Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие

Целите ще бъдат небесни тела с диаметър до 700 м
4 авг 2011 17:45,
150
Русия ще стреля по астероиди с ядрено оръжие
Изображение: NASA

Държавният ракетен център на Русия разработва космическа система за унищожаването на опасните за Земята астероиди с помощта на ядрени ракети.

Както съобщава Интерфакс, в момента се завършва предварителното проектиране на системата. Тя ще бъде в рамките на космическия апарат „Капкан“, който носи на борда си ядрено оръжие и „Каисса“, предназначен за оценка на структурата и състава на астероида.

За изпращането на апаратите в Космоса ще се използват ракетите-носители "Союз-2" и "Русь-М".
Създателите на системата гарантират, че Земята ще бъде защитена от астероиди с диаметър до 300 м, а в някои случаи и 600-700 м. За сравнение астероидът, изтребил динозаврите, е бил с диаметър от около 10 км.

Според специалистите са възможни два сценария за борба с небесните тела.

Взривът може да стане или непосредствено на повърхността на астероида, за да го разбие на малки парчета, или до него, за да бъде променена посоката му на движение.

Апаратите били разработвани през последните 15 години съвместно с уралския и сибирския филиал на Руската академия на науките.

През септември 2008 г. студентка от университета в Куинсланд спечели конкурса за най-добър проект по предпазване от астероида Апофиc-99942, който се очаква да прелети близо до Земята през 2029 г.

Тогава тя предложи част от небесното тяло да бъде обгърнато в светлоотразяващо фолио, което ще промени траекторията на движение на астероида.

Друг алтернативен вариант е използването на гравитационен буксир – масивен космически апарат, тежащ около 10 т, който ще се доближава до опасните астероиди и с гравитационното си въздействие ще променя траекторията им.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
5
 
! Отговори
Проект Орлан 11 44 преди 12 години
Руснацитее..велик народ!
107
2
 
7
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
какви 10 години бе...само в мечтите ти...договора е само до края на 2012...а Американците вече напраиха доста успешни изтрелвания на новите си кораби...прочети малко и тогава приказвай...всъшност те имат в момента кораб който е способен да изведе екипаж от 7 души в близка орбита и МКС но самият кораб още няма разрешение да се скачва с МКС може би НАСА и Роскосмос ще дадат това разрешение през 2012...
106
2
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
ОООО кой е този *** който твърди че Руснаците са ползвали в космоса моливи бе???кой ще да е този умник...графита е строго забранен в космическите кораби...представете си при остренето му в среда без гравитация какво ще стане с отделения графит...напрао си еб.... майката...в космоса се използват едни специални писалки направени доста отдавна от НАСА без изключение от коя държава е астронафта...смешното е че цитирате един виц за да покажете Руския гений...
105
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците са големи артисти. Дори кацането им на Луната е продукция на Холивуд...
104
5
 
7
 
! Отговори
к-н Спиро преди 12 години
Ако знаете ,как мъчно ми става ,като чета такива новини за едновремешните комунистически кинопрегледи ! Сега прочетох тази новина,и докато *** си виках тихичко в *** : "урааа КПСС -БКП"............ех мъкааааа !
103
1
 
6
 
! Отговори
ДО 91 преди 12 години
ЗЕМНОТО ПРИТЕГЛЯНЕ??? КЪДЕ,КАК,КАКВО,МОЛЯЯЯ? ХАХАХ ТИ СИ ПО-*** И ОТ ЯНКИ !
102
4
 
6
 
! Отговори
ДО 95 преди 12 години
ФАКТ Е ЧЕ СЛЕДВАЩИТЕ ПОНЕ 10 ГОДИНИ ЯНКИТЕ ЩЕ ПОЛЗВАТ РУСКИЯ КОРАБ ЗА ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ОРБИТАТА НА ЗЕМЯТА ПЪК НЕКА БРАТУШКИТЕ СИ ПИШАТ И С ПАСТЕЛИ АКО ИСКАТ :) МАЙ МЛЪКНА А?
101
1
 
3
 
! Отговори
Дребен,ситен - фъфли преди 12 години
А ние можем да целим с *** снаряди - 50 мангела около 5 метра жица :)
100
3
 
5
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Бой по астероидите!!!!!Амаха, ще се мотаят некви си камъци в руското космическо пространство!!!
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сте смешни ба
98
0
 
14
 
! Отговори
язе съм малко прост преди 12 години
Обаче, ако от астероидите отвърнат на стрелбата, кво правим?:)
97
7
 
6
 
! Отговори
за 87 преди 12 години
Има и юбилеен календар на Роскосмос как Гагарин с острилка си остри молива. Абе това русофилията и дебилщината са тясно свързани :)) само пубери сте тука дето не сте наясно че совалки, спътници се сглобяват в свръх чисти помещения. Марш да учите, мам ви проста
96
3
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Американците много добре знаят да разбиват астероиди. На филм разбира се. Дори и те да замислят нещо подобно, ще трябва да ползват руски двигатели за ракетите си. Нещо което правят и в момента.
95
8
 
6
 
! Отговори
za 87 преди 12 години
И днес всички космонафти са с химикалките на НАСА - амер. , руски, китайски . Цена около 50 долара. Пак пример за водещата роля на САЩ в иновациите....
94
5
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Руснаците са писали с молив, защото още не е имало изобретена космическа писалка, която да откраднат. Всеки, който е навътре в тия неща може да ви го каже.
93
10
 
8
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
само дето молива е забранен в космоса...защото графита който се одтеля е мн опасен за електрониката...и факта всъшност е че и до ден днешен Руснаците използват писалките напраени от същите тези Американски...тези писалки се използават и от водолази...а ти си продължавай с *** вицове...
92
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 12 години
91, кой ги лансира тези теории ? Нима не знаеш, че гравитацията зависи от масата на телата. Сигурно искаш да ми кажеш, че земята е олекнала примерно с 50% и всички динозаври са литнали ?
91
0
 
8
 
! Отговори
До 91 преди 12 години
Човече, вземи прочети малко физика, преди да ръсиш глупости по форумите. Гравитацията зависи от масата, не виждам как Земята би натежала, освен ако върху нея не се изсипи сериозно количество космически отломки, но тогава гравитацията ще ни е последен проблем.
90
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Не, няма да има криза. Ще има война. Няма друг начин да се излезе от спиралата на дълга. На САЩ са нужни репарации и нови ресурси.Затова до 2, най-късно до 3 години (до 2014) ще има нова война.
89
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само дето една от последните треорий е че не астероид ги е изтрбил динозаврите а промяната на силата на земното притегляне и звучи доста по правдоподобно отколкото това с астероида.по големите са умрели в следствие на тази промяна а по малките са еволюирали в птици(например пуйките) и др