Нов път, нови лифтове и писти на Витоша

Едва 0,6 % от територията на парка е зона за туризъм
31 авг 2009 12:40,
102
Нов път, нови лифтове и писти на Витоша
Снимка: Булфото

 

Подмяна на остарелите лифтове, ремонтиране на единствения път до Алеко и нови писти на Витоша.

Това предвижда одобреният от Регионалната инспекция по околна среда и водите в София проект на инвеститора "Витоша ски АД" за изграждане на новата ски зона в планината.

Планът определя 217 хектара за зона за туризъм на Алеко. Площта за писти и съоръжения, която се предвижда, е 153 хектара, което представлява 68% от законно отредената площ и същевременно е с 32% по-малко от съществуващата зона, обяви за Dnes.bg ръководителят на проекта арх. Емил Леков.

„Както виждате, всички спекулации за седемкратно увеличавяне на зоната за спорт не отговарят на истината. Планираните 153 хектара за ски зоната са 0,6% от общата площ на Природен парк Витоша, която е 27 360 хектара. Това означава, че в останалата територия може да се извършват всякакви други спортни дейности и алтернативен туризъм, т.е. в планината има място за всички“, категоричен бе той.

По думите му "обособяването на туристически и ски зони в природни паркове е практика във всички държави членки на ЕС и не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000", каквото е и притеснението на природозащитниците у нас.

Още по темата

Леков допълни, че се предвижда подмяна на остарелите физически и технически лифтове и влекове – всички, построени в периода 1953–1983 г.

„Тези съоръжения са в експлоатация повече от 40 години и отдавна са напълно амортизирани и негодни за обновяване. Техническото състояние не само на влековете, но и на седалковите лифтове е не само незадоволително, но и крайно рисково за туристите“, каза той.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс „Симеоновския” и „Драгалевския” .

Планът предвижда поетапна подмяна на всички съществуващи съоръжения и създаването на един нов учебен център със съоръжения за начинаещи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей екологичните талибани ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ЧАСА МРЪЗНАТ ХОРАТА,ЗА ДА СЕ КАЧАТ И СЛЯЗАТ ОТ ВИТОША А???? И МНОГО ОТ ТЯХ СА ДЕЦА!Я ТРАЙТЕ ВЕЧЕ.
2
0
 
0
 
! Отговори
Дано преди 14 години
Дано само не съсипат природата, нещо което малко ме съмнява да не стане. Тогава в един момент ще си останат само голите чукари и пустеещи лифтове, хотели и т.н. недомислици. Хората търсят основа уникалността на дадено място, а не лукса на хотелите!
1
0
 
0
 
! Отговори
vlad преди 14 години
sasipaha prirdata ba bylgariq - i rila i vito6a i vski4ko :(