Загадъчна пещера, търсена от есесовци, откриха в Кавказ

Свастики в планините на Кабардино-Балкария заинтригували учените
Обновена: 21 сеп 2011 20:38 | 21 сеп 2011 19:20,
76

Снимка: forum.kbrnet.ru

 

Загадъчна шахта откриха в планините на Кабардино-Балкария, на един от върховете в покрайнините на село Заюково в Баксански район, съобщава ИТАР-ТАСС. Нейната дължина е около 80 м, състои се от няколко камери с преход една в друга. Тя е открита от местните краеведи Мария и Виктор Котлярови, които били заинтригувани от странните свастики, изсечени високо в планините.

Макар че части от хитлеристката дивизия "Еделвайс", които били в Кавказ през 1942 г., така и не стигнали до тези върхове, възможно е свастиките да са оставени като опознавателни знаци от сътрудници на нацистката организация "Аненербе", занимаваща се с окултизъм.

"Известно е, че по време на войната в Кабардино-Балкария е пребивавала сътрудничещата си с СС мистическа организация "Аненербе" – разказва Виктор Котляров. – По секретен проект на Хитлер тя се е занимавала с търсеното на Свещения граал, за който се твърди, че е оставен в една от пещерите на Кавказ".

Според изследователите откритата пещера няма аналог сред други подобни комплекси – по-скоро тя е дело на човешка ръка. Излизащата на върха на планината шахта – това са две масивни каменни плочи, поставени успоредно, със страни от внимателно и точно поставени малки камъни. След това има още няколко шахти, водещи в огромна 36-метрова подземна зала. Една от нейните стени и сводът са старателно шлифовани.

Откритата от Котлярови шахта се смята за вентилационна – за това говорят нейната теснина и постоянният приток на свеж въздух. Геолози, включително и чуждестранни, клонят към версията за изкуствения й произход.

"В такъв случай преди хилядолетия при изграждането на този поразяващ въображението обект са използвани неизвестни ни технологии за обработка, доставка и поставяне на каменните блокове", смята Виктор Котляров.

Изследователите възнамеряват да продължат изучаването на находката и се надяват, че строителството на курорти в региона ще повдигне интереса към откритието както на учените, така и на туристите. По проект на Севернокавказкия туристически клъстер през 2011–2020 г. в Южна Русия ще бъдат построени пет нови ски курорта, включително в Елбрус-Безенги на територията на Кабардино-Балкария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
49
 
! Отговори
СВАСТИКА !!! преди 12 години
Свастиката е символ на живот символизиращ Богът- Слънце ! Това е Божествен Знак при прабългарите, които са скити, сармати, хуни и т. н., като всички те са индоевропейски , ираноезични общества дали основата на АРИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ! Неслучайно тези Свастики са по планините на Кабардино- Балкария в Кавказ !
35
3
 
6
 
! Отговори
Biser преди 12 години
naskoro gledah kitaiski film ima6e statuq na buda s svastika na gyrdite qvno e 4e e prisvoen sivol
34
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ В КАВКАЗ ИМАТ ПЕРСИИСКИ ГЕНИ КАКТО И БЪЛГАРИТЕ!!! ТО Е ВИДНО ДНЕШНИТЕ ПЕРСИ И ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ СИ ПРИЛИЧАТ МНОГО ПО ВЪНШЕН ВИД!!! НАД ТЕХЕРАН В СКАЛИТЕ ГО ИМА МАДАРСКИЯ КОННИК!! НЯМА КВО ПОВЕЧЕ ДА ДОПЪЛНЯ ТОВА ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО!!! ПЕРСИТЕ СА ДАЛИ МНОГО НА СВЕТА!! МНОГО НАРОДИ СА СИ ВЗЕЛИ ОТ ВЕЛИКАТА ПЕРСИИСКА КУЛТУРА.... КОЯТО СЕ СЪХРАНЯВА И ДО ДНЕС!!
33
0
 
36
 
! Отговори
до 18 - Боцко преди 12 години
Колега, ако имаш предвид каменните блокове в Баалбек - Ливан, които са под храма на Юпитер и онзи, зарязан в кариерата, то те са с размери 23 м. х 5.3 м. х 4.5 м. и тегло 1000 тона! И сега е проблем да се обработи, пренесе и монтира такова нещо. Тези блокове са много по-стари от самия храм, построен от римляните върху тяхЧел съм книгата на Алфорд - много убедително звучи, особено шумерският епос. Нищо не знаем нито за себе си, нито за света около нас!
32
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Задайте си елементарният въпрос: Защо една от най-пазените тайни е корицата или заглавието на Пайсиевата история. Хайде всички сте всезнайковци, а никой не е виждал оригинала, дори когато беше изложена в Съдебната палата. Защо ? Няма време! Защото никога не е била "СлавяноБългарска", а винаги " СЛАВОБОЛГАСКАЯ" Има фотография в нета, но само за просветени
31
0
 
17
 
! Отговори
Макето преди 12 години
"Днес.Бг" що не вземете да публикувате и оригиналния български източник от който сте взели новината? Гарантирам Ви, че човека, който я преведе и редактира нникога не краде от Вас!
30
26
 
12
 
! Отговори
Ейс Вентура преди 12 години
Само като погледнах заглавието се досетих, че в коментарите се водят спорове за траки, славяни, прабългари и някакви историчари се опитват да докажат, че сме кацнали първи на Марс и сме открили огъня. Това са хора, които обичат да пият собствената си урина, имат гъбички и са обладани от Дявола. ***.
29
0
 
2
 
! Отговори
Sorry до 15 преди 12 години
Като гледам разсъжденията ти се вижда, че ти си влязъл в някакъв странен модел на мислене! Абе промит си на макс!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Като гледам разсъжденията ти се вижда, че ти си влязъл в някакъв странен модел на мислене! Абе промит си на макс!!!
27
0
 
24
 
! Отговори
zaaa преди 12 години
kakto vinagi - pove4e ne6ta nau4avam ot komentarite otkolkoto ot statiite na dnes.bgBlagodarsko na komentira6tite !
26
0
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
В Индия когато свастиката е дясна е за късмет. Лявата носи нещастие. Бог знае защо тогава рисуват и леви.
25
9
 
15
 
! Отговори
до Илко преди 12 години
По-скоро бих приел, че славяните са траки. Защото за траките има исторически сведения от дълбока древност, а доколкото си спомням думата "славяни" за пръв път се споменава от хърватина Мавро Орбини през 16 век. Преди това се говори за "склави" - роби.НЯМА СЛАВЯНИ - има близки по произход източноевропейски народи. Щом толкова векове в БГ уж е имало славяни, как един камък не надписаха, как една къща не построиха. Всичко което се открива е все на траки и българи. Най-вероятно т.н. "славяни" са потомци на разселили се траки и заварено местно население. Ние сме доста по-различни от другите славяни, защото сме автохтонно население и не е имало кого да заварим.
24
0
 
17
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Не съди за книга по заглавието й. Не си я чел, то е ясно. Книгата е сборник от излагане на факти и тълкувания, а на места не е лишена и от хумор. На снимките не видях нито свастики, нито пещера, а по принцип Кавказ е пълен с пещери всякакви. До 23 - имаше в етнографския музей шевица от шопска женска носия, на ръкав, целия избродиран със свастики - леви и десни.Символа се открива често и по нашите земи по различен повод
23
0
 
26
 
! Отговори
1 преди 12 години
На много къщи в Индия може да се види нарисувана свастиката - там е прието, че носи късмет.
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2, всъщност свастики са използвани от българите и в много по-късен период от времето на хан Кубрат. Всеки може да отиде в Националния исторически музей и да види платна със свастики за украса от 17 век. Даже я имам тайно снимана:) Тогава, разбира се, не е носила този негативен смисъл, който сега носи, свързавайки я с нацисти.
21
2
 
20
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Защо се гневиш? Повечето хора не оспорват тракийският произход на българите. ДНК анализите на скелети от некрополи в Татарстан също показват индоевропейски произход. Нищо, че се казва "Татарстан", ние си ги знаем като волжски българи :)))).Като казвам "повечето българи", не казвам "повечето историци", защото не съм сигурен те българи ли са.
20
1
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
А хан Аспарух от кои род е?Каква религия е изповядвал?На какъв език е говорил?
19
11
 
2
 
! Отговори
Илко преди 12 години
А пък Траките са славяни :)
18
0
 
11
 
! Отговори
Боцко преди 12 години
15, Thumbs Up! Колкото до пещерата, ето още едно много интересно четиво, което горещо препоръчвам:автор - Алън Ф. Алфорд, заглавие - "Боговете на новото хилядолетие"16, ако имаш разумно обяснение как са добивани, обработвани и премествани на няколко километра, после подреждани един до друг каменни блокове размери 40 х 3 х 6 м. така, че да не може да се пъхне бръснарско ножче между тях, ще се съглася с теб...
17
1
 
45
 
! Отговори
;) преди 12 години
Журналист взима интервю от директора на лудницата:- Как разбирате, дали човека е здрав, за да го изпишете?- Ами има стандартен тест. Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. След това караме човека да излее водата от ваната.Журналиста се усмихва и казва:- И нормалният човек взима черпака, нали?- Не - отговаря директора - нормалният човек изважда тапата.