Масови арести в Русия на хора, оставили цвете за Навални

Все още няма данни колко души са отведени в ареста
17 фев 2024 07:13, Нели Христова
301
Масови арести в Русия на хора, оставили цвете за Навални
Снимка: Twitter

Хиляди хора по света се преклониха пред делото на Алексей Навални. Страхът от репресии не спря последователите на опозиционера да почетат паметта му в големите руски градове.

Смъртта на Навални, който излежаваше 19-годишна присъда в арктически затвор, предизвика шок в целия свят. Близките на опозиционера са разтревожени, че режимът на Путин може да посегне и на техния живот.

Снимки в социалните медии показаха десетки хора, които се редят на опашка, за да поставят цветя пред паметници на жертви на политически репресии в Москва и Санкт Петербург.

Властите в руската столица заявиха, че са запознати с призиви в интернет "да се участва в масов митинг в центъра на Москва" и предупредиха хората да не го посещават.

Протестите са незаконни в Русия съгласно строги закони за борба с недоволството, а властите се противопоставиха особено строго на митингите в подкрепа на Навални.

В Москва десетки хора положиха червени и бели рози на Соловецкия камък - паметник на жертвите на репресиите от съветската епоха, намиращ се срещу централата на руската служба за сигурност ФСБ - бивш дом на страховитата съветска тайна полиция.

 

Видеа в мрежата показват, че десетки са арестувани

"Русия: В центъра на Москва гестапо под прикритие в цивилно облекло демонтира и осквернява мемориал, посветен на Алексей Навални, убит по-рано днес от Путин. Всички, които са излезли да скърбят, са или арестувани, или разпръснати", пише пише Игор Шушко.

"Путин е предател на Русия. Стотици хиляди наши войници са мъртви. Убива и украински деца. Трябва да се надигнем срещу него. Ние сме 140 милиона. Не се страхувам. Аз съм твърде стар за това", беше заснета да казва 82-годишна рускиня, отишла да постави цветя на мемориала за Навални в Москва.

Meduza твърди, че поне 72-ма души са арестувани в Москва.

Масови арести е имало в Санкт Петербург на хора, излезли да скърбят за Навалн. Твърди се, че там в ареста са поне 20 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
2
 
11
 
! Отговори
Фигурант преди 3 месеца
Поставянето на цвете е тежко престъпление.
228
1
 
6
 
! Отговори
до Bormann преди 3 месеца
Еми няма как такива индивиди да се интегрират в белите държави. Разбира се, че ще ти сложат глоба като ходиш на лов или риболов незаконно. Ето за това има толкова огромна разлика в стандарт между запада и Русия, където масово всичко е незаконно. Интересно също защо си емигрирал на първо място в Щатите вместо в Русия хахаха. Също така било много гадно, ама седял 20 години там. Направо се отчайвам какви индивиди има.
227
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ако някой постваи цвете на хитлер в изрел не арестуван а ликвидиран на място ше бъде
226
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На трето полови не вярваме.
225
7
 
4
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Само откачалки показват на клиповете! Такива кукумицини ако са ви кеитерия кой е прави, значи нищо не става от вас!
224
6
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Хахахаха пак пропаганда и пак от ефтинките
223
2
 
4
 
! Отговори
До Bormman преди 3 месеца
А нима ти не си същият бройлер,или си станал самодостатъчен отшелник в някоя пещера откъдето си драскаш"свободен"за кеф?
222
9
 
7
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Живял съм в Америка повече от 20 години, никога повече няма да стъпна там. Във всеки Щат, полицията спира и проверява абсолютно незаконно невинни граждани търсейки повод за арест защо ли? Защото това води до досие друзя! До глоби, до тормоз вовеки веков - Свобода А? Мой приятел живее в Сибир. Няма досие, не е тормозен от полицията, живее СВОБОДНО! Ходи на риба, лов, има природни дадености за това. Ходи на лов в Колорадо и са ти турили прангите след 20 минути - СВОБОДА А? Западния РОБ е невменяем
221
6
 
4
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Глупппако, туку що ти отговорих защо си глуппповат а ти продължаваш да ми губиш времето? Защо? Медал ли искаш? Нима спорейки с мен ще те направи по малка играчка на тези които ти дърпат конците, принуждават те да работиш за да можеш да си връщаш заемите?? Хехе, отново те питам, кой е робЪ тук? Ти не си свободен, никога не си бил, никога няма да бъдеш, ти, твоите деца, внуци, правнуци.... листа е много дълъг. НО ти си мислиш, че си свободен..... твоите Господари имат точно тази цел - а сега блей.
220
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навални беше коз на запада. Забелязвате ли една тенденция? Ужким руснаците го тровеха точно преди световното по футбол в Русия и Терезка Мей призоваваше да се саботира първенството. Сега му свитнаха животеца преди изборите в Русия. Все пред значими събития. И както тогава не им се получи, така и сега няма. Айде чао ви, изстреляхте си и последния патрон.
219
1
 
10
 
! Отговори
Грозната истина преди 3 месеца
До Bormann. Начина ти на мислене освен че е робски е и анти хуманен. Президента служи на хората, а не хората на президента. Това - вие робите не го разбирате защото ви трябва господар, някой който да ви командва и да ви казва какво да правите. Разликата между роба и свободния човек е че, роба по душа си мечтае да стане робовладелец, а свободния по душа човек си мечтае да няма робство.
218
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Арест и за който не оставя цветя на гроба на Путин скоро!
217
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредното ялово активно мероприятие,целящо масово недоволство а оттам и свалянето на Путин се оказа пълен провал!
216
8
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Начина ми на мислене не е робски душко, напротив прагматичен е и води до повече свобода. А твоя начин на мислене е "дайте ми лична свобода и демокрация" и ме контролирайте финансово ама аз да не се чувствам контролиран и да си мисля, че съм свободен и да пляскам с ръчички и да танцувам Кумбая...... кой е куклата тук? Кой е робЪ? Ама ти си мисли, че си свободен а АЗ ще знам, че съм защото не съм роб на янките и лихварите :) Солидарност и вярност към Президента не са робия а се нарича ПАТРИОТИЗЪМ!
215
10
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Да така е! Путин е Диктатор! Но я да видим кой от вас социал-атлантически-демократи биха успели да държат държава с размерите на Русия, с толкова различни националности, езици, диалекти, култура, религия ЧАСТ от Руската Федерация. За такава задача се изисква определен човек със супер железни нерви, абсолютно безкомпромисен и безмилостен към предатели на Родината. Иначе може да дойте някой като пияндето йелцин, да разпродаде държавата за жълти стотинки на янките и да доведе до гражданска война...
214
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Bormann. Начина ти на мислене е робски, затова си фен на путинова Русия. Според теб царя позволява на роба да е жив. Роба няма права и трябва да се подчинява безпрекословно на господаря. В нормалния свят - извън Русия хората, имат права и човешкия живот е ценност
213
2
 
7
 
! Отговори
до 242 преди 3 месеца
И това всичко отново потвърждава, че Путин е сатрап и диктатор!А ти със сигурност не искаш да живееш в държава, в кооято си жив по благоволението на някой, нали?
212
10
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Имаше само 2 възможности пред Нахални да победи Путин. 1) Да спечели изборите честно което той знаеше, че няма шанс да стане. Путин се е доказал пред Руския избирател, никой не може да го пипне, донесе сигурност на огромна държава в смутни времена в които горбачев *** и йелцин пияндето тотално се провалиха. 2) Да вземе парите на запада и да се опита да разклати престола на Путин надявайки се на преврат, но точно това го направи държавен изменник. Заслужи си го. Плитък трап за такива, без име.
211
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 238 То много ценности има в СССР, че САЩ ви е виновен. Диктатура си беше и диктатура си остава и до днес любимата ти Матушка.
210
14
 
4
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Да погледнем истината в очите приятели. Президент Путин помилва тази лазеща тварь като му позволи да отиде в Германия на лечение след като го плясна по китката. Това трябваше да му подскаже, че е все още е жив само и единствено защото Путин му позволява, но му подсказва да се разкара и да не се връща повече. Какво направи Нахални? Върна се за да е герой и ко? Трупен матрял, запада ще риве седмица 2 и после като Скрипал.... епопея на забравените..... туй то ;)