Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"

Предложил на руския президент да не бърза да заличи военната компания
Обновена: 28 юни 2023 07:00 | 28 юни 2023 06:55, Александър Попов
140
Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"
Снимка: БГНЕС/EPA

Pрезидентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е убедил руския лидер Владимир Путин да не "унищожава" групата "Вагнер" и нейния ръководител Евгений Пригожин, като изтъкна ролята си за спирането на военния бунт на наемниците, който предизвика криза в Русия през уикенда.

Лукашенко описа своята гледна точка за преговорите, довели до прекратяване на похода на Пригожин към Москва, и заяви, че олигархът сега се намира в Беларус по силата на сделка.

"Най-опасното нещо, както аз го разбирам, не е каква е била ситуацията, а как може да се развие и какви са нейните последици", заяви Лукашенко според беларуските държавни медии.

"Също така разбрах, че е било взето сурово решение - да се унищожи "Вагнер". Предложих на Путин да не бърза. Нека да поговори с Пригожин, с неговите командири".

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент - казал, че Путин му е казал: "Аз не мога: "Слушай, Алекс, това е безполезно. Пригожин дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

Но Лукашенко заяви, че е успял да се свърже с шефа на "Вагнер" и според неговия разказ го е предупредил, че ще бъде "смачкан като буболечка", ако войските на "Вагнер" продължат настъплението си към руската столица.

Два самолета, свързани с изпълнителния директор на "Вагнер" Евгений Пригожин, кацнаха в беларуска военновъздушна база край Минск във вторник сутринта, според сателитна снимка от BlackSky.

Кремъл признава на Лукашенко, че е помогнал за деескалацията на ситуацията, въпреки че разказът на беларуския лидер за събитията не е потвърден от Путин или Пригожин.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Лукашенко е успял да се възползва от личните си отношения с Пригожин, за да постигне сделката, според която руските военни ще поемат войските и оборудването на Вагнер.

Междувременно Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че ще прекрати делото срещу бойците на "Вагнер" във връзка с очевидното въстание.

Бунтът на Пригожин бележи внезапна и драматична ескалация на дългогодишната му вражда с руските военни командири.

Той завзе контрола над южен военен щаб и насочи частните си отряди "Вагнер" към Москва и поиска оставката на министъра на отбраната Сергей Шойгу - призив, от който Лукашенко твърди, че в крайна сметка се е отказал по време на дискусиите.

Въпреки че Путин оцеля след събитията, авторитетът му изглежда значително отслабен. В обръщение в понеделник руският лидер благодари на наемниците за взетото "правилно решение" да спрат настъплението си и им предложи договори за присъединяване към силите на руското министерство на отбраната. Той заяви, че "въоръженият бунт така или иначе е щял да бъде потушен", без да уточнява как.

Лукашенко заяви във вторник, че Пригожин е получил личните му уверения за безопасност, както и за безопасността на хората му, за да потуши бунта в събота вечерта./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
2
 
! Отговори
vb преди 10 месеца
Прави са хората, че търсят сценарий.Според мен цялата пиеса има една две цели. Първо дислокация на Вагнер в Беларус с цел отваряне на нов фронт, или поне заплаха. Втората цел е притъпяване на Украинската офанзива с идеята, че скоро "слабият" Путин ще клекне сам. Ако скоро Пригожин не бъде самоубит, ще има инциденти по границата с Беларус.
120
0
 
3
 
! Отговори
asb преди 10 месеца
Ейй колко мъдри военни стратези и анализатори има в нашата мила родина. Абе смотльовци, защо не си гледате доматите или там с каквото се занимавате, а пише всевъзможни глупости? Мога да се обзаложа, че 80% от дваскачите тук не могат да произнесат правилно думата автомат:)
119
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво тавариш Лукашенка, браво. Чаровен си и сладкодумен! Ха сега да посъветваш и убедиш тавариш Путин да се изнесе от Украйна по живо, по здраво. Стига е трепал хора. Най-сетне Украйна ти е комшулук уе!
118
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
как ще му прости унижението ,да бяга от Москва със самолет,вече е пил и ял каквото трябва..
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пиесата, която разиграват тримата продължава. Лукашенко убедил Путин. По-скоро никога никой не е имал намерение да унищожава Вагнер. Лукашенко му е отредена ролята на великия помирител. Иначе ще изглежда много интересно, ако Путин просто така реши да им прости. От мен да мине. Лукашенко придава някаква достоверност на сценария. Но е безкрайно весело като гледам как всичко придобива трагикокомичен ефект в медиите.
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости. Фантасмагории на болни-платени мозъци от днес.
115
8
 
3
 
! Отговори
До Стратег-Най-после преди 10 месеца
и е един разумен коментар! Не могат да си признаят, че бяха преметнати. Иначе, кой разумен човек би повярвал, че ако не бе шахматна игра, Пригожин нямаше да бъде очистен или самоубит много, много отдавна. Та той дори не е и военнен командир на Вагнер, а просто артист.Освен всичко, сега Путин ще научи от Пригожин и, кои олигарси и соросци, са свързали с него да му помагат.
114
11
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 10 месеца
Вижте сега..пичоолар!!! Това беше гениална шахматна партия..замислена..и изпълнена перфектно от..велик гросмайстор. Всички сеирджии останаха със зяпнали уста...и защото им е неудобно да признаят какви балъци са били..започват да градят..пожелателни хипотези..че видите ли.."Путин..вече не е всесилен..че още шест месеца..и край"..и пр..и прочее лакърдии..и шменти-капели.. Похвала..и поклон. за шахматните умения на В.В.
113
2
 
4
 
! Отговори
Кратко и ясно ..... преди 10 месеца
Цирк мАсква!
112
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бабини трънкини. Ако бяха продължили Вагнеровците щяха да превземат Москва най-много за 24 часа. Друг е въпроса, че без политическа подкрепа не става
111
1
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
Много ви се играе военни игри ама на таблета, ама тук е нещо друго !А който си играе с огъня, вечер се напишквал, казват!Играйте си с нещо друго, не с бомби, от тях боли, от топката не е болка, е ако не ти вкарат гол или ....автогол както е с метежа де!
110
3
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 10 месеца
ТОВА Е НОВИНА---Суровикин арестуван като шпионин от Джуджи....ха,ха,хааааааа...СЕГА ШЕ ПОЧНЕ ---МАСОВА ЧИСТКА НА ГЕНЕРАЛИ....ХА,ХА,ХАААА....КАТО ПРИ "СМЕРШ"!!!!
109
5
 
12
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 10 месеца
Путин знае може само едно: да унищожава....
108
10
 
13
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
ПУТИН СИ ОТЛЕТЯ У БУНКЕРА---ПЛАКАЛ Е ПО ТЕЛЕФОНА НА ЛУКАШЕНКО ДА ГО СПАСИ!!!СЕГА --НА ЛУКАШЕНКО, ДЖУДЖИ , ШЕ ПРАВИ ПАМЕТНИК У МОСКВА!!!!!... ВЕРА ВИ РЕДИМ...!
107
1
 
10
 
! Отговори
Добър разговор преди 10 месеца
Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент - казал, че Путин му е казал: "Аз не мога: "Слушай, Алекс, това е безполезно.Значи двама от времената на СССР си говорят на малко име и единия вика на другия Алекс, вместо Саша.Такава глупост само издава откъде е почерпана информацията и показва колко е вярна
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакай трудно се стреля като са в твоята държава щеше си избие сам населението
105
7
 
6
 
! Отговори
ОЩЕ НЕЩО преди 10 месеца
правилно путин. като свърши специалната операция се разправяй с тоя плъх. има още работа да върши.
104
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 10 месеца
Снощи e бил задържан и отведен в следствения арест в Лефортово главнокомандващият на Въздушно-космическите сили на РФ генерал Сергей Суровикин, информира Телеграм каналът "Досье шпиона".
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аве малкия преди да избяга от масква успял ли е поне да си лакира ноктите или е тръгнал ей така? Наш Копейкин кво го е посъветвал?
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин направо му се изcpa в yшанката на дребния, а мустакатия тръгнал сега да го забърсва :)