Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
7
 
! Отговори
Шон Кон преди 12 години
Докато американците разработват Фишер Спейс химикал с десетки хиляди за изседвания, съветските космонавти пишат при по-големи температурни разлики с молив. :) Ядрените оръжия и други мръсотии отдавна са в космоса на секретни военни спътници.Досега никой не си признаваше обаче.
127
5
 
7
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Натовците в БГ не трябва да се безпокоят,защото Руската космическа система не е насочена към техните радари,а към астероиди,по същия начин както натовското ПРО не е срещу Русия. Разбира се никоя система не е безпогрешна,така че не е изключено някои от тези бомбички да поизпепелят мироопазващите контингенти на американските братя,базирани на древната и демократична БГ територия, заедно с прилежащите им предани на атлантическите ценности селяни.Никак не са добри тези руснаци!
126
1
 
2
 
! Отговори
124,125 преди 12 години
Е и кво ?
125
8
 
7
 
! Отговори
Джендо преди 12 години
РУСНАЦИТЕ МОГАТ САМО С *** КЛЕЧКИ ДА ЦЕЛЯТ АСТЕРОИДИТЕ !!!!
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия като има финансите да вземе да пусне топла вода по болниците, а не да се чуди как да сключи договор с БП да им вади нефта или с индия да им доставя електроника за самолета пето поколение докато в някои държави си е на въоръжение от години.
123
6
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
същата беше съдбата и на другия самолет с който Русофилите редовно получаваха оргазъм като го споменат Су37...колко хвалене...кви характристики имал...и на края кво стана произведоха 10 бройки...малко скъпичка им се стори на Руснаците подръжката...не искам да плаша всички Русофили но такава май ще бъде и съдбата на Су 47 Беркут...но може би от него ще стигнат до 20 бройки все пак и Индия участва в проекта почти 50 на 50...
122
4
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
еми дава...говорим за официални неща...щот нали се сещаш че не можеш в днешно време да скриеш финансирането на да речем 1000 самолета и да ги скриеш някъде...в момента за Руската авиация специално всичко се знае на 95% дори къде са им разположени оцелелите след съкращанията стратегическите им бомбардировачи...всеки малко интересуващ се знае тия неща...истината е че този Су-35 беше направен за да се продава да се печели от него...Русия няма финансите в момента да си позволи 1000 скъпи самолета...
121
5
 
5
 
! Отговори
До 122 преди 12 години
На тебе па руската армия ти дава отчет къде колко самолета има. А недейте писа откровенни глупости.
120
7
 
4
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
да бе големия самолет Су-35 ... хубу де ама...защо в Руската армия има само 10 бройки на въоръжение...голямата страшна армада...
119
4
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
а бе попай ти добре ли си...да те попитам на колко си?САЩ никога не са взимали заеми от Китай или пак най малко от Русия...14 трилиона дълг...ама 10 трилиона са вътрешен дълг бе ***...към физически лица и компании вътре в страната...не можеш ли да правиш разлика между ВЪТРЕШЕН и ВЪНШЕН дълг...вярно е че Китай са инвестирали в Американски книжа на стойнсот 1,4 трлиона но тва е нищо...останалите около 2.5 трилиона са вече дължими суми към ОПЕК и Световната банка...но за държава с 14 трлиона БВП тва е нищо...*** тва не може да има толкова *** хора...
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само да не земат да целят Луната!че тея пияни *** само за това стават
117
5
 
12
 
! Отговори
Попай преди 12 години
Аре бегай, че хамериканците скоро пак ще ходят да преревават на руснаците и китайците за още заеми. Все пак Русия и Китай не са донори на затъващи и халирали държави.
116
7
 
3
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Наградата Топ-***, без никаква особена конкуренция спечели: Попай пост 114 !!!Да му е честита!!!!!
115
1
 
10
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Ъъъмм...братушките ще качват в космоса ядрени бойни глави на апарата "Капкан", това май вече напълно обезсмисли ПРО-то. Руснаците-велик народ.
114
3
 
11
 
! Отговори
Проект 1 44 Орлан преди 12 години
Че самолетният софтуер на су-35 е изпреварил времето си с десетки години, реално още тпрез 70-те години, когато проектираха Бурана, който излетя и се приземи автоматично, разчитайки единствено на бордовия си компютър е все още недостижима, фантастична цел за хамериканците.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато космонавтите са започнали да покоряват необятното космическо пространство, Пол Фишер осъзнава, че все още не съществува химикал, който да пише както във замръзващи температури, така и на температури, при които дори може да заври вода.Многократните експерименти в търсене на логически отговори най-накрая са дали резултат и през 1967 година се е стигнало до създаване и запечатване на уникалния и до днес пълнител на Фишер Спейс. След 18 месеца внимателно и строго тестване от НАСА, химикалите Фишер Спейс са избрани да бъдат използвани в космоса.Химикалите Фишер Спейс се използват и до днес от американските и от руските космонавти, защото химикалът на Пол Фишер дава безусловна гаранция за безупречно качество както на Земята, така и в космоса.Фишер спейс химикалите са уникални с комбинацията си от елегантност, стил и безотказност. Всеки Фишер Спейс химикал, гарантирано пише при температури от - 34º до +121ºC, под вода, при нула гравитация, под всякакъв ъгъл дори надолу с главата.Тази универсалност означава, че Фишер Спейс химикалът, е единственият, който може да бъде нужен на човек някога.Да се доверят и ползват Фишер Спейс химикалът, са избрали Президентът на Съединените Американски Щати, много бизнесмени, издирвателни, спасителни и аварийни екипи, законотворци, полицейски структури, военни сили и всеки , който търси елегантност, стил и безотказност в един пишещ инструмент.
112
6
 
11
 
! Отговори
Попай до 111 преди 12 години
Брато, я си гледай там хамериканската кончина дето е задлъжняла на целия свят, че скоро пак ще преплитат крака да се молят на руснаците за още спасителни заеми.
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е какво руснака мисли мисли и реши да пази земята чрез ядрени взривове в космоса хаха. Да си пиян бос колхозник сигурно никак не е лесно. Толкова изкараха руснаците с крадени от втората световна технологии, сигурно нкой от руските *** ползва руски телефон, компютър, автомобил, самолет софтуер пералня чайник и т.н.
110
4
 
5
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Русия-велика държава!
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха чугунените гъзоблизци пак ли казаха вица за молива с който се опитаха да покажат руския гении. Само дето това е виц и не отговаря на фактите, но лъжата си е типично поведение за пияни *** и за комунисти. Само дето Роскосмос са вторите купили няколко стотин от въпросните писалки и то при положение, че молива е нещо тотално забранено в космоса. Прочетете малко за Пол Фишер, а не това което партията майка ви позволи.