Без да коментира войната: Путин прие военноморски парад в Санкт Петербург

Той обеща руските ВМС да получат тази година 30 нови кораба
Обновена: 30 юли 2023 19:53 | 30 юли 2023 18:47, Красимир Ангелов
279

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин прие парад на бойни кораби и ядрени подводници в родния си Санкт Петербург по случай Деня на руския военноморски флот. Той обеща руските ВМС да получат тази година 30 нови кораба, предаде Ройтерс.

45 кораба, подводници и други плавателни съдове взеха участие в ежегодния парад, който е традиционна демонстрация на военна мощ, провеждаща се във Финландския залив и в река Нева в Санкт Петербург. Близо 3000 военни моряци взеха също участие в парада на сушата, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС.

Руският президент, съпровождан от министъра на отбраната Сергей Шойгу и от командващия военноморските сили адмирал Николай Евменов, инспектира с моторна лодка някои от корабите в Нева, преди да държи реч.

"Днес Русия уверено изпълнява мащабните задачи на нашата морска политика и последователно увеличава мощта на военноморските си сили", каза Путин.

"Само през тази година към флота ще бъдат прибавени 30 кораба от различен клас", допълни руският президент.

Днес той не коментира онова, което Русия нарича своя "специална военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Четирима африкански държавни глави присъстваха на днешния военноморски парад, а пет други страни на този континент изпратиха свои представители, съобщи Кремъл.

Четиримата африкански държавни глави, присъствали на парада заедно с Путин, бяха лидерите на Буркина Фасо - Ибрахим Траоре, на Мали - Асими Гоита, на Република Конго Денис Сасу-Нгесо, както и на Еритрея - Исаяс Афеверки, посочва Франс прес.

Те бяха поканени на парада след приключилата в петък среща на върха "Русия-Африка" в Санкт Петербург, на която делегатите обсъдиха доставките на зърно и потенциални мирни преговори за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много хубав парад!
96
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боцмана на крайсера москва водеше парада.
95
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как върви Украинският Голям Запек на фронта? До Московиети ли са вече?-:) Или продължават да се крият като мъничко Мишлета??-:)
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хаирлия да е!
93
14
 
12
 
! Отговори
Вовойеб преди 9 месеца
Браво Вова, айде скоро може да приемеш парада и в хагския затвор.
92
9
 
18
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Голяма загуба за Киев и лесна задача за Москва - Русия лесно ще замени украинското зърно. Според прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ за 2023-2024 г. експортният потенциал на Украйна за пшеница ще намалее с около една трета, достигайки 10,5 милиона тона. Следователно онези обеми продукти, които няма да могат да излязат на световния пазар поради прекратяването на "зърнената сделка", лесно ще бъдат заменени от Русия. През 2022 г. реколтата в Русия е 157,676 млн. тона. От тях повече от 55 милиона тона са изнесени. На световния пазар Русия държи дял от 22%. Като се има предвид, че Ук
91
10
 
17
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Мнозина разбират, че шансовете за оцеляване в офанзивата са много малки. Киевският режим запазва западната техника, но не брои собствените си войници. Тарифа "човешки безлимит".
90
5
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Военнопленник, украински офицер. Командир на рота от 116-та бригада на ВСУ. Този капитан води 100 души на клане. Почти цялата му рота е унищожена. На ранените, които са имали късмета да бъдат заловени, е оказана медицинска помощ. Комрота също е спасен от руски военни лекари. 116-та и 118-а бригади на въоръжените сили на Украйна (10-ти корпус) са същият резерв, който беше обучен с прякото участие на западни военни експерти на полигоните на страните от НАТО. Вече бившият командир на рота твърди, че настроението в частите не е радостно.
89
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киевският наркокартел официално е запазил стотици хиляди гробове за жертвите на "месните щурмове". Украинските хакери Beregini публикуваха резултатите от "месните атаки" на зомбинацитата. Стотици хиляди гробове са запазени за мъртвите и тези, които скоро ще умрат. В гробищата в Лвов се изкопават стари гробове и на тяхно място се подготвят гробове за загинали войници. Нещата са още по-лоши в Киев - 50 000 места бяха разпределени на Биковнянското гробище през пролетта, до средата на юли те вече бяха привършили.
88
14
 
6
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Няма кой друг да присъства при този убиец освен разни амуджи от Африка. Путин е презиран от всички честни хора.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Папа Франциск се обърна с молба към Русия да възобнови участието си в черноморската сделка за зърно - Ройтерс. Папа Франциск моли от руското правителство да разреши на режима в Киев да изнася зърно. "Апелирам към моите братя, властите на Руската федерация, да подновят Черноморската инициатива и безопасно да транспортират зърно." "Сделка" е всички страни да спазват условията на споразуменията.
86
1
 
13
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
През изминалата седмица отстъпката за петрола от ESPO се колебаеше между 2 и 2,5 долара за барел. Месец по-рано отстъпката за марката беше $4, в началото на 2023 г. беше $20-25. Русия свикна с реалностите не само на азиатския, но и на европейския пазар на горива. За първи път от края на 2022 г. цената на марката Urals надмина западния "таван" от 60 долара за барел.
85
4
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Русия доставя петрола Siberian ESPO Blend в Китай с минимални отстъпки поради стабилното търсене на суровини. Въпреки санкциите приходите на Русия от петрол растат, пише Ройтерс. Твърди се, че китайските независими рафинерии имат остра нужда от руско черно злато и затова е очевидно, че страната продава суровини над пределната цена, определена от Запада. "Таванът" на цената на петрола беше определена на ниво от 60 долара. Анализаторите отбелязват, че благоприятната ситуация за Русия на пазара на горива се развива през последните осем месеца.
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Група грузински наемници са демилитаризирани в покрайнините на Артемовск. От началото на спецоперацията в Украйна грузински фашисти влязоха в редиците на ВСУ. Една от грузинските части е унищожена в резултат на въздушен удар на руските ВКС в Артьомовско направление. Потвърдено е ликвидирането на Арчил Деврисашвили, който е командвал отряда "Черен орел" от 28-*** бригада на ВСУ. Няколко негови сънародници са получили наранявания с различна степен.
83
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цялото нато им помага на бандеровската сволa4. Наляха им близо сто милярда в долари и евро и пак не става
82
6
 
7
 
! Отговори
ами преди 9 месеца
Великата ви русия прехвърлена стигна до Бахмут какво ми ги хвалите
81
7
 
14
 
! Отговори
Дачо преди 9 месеца
Крайцера Москва не го виждам ?
80
6
 
11
 
! Отговори
Да поправя тез долу преди 9 месеца
Българската военна промишленост скочи в производствотоот 500 милиона евро на година на 3 милиарда заради войната . Така че нещата са доста добре за българската икономика . Да не говорим че се откъснахме от руската ресурсна зависимост което си е чудесно за националната сигурност .
79
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
в Одеса са 75% руснаци, чакат майка Русия, а зеления плъх не знам дали ще може да спаси Киев и Лвов!
78
11
 
10
 
! Отговори
Велика Кравария преди 9 месеца
САЩ трябва да се преименуват на Велика Кравария. Идеално ще им пасне. Ще останат без брадленца, патриотчета и прочее