Руската армия започва да изпитва недостиг на висши командири

Последният загинал е ген.-майор Сергей Горячов
14 юни 2023 16:10, Стела Стоянова
412
Руската армия започва да изпитва недостиг на висши командири
Снимка БГНЕС

Руската армия губи необичайно много висши офицери във войната в Украйна. Причината за това са няколко: очебийните грешки на руската армия, доброто украинско разузнаване, подпомогнато от информация от западните партньори, и модерното далекобойно точно оръжие, което бе доставено на Въоръжените сили на Украйна, пише "Новая газета Европа", цитирана от "Сега".

Последният загинал е ген.-майор Сергей Горячов, който според руските военни кореспонденти е един от най-ярките руски военачалници. Той е възпитаник на военно-десантните войски, командвал е разузнавателна рота и парашутно-десантен батальон, оглавявал е контингента в Приднестровието и военната база в Таджикистан. В началото на войната в Украйна е командир на 5-а отделна танкова бригада, като след няколко месеца е повишен до зам.командващ 35-а армия. Тогава става генерал.

Независими Телеграм канали твърдят, че Горячов е загинал при ракетния обстрел на съседния с Бердянск град Приморск. Там Въоръжените сили на Украйна унищожиха военна база на Русия, складове и щаба на 35-а общовойскова армия. Убити или ранени бяха над 20 офицери. Командващият 35-а армия Сергей Нирков също е тежко ранен.

Руското министерство на отбраната не потвърждава нито удара по щаба, нито гибелта на по-висопоставени военни. Но по данни на "Агенция" Горячов е първият загинал в Украйна руски генерал за тази година. Предишната потвърдена смърт бе на 5 юни 2022. Тогава недалеч от град Попасная в Луганска област бе убит генерал-майор Роман Кутузов, първи зам.командващ на 8-и гвардейската общовойскова армия на Южния военен окръг.

От началото на войната със сигурност е известно за четирима загинали руски генерали. В първите месеци бяха убити генерал-майор Андрей Суховецкий и генерал-майор Владимир Фролов. През май миналата година загина генерал-майорът в оставка Канамат Боташев, воюващ в редиците на частната военна компания "Вагнер". Медиите съобщиха за още петима убити генерали, но няма официално потвърждение за това.

"Генерал Сергей Горячев беше образцов военноначалник. Пазеше личния състав. Бе назначен за началник щаб, след като 35-а армия бе изтощена при настъплението към Изюм. Успя да оправи взаимодействието на подразделенията вътре в армията и да обезпечи подчинените си с необходимата техника и боекомплект. Сега стои въпросът кой ще го замени, тъй като заедно с генерала са загинали минимум осем старши офицери - от майор до полковник, и в 35-а армия се наблюдава огромен дефицит на команден състав. Това е много опасно по време на активни атаки от страна на ВСУ," обяснява пред "Нова Европа" източник от руската групировка в Украйна.

"На украинския фронт загиват много руски старши офицери, които могат да заемат важни постове и да ръководят дивизии или бригади. Те не трябва да се намират на първата линия на фронта и лично да водят войниците в бой. Напротив - трябва да са на места, където могат да обезпечат най-ефективно управление на поверените им части", коментира пред "Нова Европа" израелският военен експерт Давид Шарп. "В началото на войната руските войски под командването на старши и висши офицери с разтегнати колони навлязоха на територията на Украйна и често попадаха в засада. Така загиваха командирите им. По-нататък ВСУ получи от съюзниците високоточно оръжие с далечен радиус на действие като управляемите артилерийски снаряди Excalibur или установките HIMARS. Това позволява на украинците да обстрелват приоритетни цели в тила на руснаците - щабове и центрове за управление", добавя той.

Според Давид Шарп разузнаването на ВСУ, с помощта на данни, предоставени от страните-партньори, могат достатъчно точно да изчислят местата, където са разположени руските командващи. "Възможен източник на информация са както агентурните данни, така и радиоприхващането. Достатъчно е един полковник или генерал да започне да се появява достатъчно често на едно и също място, и това става известно на украинците. Така бе унищожен щабът на 20-а гвардейска мотострелкова дивизия през юли 2022 г. Тогава загина командирът на подразделението полковник Алексей Горобец. Руснаците се оказаха напълно неподготвени за използването на HIMARS", смята той.

Още по темата

"Друг фатален за руските офицери вариант е появата им на първата линия на фронта. Това може да е както банална грешка, така и проблем, свързан с неправилната организация на управлението на войските. Понякога полковниците и генералите се опитват с личен пример да убедят подчинените си за някакви действия. Така през май тази година край Бахмут загинаха командирът на 4-а мотострелкова бригада полковник Вячеслав Макаров и завеждащият политическата част на армейския корпус полковник Евгений Бровко. Те са се опитвали да спрат отстъплението на руските войски. Неотдавна пък бойците от Руския доброволчески корпус и легиона "Свобода за Русия" убиха в Белгородска област полк. Андрей Стесев, чийто джип се оказа в непосредствена близост до неприятеля. Ясно е, че причина за това е очевидната грешка на офицера, който не е очаквал да се окаже на това място при такива обстоятелства", добавя Шарп.

По правило до висшите и старшите офицери се намират и по-малко високопоставени подчинени, гибелта на които също е сериозна загуба за руската армия.

Днес Украйна разполага с много мощно далекобойно оръжие като ракетите Storm Shadow, с които вероятно е нанесен и удар по щаба на 35-а армия. Това оръжие може да поразява на разстояние над 250 км, което позволява да се достигне до обекти на всички окупирани от Русия континентални територии и до голяма част от окупирания Крим. Затова под заплаха са всички високопоставени командири на тези територии.

Георгий Александров, "Новая газета Европа"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: армияРусиякомандири
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1 Кремъл е новата международна единица за психопатия
320
0
 
0
 
! Отговори
Бичето преди 10 месеца
""""Георгий Александров, "Новая газета Европа""""" Туй момче е пиянка!
319
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската армия изпитва недостиг на командири???? А миналата година свършиха боеприпасите. Също така Путин беше болен от рак и му оставаха не повече от 3 месеца живот. Лукашенко също го погребахте. Някой ден ще напишете ли нещо вярно и проверено?
318
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да пратим като помощ на русия няколко български генерали - Радев, Борисов, Янев.
317
3
 
1
 
! Отговори
Байо Петър преди 10 месеца
*** отдавна загубиха войната. Кгбейското джудже вече публично признава, че имат и недостиг на оръжия. Чудя се само на нашите Рубладжийски кратуни, как може да са толкова заблудени.
316
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 329Напред с братска Русия!///Какъв напред ,братята ти дават на задна в Украйна.
315
4
 
7
 
! Отговори
Красны медведь преди 10 месеца
Не се гаси туй що не гасне! Братушките станаха смешни в Украйна и това се вижда Чак от Марс.СъЖелявам ги.
314
13
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Напред с братска Русия!
313
8
 
4
 
! Отговори
до 341 преди 10 месеца
Опорката за 3 дена Киев е на американския генерал Мили :) Напиши го това и се пообразовай малко - general milley kiev in 3 days. А относно това че Русия щяла да загуби срещу ***, като още не ги е почнала както си требе, говори за доста ограничен умствен капацитет и / или за платен *** :)
312
7
 
8
 
! Отговори
Умъртвеният руснак преди 10 месеца
Е красив руснак. Живите руснаци са грозни.
311
6
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Вермахта обяви за враг номер едно Русия. Дежаву :)
310
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
А нещо за украинския главнокомандващ къде се покри?
309
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Генерали да искаш в Русия!
308
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставете ги генералите, Русия загуби всичко...
307
12
 
11
 
! Отговори
Teo преди 10 месеца
Русия изпитва недостиг на командири, после четем:"Руското министерство на отбраната не потвърждава нито удара по щаба, нито гибелта на по-висопоставени военни. Но по данни на "Агенция" Горячов е първият загинал в Украйна руски генерал за тази година."А знаете ли колко са в руската армия?!? Над 2100! Когато някой друг говори от твое име е лесно! А колко са загубили украинците някой смята ли?
306
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Висши офицерски звания са:Генерал-лейтенант,генерал -майор,генерал-полковник,армейски генерал,маршал,генералисимус.Та колко офицери с такива звания Русия е загубила?Едва ли са повече от 5,най-много.
305
3
 
8
 
! Отговори
Поп Ганчо преди 10 месеца
Глупости! На парада маршируваха командир до командир. По интересно е кога ще свършат доцентите и професорите шестващи в ТВ студиата в България?!
304
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската армия губи необичайно много висши офицери "///Само където висши офицери са от генерал на горе.Русия едва ли чувства липса на генерали.
303
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До всички Русофили:Когато започна войната обяснявахте как за няколко дни Украйна ще бъде смачкана.После обяснявахте,че Путин пазел цивилните граждани и затова все още Украйна не е смачкана.Въпроса ми е:Когато Русия капитулира ще млъкнете ли веднъж завинаги или пак ще измислите някаква безмислена,***,нереалистична и глупава защитна теза.
302
3
 
1
 
! Отговори
IT пенсионер преди 10 месеца
Да си наемат ИИ