Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия

Кризата показа пукнатините във властта, смята държавният секретар на САЩ
25 юни 2023 19:02, Красимир Ангелов
434
Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия
Снимка: БГНЕС

Кризата в Русия, включваща опит за бунт на наемници срещу Кремъл, разкри "истински пукнатини" във властта на президента Владимир Путин, след като той беше принуден да сключи сделка за амнистия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CBS.

Въстанието на частната наемническа група Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин през уикенда отбеляза "пряко предизвикателство към властта на Путин и това повдига дълбоки въпроси, показва истински пукнатини", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Държавният секретар сподели, че САЩ предполагат, че потенциалната заплаха за руския президент Владимир Путин може да не е отминала.

"Това е разгръщаща се история", каза Блинкен и посочи, че не „сме видели последното действие. Наблюдаваме много внимателно."

През уикенда американските официални лица, както и други по света, бяха разтърсени от това, което изглеждаше като пряка и значителна заплаха за властта, а може би и за живота, на Путин.

Днес заплахата е като че ли отшумяла, но Путин е отслабен и по-нататъшна нестабилност или военен конфликт изглеждат напълно възможни, посочи Блинкен и продължи:

"Фактът, че това е най-малкото допълнително отвличане на вниманието на Путин и на Русия, според мен е в полза на Украйна. Това просто създава още един проблем за Путин".

Смушенията, предизвикани от Пригожин, са "просто последната глава в книгата на провала, която Путин написа за себе си и за Русия", каза той.

"Преди шестнадесет месеца руските сили бяха на прага на Киев в Украйна, мислейки, че ще превземат града за броени дни, мислейки, че ще заличат Украйна от картата като независима държава", припомни държавният секретар на САЩ. "Сега, през този уикенд, те трябваше да защитават Москва, столицата на Русия, срещу наемници, създадени от самия Путин."

"Самият Пригожин в целия този инцидент повдигна дълбоки въпроси относно самите предпоставки за руската агресия срещу Украйна на първо място", добави Блинкен.

Бунтът приключи преди края на уикенда, след като Пригожин сключи споразумение, според което трябваше да напусне Русия и да замине за Беларус. В неделя войските на Вагнер започнаха да се изтеглят от южната част на руската Воронежка област.

Хаосът през уикенда беляза най-значителните вътрешни сътресения в Русия, откакто реваншистки настроени комунистически лидери за кратко свалиха съветския президент Михаил Горбачов през 1991 г. Този преврат бързо се разпадна поради съпротивата на Борис Елцин и други, а месеци по-късно Горбачов разпусна Съветския съюз, припомнят световните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
4
 
! Отговори
Бай... преди 10 месеца
Този е промит евангелистки мозък !
286
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още ли ги държи рядкото щастие бе.... аман то беше nосиране ама чак пък толкова
285
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петер Сиярто--Европа се приближава към катастрофа във всякакъв смисъл, за съжаление. Сега е възможно да се предотврати още по-голямо беда и да се спасят много хиляди животи, но за това е необходимо да се спре психозата на войната. Е, не си правя (вече)илюзии, че това ще се случи днес на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.Необходимо е ясно да се подчертае, Европа има шанс да се спаси само и единствено при положение, че прекрати доставките на оръжия за терористичния Киевски режим.
284
0
 
4
 
! Отговори
карибско питие преди 10 месеца
Този не е казал две смислени думи откакто е назанчен от дядото. Май и двамата са една ракия.
283
0
 
1
 
! Отговори
Квииииик преди 10 месеца
казаха Русуфилите
282
1
 
3
 
! Отговори
ФАКТИТЕ СА: преди 10 месеца
Ще трябва да минат месеци и години, докато се разберат евентиуално резултатите от тезу луд руски 23-ти юни. За сега фактите са, че изглежда сутуацията е "овладяна", а Пригожин, заедно с ЧВК Вагнер се мести в Беларус - т.е. много близко до Киев и до Полша.
281
0
 
1
 
! Отговори
Путин преди 10 месеца
Новината за моята смърт е силно преувеличена!
280
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо да кажа , че не подкрепям войните по каквато и да е причина . Блинкенчо, ако това което казваш наистина го мислиш не се и съмнявам , защо Украйна затъна толкова много. С такива съветници и анализатори и враг не ти трябва , сам ще се приключиш.
279
12
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 10 месеца
До Резултат от Провала 303 За Зеленски не знам дали ще спи спокойно , но Путин ще трепери от всеки влязъл в кабинета му , дали не идва да го убие. И неговата не е лесна.
278
3
 
13
 
! Отговори
Китаеца Си преди 10 месеца
То щото великия супер дупер успешен държавен секретар на САЩ НЕ ЧАКА 45 МИНУТИ В ЧАКАЛНЯТА на кабинета ми да благоволя да го приема ..... а при "провалилия се" Путин отидох на крака , след 8 часа пътуване със самолет и си поисках час за срещата , ама пък си приказвахме цял ден и сключихме много изгодни и за двете страни договори ... Някакви резултати от посещението на успешния Блинкен когато идва в Китай ? Изпратих го да си ходи по-бързо от някаква си Урсула дето идва преди месец.
277
0
 
2
 
! Отговори
към 285 преди 10 месеца
Божееее,колко си ***!
276
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Блинкен, Байдън и Оуен са класическия пример за провалени дипломати. Тръмп беше посрещан навсякъде като Президент. На тези не им вдигат телефона даже.
275
1
 
15
 
! Отговори
Резултат от Провала преди 10 месеца
Вагнер се оказа на 100 километра от Киев....Приятни сънища на Зеленски, но дали ще спи спокойно ?!
274
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За миналите и провали на САЩ ще бъде написана цяла библиотека, а за бъдещите провали ще са нужни поне 2.
273
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Блинкен не знам да е написал книга или писмо или каквото и да е било. Той е най безличния държавен секретар на САЩ от както се помня а ние сме на една възраст.
272
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смърт на НАТО и Зеленски.
271
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ми е ясно как стана така, че такива некадърни кадри като Блинкен са заели постове във всички ключови организации в САЩ и Европа. Гледай дедо Байден какви ги пише преди да четеш Путин. В България имаме поговорката виждащ треската в окото на другите но гредата в собственото си око не виждаш.
270
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бездарници дават оценка за Блинкен.Казва го ясно и очно.Без дипломатически намеци или двузначие.Ктегорично посочва глупостта на руското управление..Взимаш наемници , при това твърдиш , че водиш ,,отечествена война".Уж сте най голямата армия в света.Уж е в интерес на целия народ.А допускаш частни наемни убийци , да бъдат водещ фактор.Което навежда , че или е лудост или глупост или дългоопашата лъжа всичко което говориш.
269
4
 
29
 
! Отговори
НАТО за това губи преди 10 месеца
заради иддиоти като този бездарннник Блинкин ! Факрите: вчера Вагнер беше на 200 км от Москва а днес е на 100 кн от Киев !!! 50 000 елитна армия се оказа на 100 км от Киев и НАТО дори не разбра каво става
268
0
 
3
 
! Отговори
Линда галопа преди 10 месеца
Няма ли политици,които да могат и друго да вдигат освен самочувствието си.