само цената гледат. КАКВО ПРАВИМ ЗА СЕМЕЙСТВАТА СИ???? Давайте да спираме украинските тирове.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В момента се тупка топката, докато минат изборите в Турция и докато се види с кой ще си говорят там руснаците. Ако Ердоган спечели - ясно, ако спечели другия - има 2 под-варианта: 1 - край на сделката, спиране строежа на атомата централа, завиране на Турция в ъгъла на бунището... 2 - омайване на "Новия" турски лидер в хватката на Москва. По-вероятно е да стане второто. Ай, ся дерзайте янки в Турция
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Точно тези които реват че Русия била оставила Африка да гладуват нарочно ?" - Защо Русия трябва да храни Африка?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва, защото иначе по-границите ще стане мале мале ... Имам авер граничар - Вила че като хукнат и не им стигат пълнителите, да гърмят по тях и пак преиждат :(
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ЕС ни натиска да купуваме зърно ,царевица от Украйна ,и то 5 държави ,а те милите не купуват нищо от Украйна ,поразровете се малко и че разберете от къде купуват ,западните държави ,не искат да им мерешят на барут и уран продуктите ,а нас ни задължават да купуваме от тях
2
1
 
10
 
! Отговори
Оффф преди 11 месеца
Руснаците са ударили склад с муниции с обеднен уран от ОК. Сега има повишена радиация в областта. Освен радиацията, уранът е и токсичен при поглъщане/вдишване. Нашите кирякстефчовци са готови да ни изтровят.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дай, Путин, да не стане зърнената сделка.