Нападението на "Хамас" е шах и мат за Байдън

На този етап големият победител е Иран
24 окт 2023 23:25, Стела Стоянова
158
Нападението на "Хамас" е шах и мат за Байдън
Снимка БГНЕС

"До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но няма да бъде благодарение на дипломатическите совалки, а на обективната логика на процеса на израелско-палестинския конфликт". Това заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"На 7 октомври започна офанзивата на "Хамас". На 10 октомври Саудитска Арабия се отказа от процеса за сключване на т.нар. авраамически споразумения. Без да знаем нищо за тези споразумения, ние не можем да разберем същината на конфликта", коментира той.

Авраамическите споразумения е система от договори между Израел и ключовите ислямски страни, чрез която да се реши един път завинаги проблема на Израел с палестинците. Анализаторът подчерта, че единствено Техеран тогава са предупредили, че успехът на този процес ще бъде "нож в гърба на палестинското движение".

"Хамас" нападна Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна преговорите. Това е мат за президента Байдън, който очакваше чрез успеха на тези споразумения да реши проблема с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента "Хамас" се върна в тунелите под Ивицата Газа и там очаква бомбардировките – това е победа. Всичко останало е пропаганда".

"Хамас" е Мюсюлманските братя, отбеляза още Вацев.

"Според идеолозите на "Хамас" тази операция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е инициатива, която имаше за цел да удари и успя ефективно да удари дясното правителство на Израел и далечния стратегически замисъл на Мюсюлманските братя в лицето на "Хамас" – удар по дълбинната ционистка същност на днешното израелско правителство – там те също са успешни".

Според него на този етап големият победител от този конфликт е Иран:

"Иран сега е мениджърът на този процес. Подозирам, че заедно с Русия, защото тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно руско вдъхновяващо участие".

По думите му ако Байдън не успее да овладее процеса и ако не успее да внуши на всички участници, че процесът трябва да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

"На този етап битката завършва 3:0 за "Хамас", като нулите са в американската дипломация".

Процесът може да завърши така, както е започнал, отбеляза доц. Вацев. Той заяви, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в рамките на сухопътна операция на територията на Газа. Влизането на "Хизбула" във военните действия е крайно нежелано за основните играчи в тази част на света, обясни той.

За войната в Украйна геополитическият анализатор изказа мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

"Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. Не тя ще създаде големия проблем на Русия, а начинът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в руския политически двубой – руската олигархия или руският военнопромишлен комплекс".

Според него ръководството на Украйна е дестабилизирано. Той очаква в близките 3 месеца много сериозни промени.

На фона на тази променена среда за сигурност ние не седим, а лежим, категоричен бе Валентин Вацев.

"България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и около големият проблем какво е сглобката и какво не е".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
9
 
! Отговори
фък дъ еу преди 6 месеца
До Анонимен Квачката на котилото "Киев за 3 дни" е американски генерал ама ти от де да знаеш, не го пише на лиШчето налЕ
93
6
 
22
 
! Отговори
Нищо ново под слънце преди 6 месеца
Демокрацията е империализъм. Войни, глад и мизерия за хората по света. Днес в Газа и Украйна, утре в Бг.
92
10
 
8
 
! Отговори
тъй уа преди 6 месеца
Какво ли е правил Байдън преди да тръгнат да му дават акъл велики аналлизатори като вецефф...
91
8
 
18
 
! Отговори
Асброх преди 6 месеца
Изключителен анализ и поглед върху нещата
90
1
 
15
 
! Отговори
до 116-ти На всички преди 6 месеца
Тъй както си го написал не се ли надценяваш малко? В смисъл, все едно ти знаеш повече за геополитиката от Вацев. Обзалагам се, че не е толкова лесно да се промени резултата, колкото обясняваш. САЩ са много добри в медийната война и това си личи по нашите медии дори, но са гола вода в дипломацията и това си личи по паническите внезапни посещения на Блинкен, от които сякаш нещата стават все по-зле. Ястребите загубиха на собствената си игра и това е само началото на голямото падение.
89
6
 
8
 
! Отговори
Слабостта преди 6 месеца
На всички "политически анализатори", включително и на г-н Вацев е че са силни в предсказването на очевадни неща и обикновено прогнозират развоя на нещата гледайки само "първото полувреме на мача".И това негово 3:о лесно може да се обърне, много лесно.Нека изчакаме развоя на целия мач!
88
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от русофили.
87
20
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Напротив, доценте, напротив. Тепърва арабският и мусюлманският свят ще се дели на тези, които искат да са част от цивилизования свят и да осъдят терористичните организации по света - около Израел, дълбоко в Европа и естествено в самите арабски държави. Хамас са вече подгонени и заслужено бити след зверските кланета, изнасилвания и гаври с цивилни трупове. Хизбалла и Иран са следващите. А, да, и в Турция и в Катар, ама не показно.
86
7
 
25
 
! Отговори
ПАНЧО преди 6 месеца
Г-Н ВАЦЕВ ВАШИЯТ КОМЕНТАР Е МНОГО ТОЧЕН. ТОЙ НЕ ХАРЕСВА НА НЯКОЙ.ИСТИНАТА БОЛИ МНОГО.
85
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските военни ликвидираха румънски наемник. Фашистът и военнопрестъпник Рудолф Витман е във ВСУ от края на лятото на 2022 г. и вероятно е убит в Артемовск заедно с други бойци. Витман наричаше себе си "Чужденеца" и обичаше да позира със знамето на нацистите от "Десен сектор".
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съобщава се, че военноморска специална част от бригадите Ал-Касам е проникнала на плажа Зиким, южно от окупирания Ашкелон."ВМФ на Израел атакува центъра на водолазите на Хамас, които се опитваха да навлязат на израелска територия по море в района на кибуца Зиким. Пехотинци на Израелските сухопътни сили(наричани ЦАХАЛ) нанесоха удари по военен лагер, от който терористите бяха напуснали ивицата Газа", отбелязват от ЦАХАЛ. ЦАХАЛ съобщава, че морският десант на ХАМАС от 10-15 души е била отблъсната. Ликвидирани са 4 водолази на ХАМАС.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просташшки вестник с просташшка аудитория
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Май някои тук не са дозряли за свобода на словото, да не говорим за демокрация. Свободата на словото не е псувни и обиди за ваша информация! Простаците са винаги авторитарни, не са дорасли за друго. Ама се мислят за демократи защото е модерно
81
7
 
9
 
! Отговори
РУСИЯ Е АЗИЯ.. преди 6 месеца
ИСТИНСКИТЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ НА РУСИЯ СА ПАЛЕСТИНА, СИРИЯ, ИРАН.... ЧЕСТИТО НА ХРИСТИЯНИТЕ В РУСИЯ....
80
10
 
8
 
! Отговори
Бирнико преди 6 месеца
Този не беше ли в Карлуково ?Докъде води безпаричието в тази държава
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 133 Да би мирно седяло не би чудо видяло. Арабския свят можеха до сега 10 пъти да си приберат децата от Газа, но вместо това предпочитат тези деца да бъдат жив щит на Хамас. Обясни защо никоя арабска страна не приема палестински бежанци. Уж исляма е човеколюбива религия.
78
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки малoyмник в България дава шах и мат на Байдън и САЩ. Глупостта е заразна, не давайте трибуна на такива "доценти".
77
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Организацията Save the Children декларира, че в следствие на ударите от въздуха на ЦАХАЛ в Газа, са убити повече от 2 000 деца. Ционистите косят децата като трева, а пропагандата насочва нашите протести срещу палестинския народ, който не е "Хамас".
76
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този е русофил и ислямист. Добре че младите хора в България въобще не ги слушат и четат такива като този. Щото то има и други като този.
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този "професор" е от котилото Киев за 3 дни. Твърдо стои на страната на Русия и Хамас.