Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си

Най-много сиво вещество имали кроманьонците
Обновена: 13 юни 2011 22:06 | 13 юни 2011 22:06,
319
Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Великобритания и САЩ са установили, че съвременните хора са с десет процента по-малки мозъци, както и с по-нисък ръст от предшествениците си, живели в общества на ловци и събирачи, съобщи "Дейли мейл".

Свиването на мозъка е настъпило през последните 10 000 години, отбелязват авторите на проучването.

Откритието противоречи на широко разпространеното схващане, че в хода на еволюцията хората са станали по-едри и по-високи.

"Преди 200 000 години първите хора от вида Хомо сапиенс са били високи и мускулести. Фосилизираните доказателства за следващите 190 000 години са оскъдни, но показват, че хората са останали високи и здрави до около преди 10 000 години. Тогава при много популации е наблюдавано намаляване на ръста и свиване на мозъка", казва Марта Лар от Кембриджкия университет.

Откритието е направено при систематични изследвания на фосилизирани човешки останки, в това число и черепи, открити в Африка, Европа и Азия. Най-ранните от тях са на около 200 000 години.

Авторите на проучването смятат, че промяната в ръста на човека е свързана с развитието на земеделието, възникнало преди около 9000 години. Тази промяна е наблюдавана при 19 от 21 общества, които са преминали от лов и събиране към земеделие.

Преходът е бил свързан и с повишаването на процента на заболяванията.

Аманда Мъмерт от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, свързва тази промяна с недостига на микронутриенти - въпреки че калориите са били в изобилие, витамините и минералите, необходими за растежа, са били в неадекватни количества.

Ако със земеделието може да се обясни промяната в ръста, то авторите на проучването не могат да кажат с точност на какво се дължи свиването на мозъка.

Представителите на вида Хомо сапиенс с най-голям мозък - кроманьонците - са живели в Европа преди между 20 000 и 30 000 години. Средният обем на мъжкия мозък при тях е бил 1500 кубически сантиметра. Сега той е около 1350 кубически см.

Пропорциите на намаляване на обема на женския мозък са приблизително същите.

Марта Лар смята, че намаляването на мозъчния обем отчасти е настъпило, за да се пести енергия, необходима за поддържането на по-голям мозък.

"Това, че имаме по-малки мозъци от ранните хора обаче не означава, че сме по-нискоинтелигентни", казва Лар. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Злобата ви няма край"Това го кажи на себе си.
226
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 225Всъщност объркал съм. От войни умират само 0.3%.
225
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"първо прочети целия нов завет - тогава говори глупости"Прочети "Произхода на видовете" и тогава говори глупости.
224
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 219 и 220Именно. Няма значение колко голям иверг си бил през живота. Няма значение колко хора си убил и колко деца си изнасилил, ако вярваш в Христос отиваш в рая.Както писа 212, Хитлер и свещенниците педофили също са в рая.
223
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Законът и пророците бяха до Иоана""Докато премине небето и земята, нито една йота, нито една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне"Това че глупавата ти първобитна книга с приказки си противоречи сама на себеси едва ли не на всяка страница, сам показва че е пуисана от шизофреници, и нищо в нея не е вярно.
222
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
212първо прочети целия нов завет - тогава говори глупости, и осъзнай, че не си ти тоя, който определя кой ще е в рая и кой не. Злобата ви няма край - докато умувате кой има право да иде в рая и кой не - вие вървите към ада.
221
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
215искаш да ми кажеш, че 100-те милиона избити от комунистите - атеисти само за 20 век са 0,7% от хората? Ти наясно ли си, че във всички войни за 20 век са избити над 200 милиона души ?
220
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Апостол Павел е един от най-ревностните последователи на Христос - така, че е огромна глупост, да се твърди, че това, което говорел Павел било различно от това, което е казвал Исус - само заблудени хора, които се опитват да вадят отделни цитати от контекста им може да говорят такива глупости - човек, който познава целия нов завет е наясно с това, което пише в Библията, Моля ви заради вашите заблудени души - прочетете целия нов завет - помислете над казано в него и тогава говорете.
219
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Матей 26:28Защото това е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.Сам Исус говори за новия завет Матей 11:13Защото всичките пророци и законът пророкуваха до Иоана;Сам Исус казва, че законът е бил до Йоан Лука 16:16Законът и пророците бяха до Иоана; оттогава Божието царство се благовествува, и всеки на сила влиза в него.
218
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
217говориш глупости без да си прочел и 2 реда от Библията - Лука 5:36-3736 Каза им още и притча: Никой не отдира кръпка от нова дреха да я тури на вехта дреха; инак и новата дреха се съдира, и кръпката от новата не прилича на вехтата. 37 И никой не налива ново вино в стари мехове; инак новото вино ще пръсне меховете, и то само ще изтече, и меховете ще се изхабят.Това са думи на Христос за новия и стария завет
217
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
218нещата са критични - достатъчно е да се огледаш около теб - и ще видиш от всяка медия, от всеки вестник, всяко списание - светът се залива с гнусотии - потърси книгата ние искаме само твоята душа - напиши го в гугъл и ще видиш какви гнусотии има в музикалната индустрия и това е само част от всички гадости.
216
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
218Ние се спасяваме по благодат - дар от Бог е нашето спасение - не защото сме заслужили с дела - не говори глупости като си прочел от тук от там - прочети целия нов завет 2 Тимотей 1:9Който ни е спасил и призвал със своето призвание, не според нашите дела, а според Своето намерение и според благодатта, дадена нам в Христа Исуса преди вечните времена,Ефесяни 2:8-98 Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога; 9 не чрез дела, за да се не похвали никой.
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не ти определяш кой ще гори в ада - а Господ. И не е писано никаде, че земята е център на вселената.Да, и господ казва като те зашлевят да си попадеш и другата страна, а каквото каже той трябва да се изпълнява - щото иначе абонамент за ада или убийство с камъни. И е написано, че земята е център на всичко, я прочети пак Битие. Бог първо създал земята, небето и водата, после тревата и дърветата и по някое време след това се сетил да сложи на небето слънцето, луната и звездите, за да не се бъркат хората кога е ден и нощ и за да красят пейзажа.Какво да си говорим повече.Вярвай си в каквото искаш, но ме учудва, че възприемаш всичко толкова безкритично
214
2
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Павел и Исус казват едно и също нещо"Изобщо не казват едно и също нещо. Павел казва че закона е остарял и е близо до изчезване, а исус казва че закона няма да мръдне и една йота докато не дойде края на времето.
213
2
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"Христос понесе наказанието на всеки, който повярва в Него."Тоест, ти може да си най-големия изверг, но ако повярваш в Христос, той понася твоите грехове и отиваш в раял
212
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"И днес човека продължава да води войни, да краде, да прелюбодейства - и днес масово хората не слушат Бог"По време на примитивните общества, като тези писали библията, хората умряли от насилствена смърт е са били между 15 и 60%. Различно в различните общества. Пустинните номади създали юдео-християно-исляма са сред най-големите диваци така че те са били по-скоро към горната граница.Днес във войни умират 0,5% от хората а от убийства 0,7%.
211
1
 
5
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"прочетете целия нов завет, и тогава приказвайте"Прочети "Произхода на видовете" и тогава приказвай.
210
2
 
4
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"и в стария завет е било нужно за греха да се заплати със смърт"Което показва че библията е писана от ненормални психясали варвари, и богът в който са вярвали е бил неуравновесен, истеричен побъркан психопат.
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 208Именно за това християнството е една от най-аморалните доктрини. Защото казва че няма значение колко си добър или лош, ако приемеш Исус отиваш в рая. Това означава че Хитлер също е в рая и свещенниците педофили също ще отидат в рая.
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"И преди да пишете глупости си помислете, че човекът сам е виновен за ситуацията в която се намира "Да, защото богове, денони, дяволи, гремлини и леприкони не съществуват.