Нов път, нови лифтове и писти на Витоша

Едва 0,6 % от територията на парка е зона за туризъм
31 авг 2009 12:40,
102
Нов път, нови лифтове и писти на Витоша
Снимка: Булфото

 

Подмяна на остарелите лифтове, ремонтиране на единствения път до Алеко и нови писти на Витоша.

Това предвижда одобреният от Регионалната инспекция по околна среда и водите в София проект на инвеститора "Витоша ски АД" за изграждане на новата ски зона в планината.

Планът определя 217 хектара за зона за туризъм на Алеко. Площта за писти и съоръжения, която се предвижда, е 153 хектара, което представлява 68% от законно отредената площ и същевременно е с 32% по-малко от съществуващата зона, обяви за Dnes.bg ръководителят на проекта арх. Емил Леков.

„Както виждате, всички спекулации за седемкратно увеличавяне на зоната за спорт не отговарят на истината. Планираните 153 хектара за ски зоната са 0,6% от общата площ на Природен парк Витоша, която е 27 360 хектара. Това означава, че в останалата територия може да се извършват всякакви други спортни дейности и алтернативен туризъм, т.е. в планината има място за всички“, категоричен бе той.

По думите му "обособяването на туристически и ски зони в природни паркове е практика във всички държави членки на ЕС и не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000", каквото е и притеснението на природозащитниците у нас.

Още по темата

Леков допълни, че се предвижда подмяна на остарелите физически и технически лифтове и влекове – всички, построени в периода 1953–1983 г.

„Тези съоръжения са в експлоатация повече от 40 години и отдавна са напълно амортизирани и негодни за обновяване. Техническото състояние не само на влековете, но и на седалковите лифтове е не само незадоволително, но и крайно рисково за туристите“, каза той.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс „Симеоновския” и „Драгалевския” .

Планът предвижда поетапна подмяна на всички съществуващи съоръжения и създаването на един нов учебен център със съоръжения за начинаещи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦА преди 14 години
Като не ви харесва София, работете във вашите градове живейте си и си спете във вашите градове.Обаче няма да го сторите защото смятате че в София вали дъжд от пари, защото си мислите че като работите и имате жилище в софия вие сте от ВИП съсловието на България.Ами вие не сте.Ако върнат със закон софийското жителство София най-после ще си отдъхне поне малко от вас, дето живеете в др. градове. И да го духат сички селяни
102
0
 
1
 
! Отговори
Гогата преди 14 години
Не мога да разбера защо по-отношение на въпрос касаещ София,Витоша и Софиянци ,мнение тук исказвати иразни *** "природозащитници"?!?! За тях ценни били дърветата! Какво сме криви ние Софиянци ,че на вас дърветата като ви свършат и започне градът и губите ориентация ? Жалко за вас селски ,но ние не сме виновни ,че сте отрасли в гората! Така ,че и вие не се бъркаите в работите на Софиянци ! Парка си го е имали и пак ще го има ,но не във вида в които цървулите могат да си *** на воля в него !
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Скъпи софиянци когато говорите за злобата и завистта на хората от провинцията може би е редно да погледнете и коментарите на другите столичани по-долу и ще си обясните откъде тази неприязън :)
100
0
 
1
 
! Отговори
West city преди 14 години
Жалко че из между жителите на такива хубави градове като Пловдив и околните селища а сигурно и другаде в милата ни татковина има такава омраза към Софиянци.Имам познати дето са от Пловдив, Търговище, Монтана все свестни хора ама явно мнозинството се е научило да мрази Софиянци, защото си мислите, че София е градът на богатите.
99
1
 
0
 
! Отговори
истински софиянец преди 14 години
Тия писти искат да ги направят за да могат пернишките *** да идват да карат ски и да плюскат кебапчета
98
0
 
1
 
! Отговори
West city преди 14 години
Като не ви харесва София, работете във вашите градове живейте си и си спете във вашите градове.Обаче няма да го сторите защото смятате че в София вали дъжд от пари, защото си мислите че като работите и имате жилище в софия вие сте от ВИП съсловието на България.Ами вие не сте.Ако върнат със закон софийското жителство София най-после ще си отдъхне поне малко от вас, дето живеете в др. градове.
97
0
 
1
 
! Отговори
West city преди 14 години
Гледам кви ги пишат някои тука и съм убеден, че една част са от Пловдив, демек "Майна", други са от морето или "ида от далеко и говоря миеко"може и от други градове на бг да има. Като не ви харесва София искам да ви попитам защо идвате тук да работите, защо някои от вас си взимат жилище под наем, а не си спите по родните места, защо здръствате всеки ден софийските улици с колите си и пречите на софиянци да идат на работа?!?
96
1
 
0
 
! Отговори
мръсни гадняри преди 14 години
За всичко е виновна фирма ИВИС дизайн и проектиране ООД на Емил Леков и бандата му. На тях им плащат за да проетират каквото им кажат. Кеф ти пистичка през резерват, кеф ти езеро без разрешение, за арх. Леков това не е проблем.Идете на сайта на ИВИС ООД и им вземете телефоните от там. Звънете, не се жалете и ги тероризирайте тези гадни нерези.
95
0
 
1
 
! Отговори
Гогата преди 14 години
***! Нито вие можете да свикнете със София, нито тя с вас! Затова оставете ни на мира и се връщаите в кочините си дето ви е приятно в помията. А Витоша откраи време си е на Софиянци и им служи за отдих.Вие не можете да го разберете това.Така ,че *** пак! И вървете на майната си , от където сте дошли.Това ,че ви плащат някакви смешни пари ,да взимате отношение по форумите, не значи ,че мнението ви е ценно за някого!Кучето си лае ,керванът си върви!
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе момци кво ми говорите глупости като че ли ви завиждам за клоаката наречена столица, в която живеете. Личният ми рекорд за прекарано време в София е три дена и накрая бях полудял от нерви, зъбите ми скърцаха от твърдите частици във въздуха, а главата ме цепеше от напечения бетон. Само претенции без покритие или с други думи - цяла София е мръсен въздух под налягане.
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А аз си мислех че българинът си обича страната и природата... Явно шопите просто не са българи. Живуркайте си в жк-та дишайте си чист въздух от кремиковци и автомобилите, направете и Витоша на жк Витоша - народа е казал че на *** кладенчова вода се не дава.
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гога, ще те чакам да навършиш пълнолетие щото аз с пубери не споря.
91
1
 
0
 
! Отговори
до Гогата преди 14 години
Гога, ще ти сложа един автомат за ски карти на Витоша Ски АД пред вратата у вас, ще влизаш само със сезонна карта. Или ти си от Филиповци, там нямате врати, вместо това найлони висят, а?
90
0
 
1
 
! Отговори
Гогата преди 14 години
Абе шебеци, вървете на майната си! Не ни занимаваите с болните си мозъци! За тази работа си има доктори. Насадете си някъде борчи и си го пазете. Що плачете на чужди гробища.Ако искате пък стоите.То вече е демокрация. Въпреки ,че вия тая дума друго яче я разбирате. На Витоша сред природата- да ама с билетче. И пияни ,дрогирани и вонящи еколози да не се допускат. Както и песовете им. Песове,крави и *** се гледат само в кочините , ни и по улиците и планините.Ако не ,търсете си бунище на друго мя
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Честит ви бетон урбани, с вас скоро няма да се засечем понеже аз ходя на истински планини и живея истински живот. Най-много да ви пратя поздрави по жените ви понеже те предпочитат истински пичове а не дебели урбани.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има една порода полу-хора, на тях ние истинските хора им викаме урбани. Урбанът е известен с това че на планина ходи само ако има паркинг, на пикник сяда само ако е на пейка и стръмно катери само ако е с лифта, но дори и тогава чат-пат му трябват планински спасители понеже мръднал на 50 метра от пистата и се загубил. Урбанът прилича на човек, но не е като най лесният начин да ги различите е наличието на бирено шкембе и огромен ***.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дебели шопи с *** дечица и разплути жени на Витоша кебапчета ше маат и чалга ще слушат, аз работа там нямам че на бетон като седна и ми се обажда кръста нещо.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вярно софия била най-голямото село - щом на Витоша мегдан ще си правят ха-ха-ха
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И да не забравите скъпи фенове на бетона на следващите избори да гласувате за ДПС - с тях сте на едно мнение.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ей скапаняци разбирам че сте свикнали да живеете в тъпата бетонна джунгла на софия ама чак че и изгнилите ви мозъци са станали на бетон не предполагах - ще карате ски в бетона на витоша, ще си ходите на море в бетона на слънчев бряг и така ще мине бетонният ви жалък животец на обикновени хорица. Хубаво го е казал народа че старият *** на младини е бил млад ***, а на вас ви пожелавам от все сърце колкото пъти погледнете към небето само небостъргачи да виждате.