Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си

Най-много сиво вещество имали кроманьонците
Обновена: 13 юни 2011 22:06 | 13 юни 2011 22:06,
319
Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Великобритания и САЩ са установили, че съвременните хора са с десет процента по-малки мозъци, както и с по-нисък ръст от предшествениците си, живели в общества на ловци и събирачи, съобщи "Дейли мейл".

Свиването на мозъка е настъпило през последните 10 000 години, отбелязват авторите на проучването.

Откритието противоречи на широко разпространеното схващане, че в хода на еволюцията хората са станали по-едри и по-високи.

"Преди 200 000 години първите хора от вида Хомо сапиенс са били високи и мускулести. Фосилизираните доказателства за следващите 190 000 години са оскъдни, но показват, че хората са останали високи и здрави до около преди 10 000 години. Тогава при много популации е наблюдавано намаляване на ръста и свиване на мозъка", казва Марта Лар от Кембриджкия университет.

Откритието е направено при систематични изследвания на фосилизирани човешки останки, в това число и черепи, открити в Африка, Европа и Азия. Най-ранните от тях са на около 200 000 години.

Авторите на проучването смятат, че промяната в ръста на човека е свързана с развитието на земеделието, възникнало преди около 9000 години. Тази промяна е наблюдавана при 19 от 21 общества, които са преминали от лов и събиране към земеделие.

Преходът е бил свързан и с повишаването на процента на заболяванията.

Аманда Мъмерт от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, свързва тази промяна с недостига на микронутриенти - въпреки че калориите са били в изобилие, витамините и минералите, необходими за растежа, са били в неадекватни количества.

Ако със земеделието може да се обясни промяната в ръста, то авторите на проучването не могат да кажат с точност на какво се дължи свиването на мозъка.

Представителите на вида Хомо сапиенс с най-голям мозък - кроманьонците - са живели в Европа преди между 20 000 и 30 000 години. Средният обем на мъжкия мозък при тях е бил 1500 кубически сантиметра. Сега той е около 1350 кубически см.

Пропорциите на намаляване на обема на женския мозък са приблизително същите.

Марта Лар смята, че намаляването на мозъчния обем отчасти е настъпило, за да се пести енергия, необходима за поддържането на по-голям мозък.

"Това, че имаме по-малки мозъци от ранните хора обаче не означава, че сме по-нискоинтелигентни", казва Лар. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Както и ти сам го написа делата нямат значение, важното е вярата. Хитлер искртенно вярва в христос и ревностно изтребва евреите защото са го убили, следователно той е в рая.Католическата цъква редовно е празнувала рожденния му ден докато е бил живи, и кикога не са го отлъчвали ,нито приживе нито посмъртно. Едниствения нацист отлъчен от църквата е Гьобелс защото се е оженил за протестантка.
246
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"218 Ние се спасяваме по благодат - дар от Бог е нашето спасение - не защото сме заслужили с дела - не говори глупости като си прочел от тук от там - прочети целия нов завет "човече - ти лъжеш най-нагло - къде в новия завет е писано, че хитлер или който и да било друг е в рая?" 2 Тимотей 1:9 Който ни е спасил и призвал със своето призвание, не според нашите дела, а според Своето намерение и според благодатта, дадена нам в Христа Исуса преди вечните времена,"
245
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
В Библията има много големи предупреждения - и в стария завет и в новия - всичко, което съм поставил по-долу е от новия завет - няма такова нещо, някои да има сигурно място - ясно е казано Марк 13:13И ще бъдете мразени от всички заради Моето име; но който устои до край, той ще бъде спасен.няма такова нещо - сигурно място - ако ще и папа да е, ако ще и поп да е - ако ще и аз да съм - който и да било човек ще бъде трябва да си опича ума и да внимава какво прави.
244
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
1 Коринтяни 6:9Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците,1 Коринтяни 6:10нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.Галатяни 5:21зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство.
243
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Основата на Божието Слово е ПОКАЯНИЕТО - да осъзнаят хората, че не трябва да вършат зло - и Христос започна проповядването Си с това и учениците говореха много за това Лука 5:32Не съм дошъл да призова праведните, но грешните на покаяние.Покаяние означава да се отвърнат хората от злото -това е основата на Божието Слово.
242
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Матей 3:2Покайте се понеже наближи небесното царство.Матей 4:17От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство.Марк 1:15Времето се изпълни, и Божието царство наближи; покайте се и повярвайте в благовестието;Деяния 2:38А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух.Деяния 3:19Затова покайте се и обърнете се, за да се заличат греховете ви, та да дойдат освежителни времена от лицето на Господа,
241
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
тия заповеди са казани и в новия завет лично от Христос - освен това ако някой си мисли, аз ще кажа, че вярвам в Христос - и ще продължавам да си греша колкото искам - много се лъже. Христос много пъти е казвал да се пази Словото Му - Йоан 14:15Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.
240
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
продължаваш най- глупаво да лъжеш - предполагам лъжеш от незнание Марк 10:19Знаеш заповедите: "Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай; Не увреждай; Почитай баща си и майка си".Лука 18:20Знаеш заповедите: "Не убивай"; "Не кради"; "Не лъжесвидетелствувай"; "Почитай баща си и майка си";Евреи 10:26Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове,
239
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
vitaliusчовече - ти лъжеш най-нагло - къде в новия завет е писано, че хитлер или който и да било друг е в рая?
238
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Ти самият, можеш да си сигурен, че си пълен с достатъчно грехове"Аз нямам нито един грях, защото такова нещо като грях не съществува. Единствено престъпления срещу хора или животни са истински престъпления. Престъпления срещу измислени митични фигури които не съществуват в реалния свят, като твоя варварски бог, не са никакви престъпления.
237
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Библията казва не убивай, не кради, не пожелавай жената на ближния"Ама това е в стария завет който според Павел е остарял и му идва края. С новия завет можеш да убиваш колкото искаш защото в очите на бог и най големия убиец, и невинно новородено бебе са еднакво грешни и заслужават да идат в ада, но ако приемш Христос, без значение колко хора си убил и колко деца си изнасилил, мстото ти в рая е гарантирано. Новия завет е най-голямата подигравка с концепцията за справедливост.
236
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"пред очите ти се въвежда световно правителство, което ще бъде управлявано от антихрист"Няма какво да коментирам. Мога само да ти пожелая скорошно оздравяване.
235
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"никой не може да каже дали хитлер или някой друг е в рая"Напротив. Според новия завет хитлер трябва да е в рая. Там му е мястото според глупавата ти религия.
234
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Библията казва не убивай, не кради, не пожелавай жената на ближния си или каквото и да било нещо на ближния си, не лъжесвидетелствай, почитай майка си и баща си, не отвръщах на злото със зло - обаче на някои хора това не им харесва и твърдят, че била глупава книга.
233
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
vitaliusпак си написал поредица глупости - никой не може да каже дали хитлер или някой друг е в рая - ти не знаеш дали този човек се е обърнал към Бог искрено. Ти самият, можеш да си сигурен, че си пълен с достатъчно грехове за да отидеш в ада, ако не се обърнеш към Бог, без да знаеш дори - може да служиш на дявола - пред очите ти се въвежда световно правителство, което ще бъде управлявано от антихрист - предстои въвеждане на невиждана диктатура и ти ще й бъдеш роб най-вероятно.
232
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
vitalius пак си написал поредица глупости - никой не може да каже дали хитлер или някой друг е в рая - ти не знаеш дали този човек се е обърнал към Бог. Ти самият, можеш да си сигурен, че си пълен с достатъчно грехове за да отидеш в ада, ако не се обърнеш към Бог. Ако не се обърнеш към Б
231
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Битие 6:11-12И земята се разврати пред Бога; земята се изпълни с насилие.И Бог видя земята; и, ето, тя бе развратена защото всяка твар се обхождаше развратно на земята.Нека ти е ясно, че неслучайно Бог е избил хората при потопа - всеки човек е правел секс с всеки, земята се е напълнила с насилие, убийства, лъжи - както и днес - днес се повтаря същия сценарий и ако Беше чел Библията, щеше да знаеш, че предстои унищожение на тоя извратен свят.
230
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
vitalius заблудени човече, това, че не си прочел Библията и че не разбираш какво пише в нея, не значи, че книгата е глупава и си противоречи - Исус казва, че е дошъл да изпълни закона - закона изисква смърт за греха и Той сами умира - така изпълнява закона - Той ни възлюби толкова много, че умря за нас - така се изпълнява закона и ясно е писано - а дървени философи, колкото и да спорят - знайте, че един ден ще бъдете съдени.
229
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"100-те милиона избити от комунистите"Ако се вярва на библиято, то бог само с потопа избива цялото население на земята, вклюително жени и деца плюс всички сухоземни животни. Комунистите имат много хляб да ядът преди дори да се доближат до кръвожадността на твоя измислен варварски бог.
228
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Комунизма и атеизма не са едно и също нещо. Само погледни Куба за да се обедиш.Комунизма сам по себе си е атеистична религия, защото заробва хората с обещание за светло бъдеще, и постулатите му нямат никква връзка с реалността. Единствената му разлика с традиционните религии е че заменя бог с партията. Всемогъщата партия командва всички хора, тя се разпорежда с животите им и тя им обещава светлото бъдеще, а тези които не ги харесва ги подлага на мъчения в лагери. Досущ като християнството.